Το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το ΙΤΕ έχει ως στόχο να μελετήσει πώς η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού

Σε καινοτόμο διεθνές πείραμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα συμμετέχει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που έχει ως στόχο να μελετήσει πώς η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙΤΕ, «οι επιστήμονες θα μελετήσουν τις βιολογικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας παραμονής στο διάστημα, εστιάζοντας σε σημαντικά ερωτήματα. Πώς επηρεάζονται οι ιστοί και τα κύτταρα ενός οργανισμού μετά από παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Πώς επιδρά η έλλειψη βαρύτητας στη μυϊκή και νευρωνική μορφολογία και λειτουργία. Ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την απώλεια μυϊκής μάζας που παρατηρείται σε αστροναύτες μετά από μακρόχρονη παραμονή στο διάστημα και τι επίδραση έχουν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και η κοσμική ακτινοβολία στη διαδικασία της γήρανσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «η πρωτοπόρος έρευνα θα διεξαχθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και η αποστολή του βιολογικού υλικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα γίνει με προγραμματισμένη για σήμερα Κυριακή εκτόξευση από το Kennedy Space Center των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα δείγματα του νηματώδους Caenorhabditis elegans (είδος σκουληκιού) θα ταξιδέψουν μέσα σε ειδικούς σάκους που θα περιέχουν οξυγόνο με προορισμό τον Διαστημικό σταθμό ISS, όπου θα παραμείνουν μέχρι την αναπαραγωγή τους. Οι ανθεκτικές προνύμφες θα καταψυχθούν στους -80 βαθμούς C και θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη, προκειμένου να μελετηθούν από τους ερευνητές ως προς τις μεταβολές που θα έχουν υποστεί στο νευρικό και μυϊκό τους σύστημα. Αναμένεται ότι η μελέτη των επιπτώσεων των διαστημικών συνθηκών στον οργανισμό θα δώσει σημαντικές πληροφορίες και απαντήσεις στους επιστήμονες σχετικά με την μακρόχρονη παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα».

Στη διεθνή προσπάθεια, την οποία συντονίζουν ο Δόκτωρ Tim Etheridge του Πανεπιστημίου Exeter και ο καθηγητής Nate Szewczyk του Πανεπιστημίου Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας, συμμετέχει από την Ελλάδα η ερευνητική ομάδα του προέδρου του ΙΤΕ, καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, καθώς και επιστήμονες από την Αμερική, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Στην ανακοίνωση του ΙΤΕ επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα συμμετέχει σε βιοϊατρική μελέτη στο πλαίσιο διεθνούς διαστημικής αποστολής.

in.gr

You May Also Like

Χριστουγεννιάτικα ψώνια – μπελάς ή διασκέδαση; Πως ψωνίζουν οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Η αναζήτηση των δώρων δεν είναι ποτέ μια…

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, η Ανδρομέδα και τα σενάρια της σύγκρουσης με το γαλαξία μας

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου είναι ο φωτεινότερος γειτονικός γαλαξίας, ο οποίος…

H διαστημική θέα της Ελλάδας

Καταπληκτική φωτογραφία στην οποία φαίνεται η χώρα μας από το διάστημα

Ψεύτικα προφίλ και ψηφιακοί απατεώνες: Η άσχημη αλήθεια για το online dating

Παρόλο που περίπου ένας στους τρεις χρησιμοποιεί πλατφόρμες και εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών,…

To μπλουζάκι κλιματιστικό της Sony θα μπει στην παραγωγή

Το σύστημα προσωπικού κλιματισμού Sony Reon Pocket που παρουσίασε η εταιρεία κατάφερε να πετύχει τον στόχο crowdfunding που…

Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων…

Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ Ameca έχουν φρικάρει το internet – Δείτε το viral βίντεο!

Νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο Twitter και όχι μόνο έχει γίνει τις…

«Μαύρος κύκνος» των θαλασσών: Το μαύρο σούπερ γιοτ που που το εσωτερικό του είναι βγαλμένο από όνειρα

«Μαύρος κύκνος» των θαλασσών: Το μαύρο σούπερ γιοτ που που το εσωτερικό…