Σκηνικό διεθνούς απομόνωσης για Τουρκία

Σε τροχιά ταχύτατης διπλωματικής απομόνωσης οδηγούν την Aγκυρα η απόφαση, δίχως καμία αιτιολογία, να δεσμεύσει με NAVTEX περιοχή η οποία περιλαμβάνει εκτάσεις δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 έως 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο), οι πρωτοβουλίες για άνοιγμα της παραλιακής οδού της Αμμοχώστου σε πλήρη αντίθεση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και η ταχύτητα εμπλοκής της σε μία σειρά από κρίσεις, με πλέον πρόσφατη τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε σαφή θέση κατά της τουρκικής NAVTEX, περιγράφοντάς την ως «προσχεδιασμένη πρόκληση», σε μια επίδειξη ασυνήθιστης ευθύτητας ως προς την απόδοση ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, μήνυμα αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε χθες από Αθήνα και Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος εξέφρασε την κατανόησή του για την αντίδραση της Ελλάδας, περιγράφοντας την τουρκική κίνηση ως προκλητική. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο 24ωρο οι πολύ σαφείς καταδικαστικές αντιδράσεις από το Παρίσι αλλά και την Ε.Ε.

Σε πλήρη καταδίκη των κινήσεων της Αγκυρας προχώρησε δημόσια και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της Αγκυρας αποτυγχάνουν και σε άλλους περιφερειακούς στόχους.

Η Μόσχα

Από τη Μόσχα απορρίφθηκε το αίτημα που προώθησε για λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, για συμμετοχή της Αγκυρας στην πρωτοβουλία του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, τα πολλαπλά αδιέξοδα ίσως οδηγήσουν τελικά την Αγκυρα σε μια νέα εισβολή στη Συρία, αυτή τη φορά ανατολικότερα, με στόχο το συριακό Κουρδιστάν.

Συγκεκριμένα, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κ. Μάας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο με την Τουρκία, με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Μάας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν «καμία σχέση» με το πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε, στη συνέχεια, αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας. Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Είδαμε τη μετακίνηση του “Ορούτς Ρέις”. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης», είπε ο κ. Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατανοεί την αντίδραση της Ελλάδας «έπειτα από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου». Και πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά (…) στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα η οποία είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

Εν συνεχεία, ο κ. Μάας θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή του να μη συνεχίσει το ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας πως «το ταξίδι μου εδώ στην Αθήνα διακόπτεται γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από εμάς όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Γερμανία».

Καταδίκη από ΗΠΑ

Δήλωση σαφούς καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά η χθεσινή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νέα τουρκική NAVTEX. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση «υπολογισμένη πρόκληση» και ζήτησε άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η κ. Ορταγκους δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατ. Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών επαφών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογισμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν ανθεκτικές λύσεις».

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

You May Also Like

Ένας άνδρας έχει ξανά χέρια μετά από 23 χρόνια: Πρώτη φορά στα χρονικά μεταμόσχευση από το ύψος του ώμου

Ένας άνδρας έχει ξανά χέρια μετά από 23 χρόνια: Πρώτη φορά στα…

Μεσίστιες οι σημαίες στη Νότια Κορέα

Έρευνες για την αεροπορική τραγωδία με τους 179 νεκρούς

Μητέρα και σύντροφος χτύπησαν και δάγκωσαν μέχρι θανάτου 4χρονο κορίτσι

Μητέρα και σύντροφος χτύπησαν και δάγκωσαν μέχρι θανάτου 4χρονο κορίτσι

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το καλοκαίρι- Ο Ομπάμα και η κόντρα του ανθρώπου με τη φύση

Ο Γκέιτς προτείνει πέντε βιβλία για το καλοκαίρι

Μεντβέντεφ: Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο…

Γιατί 84 εκατ. άνθρωποι παρακολουθούν έναν 21χρονο στο TikTok;

Τι κερδίζει μετά από κάθε ανάρτηση στο δημοφιλές μέσο δικτύωσης

Αντιδράσεις στην Τουρκία: Ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο τα κοσμήματα του λαού

Ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο τα κοσμήματα του λαού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Τραμπ: «Δεν προσφέρω τίποτα στο Ιράν, ούτε καν συνομιλώ μαζί τους»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν συνομιλεί με την Τεχεράνη μετά την επίθεση

Trafigura: Προς τα 100 δολάρια οδεύουν ξανά οι τιμές πετρελαίου

Η κορυφαία εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura προειδοποιεί ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί…

Ο Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει παιδικά εμβόλια γιατί “προκαλούν αυτισμό”

Τι είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό των προγραμμάτων εμβολιασμού παιδιών και τη σύνδεσή τους με τα υψηλά ποσοστά αυτισμού.