Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά στην παραλία Πλάκας, στη Σάμο

«Μόλις είχε πραγματοποιήσει ρίψη νερού, πήγε σε έναν κολπίσκο και την ώρα που κατέβαινε με τον κουβά του, άξαφνα τουμπάρισε». Ο δήμαρχος Φούρνων Δημήτρης Καρύδης παρατηρούσε από το νησί του με κιάλια τη φωτιά που έκαιγε απέναντι, στο Παλαιοχώρι Σάμου, όταν έγινε αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi-8 στη θάλασσα. Δύο από τους τέσσερις επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, ένας διασώθηκε από αλιευτικό σκάφος, ενώ αργά χθες τη νύχτα ένα μέλος του πληρώματος βρέθηκε σώο στην παραλία της Πλάκας, καθώς κατάφερε να βγει στη στεριά κολυμπώντας.

Αν και οι άνεμοι ήταν ισχυροί, ο κ. Καρύδης λέει στην «Κ» ότι αιφνιδιάσθηκε από το δυστύχημα, καθώς από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να συνέβη κατά την προσπάθεια υδροληψίας. Αμεσα ενημέρωσε τις Αρχές δίνοντας το στίγμα της πτώσης. Το ελικόπτερο τύπου Mi-8 MTV-1, ουκρανικού νηολογίου, ήταν μισθωμένο από την Πυροσβεστική μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας NSPA για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Αλλα 11 ελικόπτερα αυτού του τύπου επιχειρούν φέτος στην Ελλάδα. Τα Mi-8 είναι ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 4-5 τόνων νερού, σε κάδο ο οποίος είναι αναρτημένος εξωτερικά, όταν αξιοποιούνται για επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Το ελικόπτερο με το τετραμελές πλήρωμα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου στις 16.39 και κατέπεσε στις 17.55 στη θαλάσσια περιοχή Αγιος Μηνάς, κοντά στην παραλία Πλάκας, νοτιοδυτικά του νησιού. Σε αυτό επέβαιναν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Ελληνας διερμηνέας, ο οποίος είχε ρόλο συνδέσμου για να συντονίζει το έργο του ελικοπτέρου με τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης εξηγεί στην «Κ» ότι το κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις πτώσης στο νερό είναι η πιθανότητα παγίδευσης των επιβαινόντων στην καμπίνα του ελικοπτέρου κατά τη βύθιση. «Οταν πέφτει ανεξέλεγκτα γυρίζει ανάποδα και βυθίζεται, γιατί το βαρύτερο μέρος βρίσκεται στο πάνω μέρος της καμπίνας», λέει. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά. Περίπου 35 λεπτά μετά την πτώση του ελικοπτέρου διασώθηκε ο Μολδαβός μηχανικός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, περίπου μία ώρα αργότερα εντοπίσθηκαν ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης και ο Ελληνας, χωρίς τις αισθήσεις τους. Εγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς αποτέλεσμα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιοχώρι Σάμου και συνέχιζε να καίει αργά χθες το βράδυ. Δύο οικισμοί, ο Λιμνιώνας και η Μακριά Πούντα, εκκενώθηκαν προληπτικά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μόλις νύχτωσε, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν και το έργο της κατάσβεσης συνεχίστηκε από τις επίγειες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Εμβολιασμένοι, Ανεμβολίαστοι θα ΣΩΘΟΥΝ από τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μειώνουν κατά 87% τους θανάτους

Εμβολιασμένοι, Ανεμβολίαστοι θα ΣΩΘΟΥΝ από τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μειώνουν κατά 87% τους…

Το νέο… εθνικό μας σκουπίδι: Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, αλλά όχι την βρωμερή νοοτροπία μας

Το νέο… εθνικό μας σκουπίδι: Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, αλλά όχι την…

Θεσσαλονίκη: «Το κεφάλι της πολτοποιήθηκε» – Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος με θύμα ηλικιωμένη

Δεν μπορούν να πιστέψουν οι κάτοικοι γειτονιάς στη Νέα Μηχανιώνα, στη Θεσσαλονίκη την τραγωδία…

Αγαπημένα και γνωστά πρόσωπα αναρτούν και βοηθούν τα αδέσποτα ζώα

Αγαπημένα και γνωστά πρόσωπα αναρτούν και βοηθούν τα αδέσποτα ζώα

Καταφύγιο η Ελλάδα για ουκρανικές startups

Ασφαλές έδαφος στην Αθήνα για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του «StartUpGateway»

Έξι οι μνηστήρες του ΚΙΝΑΛ – Κατέθεσαν υπογραφές και οι Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης

Έξι οι μνηστήρες του ΚΙΝΑΛ – Κατέθεσαν υπογραφές και οι Παπανδρέου, Ανδρουλάκης,…

Επιστρέφει στην Αθήνα η «Υδρία» του Μειδία για την έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ»

Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την ερχόμενη εβδομάδα.

Δημητρακόπουλος για υπόθεση Πάτρας: Να επανέλθει η ποινή ισόβιας κάθειρξης αορίστου χρόνου

Δημητρακόπουλος για υπόθεση Πάτρας: Να επανέλθει η ποινή ισόβιας κάθειρξης αορίστου χρόνου

Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση

«Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα»