Πώς το κάπνισμα επηρεάζει την εμφάνισή μας;

Το κάπνισμα είναι μία από τις «κακές συνήθειες» που δυστυχώς κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή κοινωνικής θέσης.  Όπως όλοι γνωρίζουμε, το τσιγάρο προκαλεί στον οργανισμό μας μεγάλη καταστροφή, αφού φθείρει σιγά σιγά την υγεία μας και οδηγεί σε πολύ δύσκολες σωματικές αλλά και ψυχολογικές παθήσεις. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και την εμφάνισή μας οφείλονται σε  όλες τις χημικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στον καπνό, ενώ ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Κάπνισμα και εξωτερική εμφάνιση

Μέσα στις συνολικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του ατόμου, ανήκουν και αυτές που αφορούν την εξωτερική του εμφάνιση. Και όμως, το  τσιγάρο είναι ικανό να μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι, λιγότερο όμορφοι και εν γένει να μας επηρεάσει από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Μαλλιά

Το κάπνισμα είναι ικανό να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα των μαλλιών μας, όπως ακριβώς βλάπτει και την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως οι τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό, μπορούν να βλάψουν το DNA στους θύλακες των τριχών δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι αδύναμα μαλλιά που γκριζάρουν πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους άντρες, οι πιθανότητες απώλειας των μαλλιών διπλασιάζονται στους καπνιστές.

Πρόωρη γήρανση και ρυτίδες προσώπου

Ένα πρόσωπο γεμάτο ρυτίδες, θαμπάδα και σημάδια σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί να ακτινοβολεί τη λάμψη της ηλικίας του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα εντείνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος με έναν μέσο όρο στα 1,4 χρόνια. Η φρεσκάδα και η υγιής όψη του προσώπου χάνονται λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα (το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο) και της νικοτίνης (η οποία μειώνει τη ροή του αίματος, αφήνοντας το δέρμα στεγνό και αποχρωματισμένο). Επίσης, το κάπνισμα μειώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών του δέρματος.

Μάτια

Οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις αντιαισθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια, σημάδια δηλαδή που μαρτυρούν ότι το πρόσωπο δεν είναι ξεκούραστο. Αυτό κυρίως οφείλεται στη νυχτερινή «απόσυρση» της νικοτίνης, η οποία δεν επιτρέπει στην περιοχή κάτω από τα μάτια να ηρεμήσει.

Κιτρινισμένα δάκτυλα

 

Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα μπορεί να δώσει στα δάκτυλά σας ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, το οποίο παραμένει στην ίδια απόχρωση για πολύ καιρό. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικές συνταγές όπως λεμόνι ή ξύδι για να «ξεφορτωθείτε» τον αντιαισθητικό αυτό χρωματισμό.

Ραγάδες

Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα καταστρέφει τις ίνες και το συνδετικό ιστό του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του. Οι ραγάδες, τα ελαφρώς κόκκινα δηλαδή σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα όταν χάνετε ή παίρνετε απότομα βάρος, αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό εμφάνισής τους εάν είστε καπνιστές.

Στοματική κοιλότητα

Οι λεκέδες στα δόντια είναι μια ακόμα αντιαισθητική συνέπεια του καπνίσματος, η οποία οφείλεται στη νικοτίνη. Ωστόσο σκεφτείτε πως αυτό είναι …πταίσμα μπροστά στην πιθανότητα απώλειας των δοντιών. Αποδεδειγμένα, οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την οδοντοστοιχία τους εξαιτίας στοματικών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του στόματος και η ουλίτιδα.

Παρατηρούμε λοιπόν, πως το κάπνισμα μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία και την εμφάνισή μας. Αν λοιπόν είστε καπνιστής, να θυμάστε πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή χωρίς τσιγάρο. Αν από την άλλη δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς καπνό, σκεφτείτε πως η ποσότητα των τσιγάρων παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιπτώσεις του καπνίσματος.

flowmagazine.gr

You May Also Like

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο, το χλώριο και το αλάτι

Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο, το χλώριο και…

Οι 9 Πιο Αποτελεσματικές Σπιτικές Μάσκες Μαλλιών Για Κάθε Περίπτωση

Table of Contents Hide ​Ένας εβδομαδιαίος οδηγός διατροφής για απώλεια βάρους και…

Αναζωογονητικές σπιτικές μάσκες με φρούτα

Αναζωογονητικές σπιτικές μάσκες με φρούτα

Πώς να αντιμετωπίσουμε φυσικά την κυτταρίτιδα;

Πώς να αντιμετωπίσουμε φυσικά την κυτταρίτιδα;

Γίνε 10 Χρόνια Νεώτερη Χρησιμοποιώντας Ρύζι και δες τα Αποτελέσματα Μέσα σε 2 Εβδομάδες!

Γίνε 10 Χρόνια Νεώτερη Χρησιμοποιώντας Ρύζι και δες τα Αποτελέσματα Μέσα σε…

Κεραλοιφή… η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Κεραλοιφή… η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Ποια λάθη κάνουμε στη φροντίδα της επιδερμίδας;

Ποια λάθη κάνουμε στη φροντίδα της επιδερμίδας;