Στα ύψη το πετρέλαιο, εκρηκτικό άλμα 30% το φυσικό αέριο, βυθίζονται κατά 2% τα futures του Dow Jones

Στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του χρυσού, ενώ τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ καταρρέουν κατά 2%, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί γενικευμένη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου στα ρωσικά ΜΜΕ, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά άμεσα καταδικάζοντας την εισβολή.

Υπό τους φόβους για τις γενικευμένες επιπτώσεις που θα έχει στην προσφορά οι τιμές της ενέργειες εκτινάσσονται, ενώ παράλληλα οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός στην προσπάθεια να αποφύγουν στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, με το φυσικό αέριο να καταγράφει εκρηκτική άνοδο.

Ειδικότερα, το Brent βλέπει το συμβόλαιο Απριλίου να εκτινάσσεται κατά 6,7% ή 6,5 δολάρια με την τιμή του στα 103,32 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI  Αρπιλίου σημειώνει άνοδο 6,1% ή 5,6 δολ. και διαπραγματεύεται στα 97 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, με τη Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η τιμή έχει εκτοξευθεί στα ύψη με άνοδο που ξεπερνά το 30%.

Συγκεκριμένα, το συμβολαίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) από τα 81 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν χτες πλέον διαπραγαματεύεται στα 116,9 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στο υψηλό ημέρας κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών του είχε φτάσει και τα 120 ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ σημαντικές πιέσεις προδιαγράφονται και για την αμερικανική αγορά με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν 650 μονάδες ή 2%, του S&P κατά 1,8% ή 75 μονάδρς και του Nasdaq κατά 2,2% ή 304 μονάδες.

Αντίθετα, ο χρυσός, το κατεξοχήν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο,  σημειώνει άνοδο 1,9% με την τιμή του στα περίπου 1.947 δολάρια η ουγγιά, ενώ ακόμα περισσότερο ενισχύεται το ασήμι που κινείται με +2,57% στα 25,18 δολ.

Το δολάριο, το οποίο κάποιες φορές θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικής αναταραχής, ενισχύεται κατά 0,57% έναντι του ευρώ.

Γενικότερα, το κόστος για τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τα μέταλλα, έχει εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές των εμπορευμάτων θα διαταραχθούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Κάτι που προαναγγέλει νέες προκλήσεις για μια παγκόσμια ανάκαμψη που δυσκολευόταν ήδη με τις υψηλές πιέσεις των τιμών και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Βασικά, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προεξοφλείται στην αγορά διότι είναι αδύνατο να προεξοφληθεί κάτι πλήρως. Αυτό είναι πάντα το χειρότερο σενάριο συνθηκών. Τα άσχημα νέα είναι ένα πράγμα. Τα άσχημα νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο”, αναφέρουν αναλυτές της IG Markets.

Η κλιμάκωση των κινήσεων της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κινήσεις αποστροφής ρίσκου και εστίασης στα ασφαλή assets, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής με μέτρα αντιποίνων από τις δυτικές δυνάμεις, τονίζουν αναλυτές της IG Asia Pte.

Επίσης, τα αμερικανικά futures σιταριού και καλαμποκιού σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο ενώ αυτά της σόγιας διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στην Ουκρανία και εισέβαλε ρωσικός στρατός στα νοτιοανατολικά, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι τιμές σιταριού σημειώνουν άνοδο για τρίτη ημέρα, και διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ η τιμή του καλαμποκιού σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών.

“Οι αυξημένες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία-Ρωσία και αρκετή αβεβαιότητα αναφορικά με τις ρωσικές προμήθειες τους επόμενους μήνες, έχουν ωθήσει τους εμπόρους να κρατήσουν τα σιτηρά τους στις αποθήκες παρά να τα στείλουν στο εξωτερικό”, αναφέρουν αναλυτές commodities στην ING.

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιστοιχούν στο 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιδηρών, στο 19% της παγκόσμιας προμήθειας καλαμποκιού και στο 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι traders ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να τεράστιες δυσκολίες από τους εισαγωγείς να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από τη Μαύρη θάλασσα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το συμβόλαιο σιταριού Μαΐου εκτινάσσεται 5,7%, η τιμή του καλαμποκιού αυξάνεται 4,7%, το futures σο΄γιας Μαιου ενισχύεται 1,6%

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Συντάξεις Ιουνίου 2019: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Συντάξεις Ιουνίου 2019: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας – Πλαφόν 1.200 ευρώ τον μήνα για το πρώτο 6μηνο

Προβληματισμός για την «ισόβια ανεργία» – Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αν…

ΟΓΑ οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα δοθεί η Δ’ δόση; Έως 15/1 το Α21 στο taxisnet

ΟΓΑ οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα δοθεί η Δ’ δόση; Έως 15/1 το…

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν θα υποστούν περιορισμούς

«Μονόδρομο για να ξεπεραστεί η πανδημία», χαρακτήρισε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης…

iPhone 12: Σε συναγερμό αρκετές χώρες για τα επίπεδα ακτινοβολίας

Ενδεχόμενο για πανευρωπαϊκά μέτρα

Βγήκε στον «αέρα» ξανά το MEGA – Η πρώτη εικόνα

Βγήκε στον «αέρα» ξανά το MEGA – Η πρώτη εικόνα