Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΙΑΣ-Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Μη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα»

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες πτήσεις πάνω από καλλιέργειες  κρόκου Κοζάνης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ- Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Mη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα». Το μη επανδρωμένου ιπτάμενο όχημα (drone), τύπου Xbee, πέταξε και συνέλλεξε εικόνες πάνω από τις ακόλουθες περιοχές:

  • ΣΑΜΝΙΑ
  • ΚΙΤΡΙΝΕΡΙ
  • ΠΑΝΤΖΙΑΒΑ
  • ΓΥΑΛΟΧΩΜΑ
  • ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
  • ΑΥΛΑΓΑΣ

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δειγματοληψία περιβαλλοντικών μετρήσεων από τα αντίστοιχα χωράφια με τη χρήση ειδικών αισθητήρων εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν χαρακτηριστικά του εδάφους σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία φυλλώματος.

Η καλλιέργεια του Κρόκου αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό. Λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κατανομής των καλλιεργειών, της ξεχωριστής μεθοδολογίας εμφύτευσης των σπόρων, αλλά και των μοναδικών παραγωγικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κρόκου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρόταση DIAS υιοθετεί τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture για να βοηθήσει τους καλλιεργητές Κρόκου να:

  • αντιδράσουν πιο γρήγορα σε απειλές (ζιζάνια, παράσιτα, μύκητες, ζώα)
  • εξοικονομήσουν χρόνο στις μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στις καλλιέργειες (πρόοδο της καλλιέργειας, αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της)
  • βελτιώσουν τις τιμές των δεικτών που αφορούν την καλλιέργεια σε πραγματικό χρόνο και να υπολογίσουν την απόδοση της.
  • βελτιστοποιήσουν τη χρήση των εισροών

Στο πρόγραμμα  DIAS, το οποίο συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Ματίνα Μπίμπη, συμμετέχουν ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η εταιρία ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα DIAS, συνολικού προϋπολογισμού 425.250€, βρίσκεται στα τέλη του 2ου χρόνου υλοποίησής του και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-04873).

You May Also Like

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την αποδημία του μακαριστού μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ

       Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς εκφράζει τη…

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Αναστολή τμημάτων λόγω κορωνοϊού

    Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Αναστολή τμημάτων λόγω κορωνοϊού

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 25-02-2019 έως 03-03-2019) στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…

Πρωτιά για τη Γλυκερία Μπαρτζώκα στον 16ο Αγώνα Δρόμου Καθαράς Δευτέρας στο Αλεποχώρι, όχι όμως για το τρέξιμο!

Πρωτιά για τη Γλυκερία Μπαρτζώκα στον 16ο Αγώνα Δρόμου Καθαράς Δευτέρας στο Αλεποχώρι, όχι όμως για το τρέξιμο!

1918 – 2018: 100 χρόνια Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. 1998- 2018: 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας και λειτουργίας με κανονικότητα και συνέπεια για το Παράρτημα Καστοριάς

1918 – 2018: 100  χρόνια Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. 1998- 2018: 20  χρόνια συνεχούς…

«Δραγούμεια 2019»: Βογατσιώτες Δωρητές και Ευεργέτες Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των Δραγουμείων, νέες επιστήμονες του Βογατσικού με συντονίστρια την κα Μάρθα Σιώτα σάς προσκαλούν για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουν την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στην πλατεία Βογατσικού, με θέμα: «Βογατσιώτες Δωρητές και Ευεργέτες». Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

«Δραγούμεια 2019»: Βογατσιώτες Δωρητές και Ευεργέτες

Σχολικά γεύματα: Το μενού που θα τρώνε πλέον στα δημοτικά οι μαθητές – Σε ποια σχολεία της Καστοριάς ξεκινάει;

Σχολικά γεύματα: Το μενού που θα τρώνε πλέον στα δημοτικά οι μαθητές…

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για νέες κατασκευές και συντήρηση οδικού ηλεκτροφωτισμού 2019-2020

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για νέες κατασκευές και συντήρηση οδικού ηλεκτροφωτισμού…