«Καστοριά η επόμενη μέρα του επιχειρείν»

Οι συνδιοργανωτές Επιμελητήριο Καστοριάς, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπεριφέρεια ΠΕ Καστοριάς, τoυ 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ, με θέμα:  «Καστοριά η επόμενη μέρα του επιχειρείν» που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2022, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ομιλητές και το κοινό που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Αναλυτικότερα ευχαριστούμε θερμά για τις τοποθετήσεις παρουσιάσεις τους τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, τον κ. Παπαθανάση Νίκο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, τον Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια Ζήση, την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον κ. Κασαπίδη Γεώργιο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, την Διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Αντωνίου, τον κ. Σωκράτη Πέλκα Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Εμπορίου, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Καστοριάς, τον κ. Αλέξανδρο Καράτζιο πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άργος Ορεστικού, τον κ. Ιωάννη Τοτονίδη Αντιδήμαρχο του Δήμου Νεστορίου, τον κ. Σαράντη Μοσχόβη, Σύμβουλο ΟΕΥ Α’ Πρεσβεία Τιράνων, την κα. Ειρήνη Κορωνάκη Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, την κα. Ασπασία Βλάχβεη  Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, τον κ. Βασίλειο Μαχαιρά, Συντονιστή Δομής RIS Π.Τ.Α Π.Δ.Μ, την κα. Κωνσταντίνα Τογκαρίδου Προϊστάμενη ΕΒΕ Καστοριάς, την κα Ευφροσύνη Ντιό Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Π.Δ.Μ., τον κ. Νικόλαο Τσούνη  Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης, τον κ . Τρύφωνα Φωτιάδη Επιχειρηματία (Arosis), τον κ. Θωμά Γιαννηκώτσιου, Επιχειρηματία (Helix Land), τον κ. Κατσιάπη Ζήση , Επιχειρηματία (computron). Eπίσης εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στη δημοσιογράφο κα Κοσμίδου Χρύσα για τον άψογο συντονισμό και παρουσίαση του επιχειρηματικού Φόρουμ και στον χορηγό της εκδήλωσης Νοisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε..

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες έδωσαν το παρόν στις εργασίες του Φόρουμ κατά τη διάρκεια του οποίου  στη βάση στατιστικών και ερευνητικών δεδομένων συζητήθηκαν οι παθογένειες, οι  ελλείψεις αλλά και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της μεταποίησης, του εμπορίου, της παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού στην ΠΕ Καστοριάς. Επιχειρηματίες επίσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους ως καλές πρακτικές συνδυασμού εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Το σύνολο των εισηγήσεων είναι διαθέσιμο σε βίντεο στην ιστοσελίδα  https://forum.econ.uowm.gr/video/

Τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το Φόρουμ ήταν τα εξής:

  • Η ανάδειξη του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν για την ανάπτυξη του τόπου η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  με τους φορείς του τόπου.
  • Η ανάγκη για την προετοιμασία προτάσεων ως προς την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της Καστοριάς
  • Το θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον ιδιαίτερα στον τομέα των χρηματοδοτικών εργαλείων των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων είναι ευνοϊκό για την επόμενη περίοδο
  • Η διαπίστωση ότι κατά το χρονικό διάστημα 2011-2019 η ΠΕ Καστοριάς απώλεσε 137εκ. ευρώ του Α.Ε.Π. (21,45%)

 

  • Μετά από μία δεκαετή συνεχόμενη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου Καστοριάς, από το 2019 υφίσταται μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση τους.

 

  • Ο κλάδος της γούνας παρόλο την σφοδρή κρίση που αντιμετωπίζει έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει μέσω διαθρωτικών παρεμβάσεων και να διαδραματίσει ρόλο στην τοπική οικονομία μέσα από ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης.

 

  • Η γείτονα Αλβανία και ειδικότερα η Περιφέρεια Κορυτσάς με ανάπτυξη συνεργασιών δύναται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και ιδιαιτέρως στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

 

  • Ο Αγροτικός Τομέας παρουσιάζει αύξηση δραστηριότητας στην Π.Ε. Καστοριάς και είναι ο μόνος τομέας που καταγράφει αύξηση και στους τρείς δείκτες: αριθμός απασχολουμένων, κύκλο εργασιών και αριθμό νομικών μονάδων. Παρόλα αυτά παρατηρείται πολύ μικρή  ( μικρότερη σε όλη την Ελλάδα ) ύπαρξη μονάδων μεταποίησης η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και την δημιουργία υπεραξίας.

 

  • Ο τουρισμός παρόλο που για την Καστοριά είναι στρατηγικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης, δεν υπάρχει ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

 

Σε συνέχεια της προσπάθειας κρίνουμε απαραίτητο την διεύρυνση της συνεργασίας με τους Δήμους. Στο ίδιο κλίμα, στόχος μας να πραγματοποιηθούν, παρόμοιες  εκδηλώσεις και στους  τρείς  Δήμους της ΠΕ Καστοριάς καθώς και θεματικές εκδηλώσεις  για τους κρίσιμους κλάδους της τοπικής οικονομίας.  Τελικός σκοπός είναι έως τον Σεπτέμβριο, να ολοκληρωθεί η προσπάθεια έτσι ώστε μέσω της κοινής συνολικής και ολοκληρωμένης αποτύπωσης της κατάστασης, καταγραφής και επεξεργασίας στοιχείων, ερευνητικών ευρημάτων, καλών πρακτικών και προτάσεων  να καταλήξουμε σε κοινές προτάσεις για την διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Εκ των διοργανωτών

You May Also Like

Δημοσιοποίηση της 1ης Επικαιροποίησης της Απόφασης ανάρτησης αποτελεσμάτων αξιολόγησης για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» περιόδου 2016

Δημοσιοποίηση της 1ης Επικαιροποίησης της Απόφασης ανάρτησης αποτελεσμάτων αξιολόγησης για το Υπομέτρο…

Ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες του. Με συνεχή και εντατική λειτουργία των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης

Ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες του.…

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

   Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς εκφράζει τη συμπαράστασή  του στα αιτήματα…

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Επείγουσα Ειδοποίηση Έντονα καιρικά φαινόμενα

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2019, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2019, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης στο ΕΣΠΑ

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης…

Μάθημα πρώτων βοηθειών στους Έλληνες μαθητές της Κορυτσάς από το ΕΤΑΚ Καστοριάς

Μάθημα πρώτων βοηθειών στους Έλληνες μαθητές της Κορυτσάς από το ΕΤΑΚ Καστοριάς