Πώς η γκουβερνάντα βασάνιζε τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, πατέρα της Ελισάβετ. Το πρόβλημα με την ομιλία του, ο καρκίνος και η εγχείρηση μέσα στο Μπάκιγχαμ

 

Ιανουάριος 1952. Η διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Αγγλίας, Ελισσάβετ, μαζί με το σύζυγο της Φίλιππο ξεκινούσε την προγραμματισμένη περιοδεία τους σε χώρες της Κοινοπολιτείας.

Γνώριζε ότι η υγεία του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’, επιδεινωνόταν και ότι αυτό το ταξίδι ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τα μελλοντικά της καθήκοντα. Ήλπιζε όμως ότι αυτή η μέρα θα αργούσε λίγα ακόμη χρόνια, γιατί ήθελε μια πιο απλή ζωή, από αυτή της βασίλισσας. Βρισκόταν στην Κένυα και όπως κατέγραφε το περιοδικό Time ήταν πολύ ενθουσιασμένη. Έβγαζε φωτογραφίες πάνω σε ελέφαντες, ενώ από την υπερένταση δε μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ. Ωστόσο ο πατέρας της έφυγε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου ο πρώτος που έμαθε για το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ήταν ο Φίλιππος, όταν ενημερώθηκε από έναν τοπικό δημοσιογράφο. Λίγο αργότερα ενημέρωσε και την Ελισάβετ.

 Τα προβλήματα υγείας

Η πρώτη φορά που ο κόσμος ενημερώθηκε για τα προβλήματα υγείας του βασιλιά Γεωργίου ήταν το 1948 όταν σταμάτησε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Ο πόνος στα πόδια του ήταν αφόρητος εξαιτίας του προβλήματος που είχε στις αρτηρίες του. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο πόδι του, από την οποία μάλιστα κινδύνευσε να το χάσει.

Το πρόβλημα στις αρτηρίες του δεν ήταν το μοναδικό που ταλαιπωρούσε την εύθραυστη υγεία του Γεώργιου. Από μικρός είχε πρόβλημα βραδυγλωσσίας, που με ασκήσεις κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά στο πέρασμα των χρόνων. Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο «Ο λόγος του βασιλιά» με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φερθ.

Γενικότερα η ψυχολογία του ήταν εύθραυστη εξαιτίας της κακομεταχείρισης που είχε υποστεί από την γκουβερνάντα που τον μεγάλωνε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ως πρίγκιπας κοιμόταν νηστικός πάνω σε ένα παγωμένο κρεβάτι επειδή η γκουβερνάντα του ξεχνούσε να τον ταΐσει. Η ίδια μάλιστα συχνά τσιμπούσε αυτόν και τον αδερφό του όταν χρειαζόταν να παρουσιαστούν μπροστά στους γονείς τους. Τα παιδιά αντιδρούσαν με κλάματα αλλά η οικόγενειά τους δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την κακομεταχείριση.

Τελικά τα βασανιστήρια της κυρίας Γκριν έγιναν γνωστά και απολύθηκε. Ωστόσο η κακομεταχείρηση της είχε στιγματίσει την υγεία του πρίγκιπα. Το στομάχι του πονούσε συνεχώς και τον έκανε να υποφέρει σε όλη του τη ζωή. Παράλληλα είχε ορθοπεδικά προβλήματα, τα οποία τον υποχρέωναν να κοιμάται με νάρθηκες στα πόδια. Οι νάρθηκες όμως προκαλούσαν έντονους πόνους και επιδείνωση της κακής διάθεσης και ψυχολογίας του. Παράλληλα κάπνιζε ασταμάτητα.

Η τελευταία φορά που είδε την κόρη του ήταν στο αεροδρόμιο

Σε μεγάλη ηλικία πλέον, στους στομαχικούς πόνους, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κακή κυκλοφορία αίματος προστέθηκε και ο καρκίνος στον πνεύμονα. Ακόμη και τότε όμως δεν έκοψε το κάπνισμα. Το 1951 έκανε την πρώτη εγχείρηση στους πνεύμονες. Πήρε το ρίσκο αυτής της απόφασης αφού συμβουλεύτηκε επιστήμονες που ο ίδιος είχε επιλέξει.

To TIME σε ρεπορτάζ του σημείωνε ότι οι μονάρχες στα ιατρικά τους θέματα πάντα έκαναν ότι τους συμβούλευαν, χωρίς η προσωπική τους θέση να υπερισχύει των γιατρών. Η νάρκωση έγινε στο δωμάτιο του. Από εκεί τον μετέφεραν προσεκτικά στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του Μπάκιγχαμ που θα γινόταν η εγχείρηση. Μόλις ολοκληρώθηκε η επέμβαση ο βασιλιάς ακολούθησε μία δίαιτα που περιλάμβανε βραστά αυγά και ψάρι. Εξαιτίας του προβλήματος που είχε στις αρτηρίες του και της κακής κυκλοφορίας στο αίμα ήταν σημαντικό να σηκώνεται λίγα λεπτά από το κρεβάτι και να περπατά στους διαδρόμους με όση δύναμη είχε.

