Συμφωνία των Πρεσπών: 43 δήμοι της Μακεδονίας λένε «ΟΧΙ»

Συνολικά 43 δήμοι της Μακεδονίας -έως σήμερα- εξέφρασαν με ψηφίσματα των Δ.Σ. την αντίθεσή τους στη «Συμφωνία των Πρεσπών» για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Πρόκειται για ποσοστό που αγγίζει το 80% των δήμων στις τρεις περιφέρειες που αποτελούν το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και το οποίο αποδεικνύει τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2017 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) είχε ζητήσει από όλους τους δήμους της Μακεδονίας να τοποθετηθούν απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις και στην παραχώρηση του ονόματος τής Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων. Στην πρόσκληση της ΠΟΠΣΜ, ανταποκρίθηκε το 80% περίπου των δήμων της Μακεδονίας, εκδίδοντας μάλιστα σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες-άλλες ομόφωνες και άλλες κατά πλειοψηφία- εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της ονομασίας στους γείτονες.

«Οι Μακεδόνες έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους και φυσικά το 80% των Δήμων της Μακεδονίας εκφράζει την ρητή Βούληση της λαϊκής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση καταχράστηκε την κρατική εξουσία, σφετερίστηκε την προαναφερόμενη λαϊκή κυριαρχία και προχώρησε στην υπογραφή της “συμφωνίας” των Πρεσπών, με την οποία όχι μόνον παραχωρεί το όνομα των Μακεδόνων, αλλά δίνει υπόσταση σε ανύπαρκτη “μακεδονική” γλώσσα και σε δήθεν “μακεδονική” εθνότητα των σλάβων. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς μαζί με όσους τους στηρίζουν διαπράττουν εθνικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Μακεδονίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΣ.

Συνολικά από τους 59 δήμους του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας 43 δήμοι έχουν ταχθεί κατά των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας 10/12 δήμους : Αμύνταιου, Άργους Ορεστικού, Βόϊου, Γρεβενών, Δεσκάτης, Εορδαίας, Καστοριάς Νεστόριου, Πρεσπών και Φλώρινας.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 24/38 δήμους : Αλεξάνδρειας, Αμφίπολης, Βέροιας, Βισαλτίας, Βόλβης, Γιαννιτσών, Εδεσσας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Κασσάνδρας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νάουσας, Νέας Ζίχνης, Παιονίας, Παύλου Μελά, Πέλλας, Πύδνας – Κολινδρού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Σερρών, Σιντικής, Σκύδρας, και Χαλκηδόνας.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 7/9 δήμους : Δοξάτου, Δράμας, Καβάλας, Κάτω Νευροκοπιου, Παγγαίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης,

Στην ιστοσελίδα της ΠΟΠΣΜ έχουν αναρτηθεί όλα τα ψηφίσματα των Δ.Σ. 43 δήμων της Μακεδονίας, που λένε “ΟΧΙ” στη Συμφωνία των Πρεσπών, που χαρίζει όνομα, έθνος και γλώσσα στα Σκόπια.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Γεωργιάδης: «Αν κάποιος είναι άνεργος πάνω από 30 μήνες, με κάποιο τρόπο επιβιώνει»

Γεωργιάδης: «Αν κάποιος είναι άνεργος πάνω από 30 μήνες, με κάποιο τρόπο…

Συνελήφθη 57χρονος σε περιοχή των Γρεβενών για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη 57χρονος σε περιοχή των Γρεβενών για κατοχή ναρκωτικών

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι Καστοριάς

Προϋπολογισμού 496.969,56 ευρώ

Συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και του University of Applied Sciences KARLSRUHE σε θέματα Καινοτομίας, Επιχειρηματικός και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και του University of Applied Sciences KARLSRUHE…

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωσταραζίου, σας προσκαλεί στο κυνήγι του χαμένου πασχαλινού αυγού!

Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων, καλούνται να ανακαλύψουν το χαμένο πασχαλινό αυγό!

Όμιλος Σαράντη-Ελληνική Διατροφή μαζί για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν το έργο με αγορά επιλεγμένων προϊόντων

«Δωρεάν διανομή ειδικών οικιακών Κάδων Κομποστοποίησης»

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Αστική…

Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Κανάλι Ένα 90,4 fm του Πειραιά

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου μίλησε για την επίθεση στον…

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Αποκριάς 2023

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς, ανακοινώνει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Αποκριά 2023

Ξεναγήσεις στην Ιστορία και στη Φύση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης

Σας προσκαλούμε στην υπέροχη φύση του Γράμμου, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης για…