Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια αρκετά κοινή συνήθεια στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά μπορούν να τρώνε τα νύχια τους, επειδή βαριούνται ή επειδή είναι νευρικά (από άγχος ή ανησυχία για κάτι).

Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσα παιδιά τρώνε τα νύχια τους. Μια σχετική μελέτη έχει δείξει ότι αυτή την κακή συνήθεια την ακολουθεί το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας μεταξύ 7 και 10, όπως επίσης και το 45% των εφήβων.

 

Τα αποτελέσματα από το δάγκωμα των νυχιών
Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να αφήσει τα δάχτυλα του παιδιού κόκκινα και με πληγές. Το δέρμα γύρω από τα νύχια τους, ενδέχεται να αιμορραγεί και να μολυνθεί. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι το παιδί θα πάρει μολύνσεις και ιούς, εάν βάζει συνεχώς τα δάχτυλά του σε αυτή τη κατάσταση, στο στόμα του. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των δοντιών του και στα ούλα του.

Γενικά θεωρείται κοινωνικά απαράδεκτη η συγκεκριμένη συνήθεια και γίνετε ενοχλητικό για τους άλλους να παρακολουθούν και να ακούν κάποιον να τρώει τα νύχια του.

Παρακάτω θα βρείτε 9 συμβουλές για το πως μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια στο παιδί σας:

1. Είναι το παιδί σας ανήσυχο; Τι προκαλεί αυτή τη συνήθεια;

Όταν το παιδί σας τρώει τα νύχια του, προσπαθήστε να καταλάβετε αν υπάρχει αιτία. Συχνά θεωρείται ως μια συνήθεια που δημιουργείται από νευρικότητα ή άγχος.
Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσετε αν κάτι ενοχλεί το παιδί, αν κάτι το φοβίζει, το ανησυχεί ή είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Δείτε αν το παιδί σας έχει αρκετή προσοχή από εσάς, ποιοτικό χρόνο και θετική αντιμετώπιση. Επίσης τα παιδιά που έχουν προβλήματα στο σχολείο τρώνε τα νύχια τους πιο συχνά. Καλό θα ήταν σε αυτή τη περίπτωση να έχετε μία κουβέντα με το δάσκαλο για να ρίξετε φως στην υπόθεση.
Γενικά εάν μπορείτε να βρείτε πιθανές αιτίες σε αυτό το πρόβλημα τότε έχετε κάνει τη διαφορά και μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να το λύσετε.

2. Χρησιμοποιήστε μια ειδική επίστρωση νυχιών

Αυτό που λειτουργεί συχνά είναι να βάψετε τα νύχια του παιδιού με ειδική άχρωμη επίστρωση που έχει πικρή γεύση. Παιδιά (και ενήλικες) μισούν αυτή τη γεύση και αποφεύγουν να μασούν τα νύχια τους. Μπορεί βέβαια να συνηθίσουν τη γεύση του επιχρίσματος με την πάροδο του χρόνου, οπότε καλό θα είναι να στραφείτε σε άλλο προϊόν ίδιου τύπου.

3. Καλύψτε τα νύχια τους

Αυτό ακούγεται λίγο άσχημο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει στο παιδί σας. Αν καλύψετε κάθε νύχι με ένα επίθεμα, απλά δεν θα μπορεί να δαγκώσει τα νύχια του. Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση – το επίθεμα φαίνεται, μπορεί να πυροδοτήσει τους άλλους να αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια με αποτέλεσμα το παιδί να νιώσει άβολα. Εναλλακτικά, βάλτε αυτοκόλλητα με χαμογελαστά πρόσωπα στα νύχια τους, έτσι ώστε όταν πάνε να τα δαγκώσουν να υπάρχει μια υπενθύμιση να μη το κάνουν.

4. Προστατέψτε ένα νύχι κάθε φορά

Εάν για το παιδί σας είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, τότε εφαρμόστε κάτι άλλο: πείτε του ότι μπορεί να δαγκώσει τα 9 νύχια, αλλά να αποφύγει ένα συγκεκριμένο. Μετά από περίπου 3 εβδομάδες θα δείτε διαφορά σε αυτό το ένα δάχτυλο. Στη συνέχεια, διαλέξτε ένα δεύτερο δάχτυλο και κάντε το ίδιο, όπως την προηγούμενη φορά. Στο τέλος θα μείνει ένα νύχι που θα μπορεί να δαγκώσει και τελικά θα φτάσει στο στάδιο να μη μασάει κανένα νύχι.

