Σαρλ Μισέλ: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών προτεραιότητα της Ε.Ε.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Επιστολή πρόσκλησης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. To ζήτημα του κορονοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ τη δεύτερη οι ηγέτες θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την ‘Αμυνα.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή:

«Θα συναντηθούμε (διαδικτυακά) την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συνεχίσουμε το συντονιστικό μας έργο για την πανδημία COVID-19 και να προωθήσουμε άλλα σημαντικά σκέλη της κοινής μας ατζέντας.

Ο αγώνας μας ενάντια στην πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Παραμένει δύσκολος λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και της ανάγκης επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των περιορισμών και της ομαλής ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.

Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις ώστε να φέρουμε τους παρασκευαστές κοντά στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης ότι θα διασφαλίσουμε πως οι παραδόσεις εμβολίων είναι οι αναμενόμενες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους.

Οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλές χώρες μέλη. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για την ανάλυση της αλληλουχίας και την προετοιμασία του εδάφους για την επικαιροποίηση των εμβολίων.

Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές.

Επιπροσθέτως, η επίδειξη αλληλεγγύης προς τους εταίρους μας, ακόμα και μέσω της COVAX, είναι το κλειδί.

Κοιτώντας πέρα από τις άμεσες προτεραιότητές μας, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία μας μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε λοιπόν πώς να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές απειλές για την υγεία, όποια μορφή κι αν έχουν.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Προτείνω να αφιερώσουμε την συνεδρία μας την Πέμπτη σε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσουμε με την Ασφάλεια και την ‘Αμυνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει μαζί μας στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απειλές της ασφαλείας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μας ενημερώσει για τις τρέχουσες εργασίες για τη «Στρατηγική Πυξίδα».

Θα ήθελα επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις κυβερνοεπιθέσεις και τις υβριδικές απειλές που θέτουν πολύ πραγματικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Τέλος, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Γειτονία.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 3 μ.μ. (4 μ.μ. Ελλάδος) . Θα συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού γυρίσουμε στη συνεδρία εργασίας μας αφιερωμένη στην COVID-19 και την υγεία.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε στις 9 π.μ. (10 π. μ. Ελλάδος) για τη συνάντηση εργασίας για την Ασφάλεια και την ‘Αμυνα και τη Νότια Γειτονία. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας».

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Παρατείνονται μέχρι 27/4 τα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου – Για ακόμη 10 ημέρες η καραντίνα στη Δ.Ε. Μεσοποταμίας (βίντεο)

Παρατείνονται μέχρι 27/4 τα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και…

Ο νο 1 μεταδότης: Η λάθος απόφαση του καπετάνιου που μόλυνε 700 άτομα με κορωνοϊό

Ο νο 1 μεταδότης: Η λάθος απόφαση του καπετάνιου που μόλυνε 700…

Συγκλονίζει τραυματιοφορέας με κορονοϊό: Παλεύω εννέα ημέρες για να ζήσω, δε μπορώ να πάρω αναπνοή

Συγκλονίζει τραυματιοφορέας με κορονοϊό: Παλεύω εννέα ημέρες για να ζήσω, δε μπορώ…

Οι νέες «ημερομηνίες» -Πότε ανοίγουν εστίαση, φροντιστήρια, malls, παραλίες & χωριά

Table of Contents Hide Οι νέες «ημερομηνίες» -Πότε ανοίγουν εστίαση, φροντιστήρια, malls,…

Μανώλης Δερμιτζάκης: Το lockdown απέτυχε επειδή είναι όλα κλειστά-Πρέπει να ανοίξουν με αυστηρό έλεγχο τα μαγιαζιά, εστίαση και σχολεία

Μανώλης Δερμιτζάκης: Το lockdown απέτυχε επειδή είναι όλα κλειστά-Πρέπει να ανοίξουν με…

Οργή για γκρουπ βολιωτών που αγνόησε τα μέτρα και πήγε εκδρομή στην Τουρκία

Οργή για γκρουπ βολιωτών που αγνόησε τα μέτρα και πήγε εκδρομή στην…

Κορονοϊός: Ανεκδιήγητος! Τούρκος καλλιτέχνης τραγουδά «ο ιός να χτυπήσει τις ελληνικές ακτές»

Κορονοϊός: Ανεκδιήγητος! Τούρκος καλλιτέχνης τραγουδά «ο ιός να χτυπήσει τις ελληνικές ακτές

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία:Σύσταση κλιμάκιων ελέγχου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία:Σύσταση κλιμάκιων ελέγχου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Γεωργιάδης: Αν ο κορονοϊός «ξεφύγει» δεν θα αποφύγουμε το γενικό lockdown

Γεωργιάδης: Αν ο κορονοϊός «ξεφύγει» δεν θα αποφύγουμε το γενικό lockdown

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάθε μέρα φοβάμαι τι θα γίνει αύριο»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάθε μέρα φοβάμαι τι θα γίνει αύριο»