Τον Σεπτέμβριο του 1951 υποβλήθηκε σε δεύτερη εγχείρηση στους πνεύμονες. Η ανάρρωση του εξελισσόταν κανονικά ενώ συνέχισε να πηγαίνει για κυνήγι. Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, παράκουσε τις οδηγίες των γιατρών για ξεκούραση και συνόδευσε την κόρη του Ελισάβετ και τον Φίλιππο στο αεροδρόμιο του Χίθροου, από όπου θα αναχωρούσαν για την περιοδεία τους. Φαινόταν εξαντλημένος ενώ το πρόσωπο του ήταν κουρασμένο.

Όσο η Ελισάβετ απουσίαζε, ο βασιλιάς ενημερωνόταν για τις δραστηριότητες στην περιοδεία της. Βρισκόταν στο Σάντριγκχαμ μαζί με την οικογένεια του, όπου συνέχιζε να αναρρώνει και να καπνίζει. Στις 5 Φεβρουαρίου λίγη ώρα πριν κοιμηθεί, ένας υπηρέτης του προσέφερε μία κούπα κακάο. Αυτός ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό το βασιλιά. Το επόμενο πρωί ένας άλλος υπηρέτης του έφερε μια κούπα τσάι. Ωστόσο ο βασιλιάς είχε πεθάνει στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή.

 «Ο λαός έχασε ένα φίλο του»

Όλη η χώρα πένθησε για τον συμπαθή Βασιλιά. Μαγαζιά και εργοστάσια δεν λειτούργησαν ενώ το BBC μόλις ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του διέκοψε τη μετάδοση του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού τύπου στο βροχερό Λονδίνο χιλιάδες κόσμου στάθηκαν για ώρες έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η κηδεία του βασιλιά έγινε σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στις 15 Φεβρουαρίου του 1952. Λίγες ημέρες αργότερα η Ελισάβετ έστειλε ένα γράμμα στον προσωπικό γραμματέα του βασιλιά, γράφοντας με λεπτομέρειες πόσο της έλειπε ο πατέρας της.

«Νιώθουμε ότι στη λύπη μας δεν είμαστε μόνοι μας. Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν νιώθει ότι έχασε το βασιλιά του αλλά ένα φίλο του». Όντως ο Γεώργιος ΣΤ ήταν από τους ηπιότερους και συμπαθέστερους της πρόσφατης ιστορίας.

Την περίοδο των βομβαρδισμών από τους γερμανούς, επισκέπτονταν τα νοσοκομεία και δάκρυζε με το θέαμα των τραυματισμένων πολιτών και στρατιωτών. Δεν παρενέβαινε στην πολιτική, δεν προκαλούσε σκάνδαλα, δεν ήταν σπάταλος ή προκλητικός. Δεν είχε εξάρσεις και υπάκουε στο σύνταγμα.

Εν καιρώ ειρήνης θα τον χαρακτήριζαν και λίγο βαρετό, αλλά στην ταραγμένη περίοδο που βασίλευσε ήταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα. Ένας βασιλιάς που σεβόταν και προστάτευε τη δημοκρατία.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Ελισάβετ στέφθηκε επίσημα βασίλισσα της Αγγλίας.

mixanitouxronou.gr

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikimedia Commons

You May Also Like

Επαγγελματικός προσανατολισμός μετά την πανδημία: επιλογή επαγγελμάτων και συμπλήρωση μηχανογραφικών δελτίων, εν όψει των Πανελληνίων εξετάσεων 

Επαγγελματικός προσανατολισμός μετά την πανδημία: επιλογή επαγγελμάτων και συμπλήρωση μηχανογραφικών δελτίων, εν…

Δ. Γιαννακόπουλος: «Ο Πούτιν πολεμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum για να μας σώσει – Του οφείλουμε μία συγγνώμη»

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αναμένεται να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, για μία…

Ο ράπερ με τα χρυσά… «μαλλιά»: Ο Dan Sur αντικατέστησε τα μαλλιά του με χρυσές… αλυσίδες!

Ο Αμερικανός ράπερ εμφύτευσε χειρουργικά στο κρανίο του γάτζους από τους οποίους…

“Γράμμα σε ένα Ποιητή”: Η ιστορία πίσω από το υπέροχο ποίημα του Καββαδία που μελοποίησε ο Ζερβουδάκης

Table of Contents Hide “Γράμμα σε ένα Ποιητή”: Η ιστορία πίσω από…

Ο αβάσταχτος πόνος του να παρακολουθείς τους γονείς σου να γερνούν…

Ο αβάσταχτος πόνος του να παρακολουθείς τους γονείς σου να γερνούν…

Γιάννης Ζουγανέλης για τις παίκτριες του Bachelor: «Αν ήμουν πατέρας αυτών των κοριτσιών…» (video)

Καταπέλτης ο γνωστός καλλιτέχνης για τα κορίτσια του ριάλιτι και τις οικογένειές…

Ένας δάσκαλος ξεσπά: «Οι μάσκες δεν κρατάνε αποστάσεις όταν στην αίθουσα βρίσκονται 25 παιδιά με τα θρανία το ένα δίπλα στο άλλο»

Ένας δάσκαλος ξεσπά: «Οι μάσκες δεν κρατάνε αποστάσεις όταν στην αίθουσα βρίσκονται…

Ο κανόνας του οχτάωρου καταργείται: Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;

Ο κανόνας του οχτάωρου καταργείται: Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;

Πώς η στάση σώματος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία σου

Τι σημαίνουν για την υγεία σου και το χαρακτήρα σου οι στάσεις…