#image_title

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα (υψηλά διμήνου) – Μικτά πρόσημα στο ταμπλό, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος – Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες

Στασιμότητα επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αναζητάει κατεύθυνση και τους traders να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, προσπαθώντας να αφομοιώσουν τις 860 μονάδες και τα νέα υψηλά διμήνου (από τα τέλη Αυγούστου).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,23% και διαμορφώνεται στις 864,27 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (866,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 864,23 έως 868,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος αδυνατεί να ξεφύγει από το κλίμα στασιμότητας, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο -0,7% και τις 590 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί στο -1,5% και το 1,23 ευρώ. Κατά 1% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -0,6% και το 0,93 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να είναι αμετάβλητη στα 3,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,58% και 0,9302 ευρώ 
  • Eurobank -1,02% και 0,97 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0% και 3,557 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,55% και 1,2365 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 2.093 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola καταγράφει πτώση κατά περίπου 1% και υπαναχωρεί στα 22,2 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΛΠ. Οι μετοχές των Lamda Development και Jumbo ακολουθούν στο -0,9% και στο -0,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos κερδίζει 0,5% χάρη στα θετικά εταιρικά μεγέθη του 9μήνου. Άνοδο κατά τουλάχιστον 0,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Quest Συμμετοχών. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,42% και 1.323 μονάδες), η μετοχή της Intrakat κατακρημνίζεται στο -18% και το 1,35 ευρώ, στον απόηχο της είδησης περί επικείμενης αύξησης κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διευρύνεται στο +2% και το 1,78 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Στάσιμο στο υψηλό 2μήνου

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το τριήμερο ανοδικό σερί και το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται ότι ρίχνει ελαφρώς ρυθμούς, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αφενός κατοχυρώνοντας ένα μέρος των κεκτημένων, αφετέρου αναζητώντας νέες αγοραστικές ευκαιρίες. 

Εξάλλου, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι εν μέρει βελτιωμένο, ενόσω οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας βαίνουν μειούμενες, δίνοντας σημαντική «ανάσα» στις εταιρείες παραγωγής -συμπεριλαμβανομένης και της δική μας ΔΕΗ.  

Την ίδια ώρα, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζουν να παρέχουν στηρίγματα, ενώ επιπλέον ώθηση παρέχεται κι από την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διολισθαίνει στα επίπεδα του 4,7%, υπαναχωρώντας από το πρόσφατο υψηλό 5ετίας (>5%). 

Θέλοντας να αξιοποιήσει αυτήν την πρόσκαιρη βελτίωση, το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε βγει στις διεθνείς αγορές, προχωρώντας εντός της ημέρας στην επανέκδοση υφιστάμενου 5ετούς ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου (3M Euribor +1,23%). Το ποσό, το οποίο θα δημοπρατηθεί, ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το μεσο-μακροπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, εμμένοντας στη στρατηγική της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.   

Όμως, τα ανεβασμένα επιτόκια, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν το σενάριο της ύφεσης στην Ευρωζώνη, και ιδίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η συρρίκνωση, η αισθητή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν δεδομένη.    

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο 12μήνου, χάνει περίπου 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του 2022 η σωρευτική «χασούρα» υπολογίζεται σε 3%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο 30ήμερο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 9,3%. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,36% και 403 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 μειώνεται κατά 0,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σταθερές εν μέσω της εύθραυστης ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,37% και τα 84,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,45% και τα 92,84 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,19% και τα 1.650 δολάρια ανά ουγγιά. 

ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr

You May Also Like

Σκόπια: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί σκέτο «Μακεδονία» στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020

Σκόπια: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί σκέτο «Μακεδονία» στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής…

Το 60 τόνων Ελληνικής κατασκευής αεροπλάνο που φτιάχτηκε στη Λάρισα

Το γιγάντιο αεροπλάνο των 60 τόνων κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Λάρισα από την Soukos Robots.

Έλενα Ακρίτα για προφυλάκιση Φιλιππίδη: “Ας περιμένουμε και το οριστικό πόρισμα της Βάνας Μπάρμπα που λογικά…”

Σε ένα ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο με σαφείς αιχμές για τη Βάνα Μπάρμπα, προέβη…

Κορωνοϊός: Εκπνέει η διορία επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Εκπνέει η διορία επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους

Φρίκη στη Νάξο: Βασάνισε βάναυσα γάιδαρο – Έδεσε με σύρμα τη γλώσσα με τα αυτιά του

Κόλαση και απόλυτο τρόμο στα χέρια ενός άνδρα πέρασε ένας άτυχος γάιδαρος…

Κάθε χρόνο και λιγότερα…

Χάθηκε στις «αυταπάτες» η ακατάσχετη παροχολογία και το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που…

Ισπανία: Αστυνομικός σκύλος-ρομπότ ξεκίνησε περιπολίες στη Μάλαγα

Ο σκύλος-ρομπότ σχεδιάστηκε για να συνδράμει το έργο των αστυνομικών

Τσαβούσογλου: Νέα σελίδα με την Ελλάδα

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ακάρ, δεν θα συναντηθεί με Παναγιωτόπουλο

ΔΕΗ: Πώς μπορείτε να έχετε έκπτωση έως και 21% στους λογαριασμούς σας

ΔΕΗ: Πώς μπορείτε να έχετε έκπτωση έως και 21% στους λογαριασμούς σας