Η μισή Ελλάδα -περίπου το 51% της χώρας- είναι καλυμμένη από χιόνι, ως αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών κακοκαιριών «Ραφαήλ» και «Σοφία», σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βελτιωμένη η κατάσταση την Κυριακή. Από Δευτέρα νέα κακοκαιρία με τα φαινόμενα να μην είναι γενικευμένα.

Η μισή Ελλάδα -περίπου το 51% της χώρας- είναι καλυμμένη από χιόνι, ως αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών κακοκαιριών «Ραφαήλ» και «Σοφία», σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως μεταδίδει το ΕΑΑ, σε σαράντα μετεωρολογικούς σταθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής ήταν χαμηλότερη των μείον δέκα βαθμών Κελσίου, κάτι ασυνήθιστο.

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανείων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές.

meteo.gr

Ο χάρτης δίνει (προσεγγιστικά λόγω περιοχών με νέφη) τις περιοχές που έχουν χιονοκάλυψη, όπως προκύπτει από ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πτολεμαϊδα (-19,1 βαθμοί) και ακολούθησαν η Φλώρινα (-18,6), η Κοιλάδα Κοζάνης (-18,2) και τα Γρεβενά (-17,8), σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ-Meteo.
Δριμύ ψύχος επικρατεί σε αρκετές ακόμη περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με τις ελάχιστες τιμές θερμοκρασιών πολύ χαμηλά: Καρδίτσα -16,3°C, Βαμβακού Φαρσάλων -16,1°C, Ορεστιάδα -14,3°C, Ελασσόνα -14,2°C, Διδυμότειχο και Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης -13,6°C, Κοζάνη -13,3°C και Ιωάννινα -12,6°C.

Από τη Δευτέρα θα έλθει στη χώρα η νέα κακοκαιρία με την ονομασία «Τηλέμαχος». Ο «Τηλέμαχος» έρχεται και αυτός από τα βόρεια, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας, φέρνοντας χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα έχει την ίδια χρονικά διάρκεια με τη «Σοφία», ενώ τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα.

You May Also Like

Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού ο Θάνος Ντόκος

Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού ο Θάνος Ντόκος

Λέκκας για απαγόρευση πρόσβασης στο Ναυάγιο: «Θα ήταν ολέθριο ένα ατύχημα»

Είχαν γίνει προσπάθειες οριοθέτησης ζωνών, αλλά οι κατολισθήσεις ήταν συνεχείς και δεν υπήρχε φύλαξη, σημείωσε.

«Εκτός» σχολείου 9χρονος μαθητής στη Νέα Μανωλάδα – Αποκλεισμένος από τις λάσπες(βίντεο)

Δεν παραλαμβάνει το ταξί το παιδί από το σπίτι του εξαιτίας ζημιών στην αγροτική οδό…

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

 Έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 το χρονικό όριο αποσύνδεσης από το δίκτυο…

Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι μετά από τσίμπημα σκορπιού – «Τον είδα κολλημένο στην πλάτη της»

Η μητέρα της Maria, Vanessa Ramirez da Silva, περιέγραψε με πόνο την επίθεση σκορπιού που οδήγησε στο θάνατο την αγαπημένη της κόρης.

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι βιαστές και δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη

Η διαδικασία συνεχίζεται με τα αιτήματα περί της χορήγησης ελαφρυντικών

Κορονοϊός – Τζανάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα…

Δυσανεξία στη λακτόζη: 5 συμβουλές για αποτελεσματική αντιμετώπιση

Δυσανεξία στη λακτόζη: 5 συμβουλές για αποτελεσματική αντιμετώπιση

Έμπρακτη στήριξη της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Ε.Σ.Υ. με δωρεά μονάδων Εντατικής Θεραπείας και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού σε Νοσοκομεία

Έμπρακτη στήριξη της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Ε.Σ.Υ. με δωρεά μονάδων Εντατικής Θεραπείας και…