Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο

Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου είναι αδιαμφισβήτητα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά!

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα “ελληνικό” ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Tips του Ακη Πετρετζίκη για το πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου, ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και καθαρό κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε τα φιλέτα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες. Το νερό πρέπει κάθε φορά να είναι κρύο και καθαρό.

Μετά από 2 ημέρες αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα, σκεπάζουμε με έξτρα χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο.

newsitamea.gr

You May Also Like

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Υπέρταση: Τι όφελος έχει το γιαούρτι – Κάθε πότε να το τρώτε

“Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” λέει ο λαός,…

Τα Αυγά Αυξάνουν το Κολλαγόνο στον Οργανισμό χαρίζοντας Υγεία στο Δέρμα & τις Αρθρώσεις! Διαβάστε Πώς!

Table of Contents Hide Τα Αυγά Αυξάνουν το Κολλαγόνο στον Οργανισμό χαρίζοντας…

Χοληστερίνη: Οι Top-10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες από την χοληστερόλη

Table of Contents Hide Χοληστερίνη: Οι Top-10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες…

Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και οι ιδιότητές του

Table of Contents Hide Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και…

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε πάντα και ποιες να μην πλένετε ποτέ

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο: Ο πιο πολύτιμος χυμός της ελιάς

Ο ελαιόκαρπος συλλέγεται άγουρος και νωρίς, από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τέλη  Νοέμβρη 

Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για το συκώτι

Ποια τρόφιμα αγαπά το ήπαρ για να είναι υγιές; Ποια τρόφιμα πρέπει…

Με τι να συνοδεύετε τις φακές για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου (εικόνες)

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους…