Συγγενείς θυμάτων κορονοϊού κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για πιέσεις εναντίων τους

Δωροδοκίες και εκφοβισμοί καταγγέλλονται από συγγενείς ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό, οι οποίοι διατείνονται ότι τους ασκήθηκαν από τις κινεζικές Αρχές προκείμενου να μην μιλήσουν στους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ξεκινούν αύριο τις έρευνές τους στη Γουχάν.

Ξεκινούν οι διαδικασίες διερεύνησης της πανδημίας από τον ΠΟΥ

Το Πεκίνο αρνείται ότι η Κίνα είναι το σημείο “κλειδί” όπου ξεκίνησε η πανδημία

Συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αρχές τις Κίνας

Μέσα σε αυτή τις συνθήκες και κάτω από αυτό το πλαίσιο συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι τους αποτρέπει από το να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Μάτια οι συγγενείς των θυμάτων προσπάθησαν να ζητήσουν τη βοήθεια της δικαιοσύνης, καθώς απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Πίεση από τις κινεζικές Αρχές

Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρουν ότι οι πιέσεις από τις αρχές κορυφώνονται.

Μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι περίπου 100 γονείς θυμάτων που αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, μία ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή στην Κίνα, αποκλείστηκαν πριν από δέκα μέρες από τον ιστότοπο, όπως ανέφερε ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», τονίζει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται, ωστόσο ότι ο θάνατός του δεν συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

Στη συνέχεια μάλιστα προσθέτει: «Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Γουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόμοια περιστατικά με αυτό στο WeChat, συμβαίνουν τακτικά, όταν αφορά περιεχόμενο ευαίσθητο για το καθεστώς.

Συγγενείς θυμάτων κατηγορούν για ψευδή στοιχεία

Στην Γουχάν έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, 3.900 θάνατοι.

Ωστόσο, ήδη από την άνοιξη η χώρα κινείται σε καλά πανδημικά επίπεδα καθώς έχει κατορθώσει να εξαλείψει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες.

Σημειώνεται ότι με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών.

Εδώ όμως έρχεται η κατηγορία συγγενών θυμάτων οι οποίοι αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι υπάρχουν κρούσματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών.

Την θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει μία συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2019. Η ίδια περιγράφει μάλιστα την εμπειρία της εξηγώντας ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν».

«Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου», υπογράμμισε.

Ο Ζανγκ Χάι κάνει έκκληση στους ειδικούς του ΠΟΥ να έχουν «τη γενναιότητα» να συναντηθούν με τις οικογένειες, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Γουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές.

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.