Σε πρώτο πλάνο ένα νέο μοντέλο προώθησης αυθεντικών αγροτικών προϊόντων της Ελλάδος

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2019 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κορυφαίους πανεπιστημιακούς με τους οποίους συζήτησε την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας μοναδικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

 

Ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας, συζήτησαν με τον Υπουργό το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.

 

Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.

 

Έτσι αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας.

 

Όπως πρόσθεσαν, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.

 

Οι πανεπιστημιακοί συνοδεύονταν από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό.

 

 

You May Also Like

Κορονοϊός: Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα σε lockdown – Ανακοινώθηκε η απόφαση

Κορονοϊός: Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα σε lockdown – Ανακοινώθηκε η απόφαση

Επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής στη χώρα μας η Ελληνική Αποστολή που μετείχε στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία

Ο Υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης συνεχάρη τα μέλη της Αποστολής για τον ηρωισμό που επέδειξαν στις επιχειρήσεις στην Τουρκία

Έρχονται διά… θαλάσσης τα 110 κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία για τον ΟΑΣΘ (φωτο+video)

Μαζί με τα 110 λεωφορεία έρχονται και τα επτά κινητά power banks, για τη φόρτιση των λεωφορείων.

ΥΠΟΙΚ: Απόφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίας καυσίμων

ΥΠΟΙΚ: Απόφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίας καυσίμων

Παράταση για τις 1.000 προσλήψεις στην Υγεία (αιτήσεις & προθεσμίες)

Παράταση για τις 1.000 προσλήψεις στην Υγεία (αιτήσεις & προθεσμίες)

Τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του

«Οφείλουμε να λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Πρόγραμμα δημιουργίας πιο ανθεκτικών καλλιεργειών για υψηλότερη και ποιοτικότερη παραγωγή, ενέκρινε ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης

Πρόγραμμα δημιουργίας πιο ανθεκτικών καλλιεργειών για υψηλότερη και ποιοτικότερη παραγωγή, ενέκρινε ο…

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή για καταστήματα – Φόβοι για οριστικά λουκέτα

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή για καταστήματα – Φόβοι για οριστικά λουκέτα

Κορίτσι τεσσάρων ετών με εγκαύματα στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον τέσσερις ημέρες φέρεται να ήταν αβοήθητο – Συνελήφθη η μητέρα

«Αντιεξουσιαστές» χαράκωσαν στο πρόσωπο γυναίκα αστυνομικού

Η γυναίκα υπέστη ξυλοδαρμό από άτομα που την αναγνώρισαν ως σύζυγο αστυνομικού