5. Κρατήστε τα χέρια του παιδιού απασχολημένα

Αρκετά συχνά τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους χωρίς να το καταλάβουν, έτσι καλό είναι να τους δώσετε κάτι άλλο να κάνουν με τα χέρια τους. Αφήστε τα να κρατάνε χάντρες, λαστιχάκια ή να έχουν κάποιο κέρμα στην τσέπη τους για να παίζουν. Μπορούν να έχουν μια μικροσκοπική μαλακή αγχολυτική μπαλίτσα, η οποία επίσης λειτουργεί για να κρατήσει τα δάχτυλά τους απασχολημένα, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση. Αν μασάνε τα νύχια τους, ενώ τους διαβάζετε μια ιστορία, βάλτε τα να γυρίζουν τις σελίδες για να έχουν τα χέρια τους μια δουλειά να κάνουν.

6. Χρωματίστε τα νύχια τους

Αυτό λειτουργεί μόνο στα κορίτσια. Κάντε τους ένα μίνι μανικιούρ και βάλτε στα νύχια τους ένα χρωματιστό βερνίκι νυχιών που δεν θα θέλουν να καταστρέψουν με το δάγκωμα. Αν ήρθε η ώρα του σχολείου, περάστε τα νύχια τους με ένα διαφανές βερνίκι, αυτό μπορεί να τα ενθαρρύνει να προσέχουν τα νύχια τους και να τα φροντίζουν περισσότερο.

7. Κόψτε κοντά τα νύχια των παιδιών

Διατηρήστε τα νύχια των παιδιών κοντά κομμένα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άκρες να δαγκώσουν. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χεριών για να διατηρούνται τα δάχτυλα ενυδατωμένα, και να μην δημιουργούνται πετσάκια, τα οποία αρέσουν και αυτά στα παιδιά να τα δαγκώνουν.

8. Σύστημα ανταμοιβής

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ανταμοιβής και ίσως αυτό να βοηθήσει το παιδί σας. Αν π.χ. μία μέρα δε φάει τα νύχια του δώστε του ένα αυτοκόλλητο σαν επιβράβευση (αναλόγως την ηλικία του παιδιού), ή ένα νέο βιβλίο ή μια έξοδο, κοκ.

9. Επαγγελματική βοήθεια

Το δάγκωμα των νυχιών, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια ήπια, αλλά ενοχλητική συνήθεια που τα παιδιά συνήθως μεγαλώνουν με αυτή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να συνυπάρχει με άλλες συμπεριφορές, όπως το τράβηγμα των μαλλιών ή το δάγκωμα των χειλιών. Αυτά αποτελούν ένδειξη μιας βαθύτερης μορφής άγχους στο παιδί και η αντιμετώπισή του χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από ειδικό.

Πηγή: http://goo.gl/5GD2z2

You May Also Like

11χρονος ξεπέρασε τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ στο τεστ IQ της Mensa

Ο Yusuf Shah είναι μαθητής της έκτης δημοτικού και διαγωνίστηκε με ενήλικες…

«Slow Down»: Το βίντεο που συγκίνησε εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο

«Slow Down»: Το βίντεο που συγκίνησε εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο

 Το έργο που διετέλεσε το Σωματείο  «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το διάστημα 01.11.18 – 31.10.19

   Το έργο που διετέλεσε το Σωματείο  «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το διάστημα…

H φοβερή ιστορία του ζευγαριού που υιοθέτησε βρέφος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε χωράφι

Η Τόνια και ο Γιάννης είχαν υιοθετήσει ήδη ένα αγοράκι από την…

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Ανάσταση σε καραντίνα: πώς να περάσουν τα παιδιά το Πάσχα που περιμένουν παρά τις δυσκολίες

Table of Contents Hide Ανάσταση σε καραντίνα: πώς να περάσουν τα παιδιά…

Υπουργείο Παιδείας: Τα ανοιχτά σχολεία δεν αυξάνουν τα κρούσματα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Υπουργείο Παιδείας: Τα ανοιχτά σχολεία δεν αυξάνουν τα κρούσματα – Τι δείχνουν…