Συντονισμός ενεργειών και δράσεων εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Νέα σύσκεψη για την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 09-10-2019 στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με διευρυμένη σύνθεση.

Η παρούσα σύσκεψη καθώς και οι προηγηθείσες συσκέψεις σε Γιάννενα και Κοζάνη, εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σχετικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου και στην εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την νόσο.

Στη σημερινή σύσκεψη η οποία προκλήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειου Μιχελάκη, τέθηκαν αναλυτικά επί τάπητος η βελτίωση του σχεδιασμού και ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην άμεση εφαρμογή των μέτρων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

Κοινή συνισταμένη του συνολικού και οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποτελεί ο βαθμός ετοιμότητας και η κοινή συνέργεια δασικών υπηρεσιών, Δήμων, Κτηνιατρικών υπηρεσιών, και κυνηγών στην ασφαλή ολοκλήρωση του προγράμματος πρόληψης.

Επειδή η νόσος προσβάλει αποκλειστικά αγριόχοιρους και χοίρους, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων καθώς και των ελεύθερων-ανεπιτήρητων, ως πρώτη προτεραιότητα-ενέργεια πρόληψης την οποία θα αναλάβουν οι Δήμοι λόγω της γνώσης του γεωγραφικού πληθυσμού της χωρικής τους αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων στην καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό τους.

 

Επίσης στις αρμοδιότητες των Δήμων στα πλαίσια λήψης προληπτικών μέτρων για τη νόσο, είναι η υπόδειξη χώρων υγειονομικής ταφής καθώς και η διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων.

Στο σημείο αυτό ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης σημείωσε ότι «η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής είναι εδώ και πολύ καιρό βασική υποχρέωση των Δήμων. Σε περιπτώσεις που υπάρξει θέμα σχετικά με την αδειοδότηση τους ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορούμε να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας προκειμένου να τηρηθούν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία».

Και στην παρούσα σύσκεψη τονίστηκε για άλλη μια φορά η πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από όλους τους κυνηγούς κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτηρίστηκε ο ρόλος ενεργούς συμμετοχής κυνηγών και θηροφυλάκων στην ανεύρεση νεκρών αγριόχοιρων οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές.

Στη σύσκεψη τέλος συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Φλώρινας, η Γενική Διευθύντρια & η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Βοΐου, Αμυνταίου, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς & Πρεσπών, εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης, εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κοζάνης & των Τμημάτων Κτηνιατρικής Κοζάνης & Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος του Α’ Κυνηγετικού Συλλόγου Καστοριάς και εκπρόσωποι χοιροτροφικών μονάδων της περιοχής.

You May Also Like

Η ΕΦΑ Καστοριάς τιμάει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με την Έκθεση «΄Ερωτες και άλλα φτερωτά»

Η ΕΦΑ Καστοριάς τιμάει τη Διεθνή  Ημέρα Μουσείων 2019 με την  Έκθεση…

Πέντε οκτάμηνες προσλήψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στην απόφαση για πέντε προσλήψεις  προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας κατά…

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην περιοχή της Κοτύλης προϋπολογισμού 120.000 € από την Π.E. Καστοριάς

  Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην περιοχή της Κοτύλης προϋπολογισμού…

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 10ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας για μαθητές /τριες Γ΄ Γυμνασίου που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς.

Οι τρεις πρώτοι/ες έλαβαν δώρα τεχνολογίας και όλοι/ες οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στην Καστοριά

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η εκπαίδευση των Καρδιολόγων και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων…

«Η αμηχανία και ο πανικός των εγκάθετων μαύρων κονδυλοφόρων βγάζουν μάτι», δηλώνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για το ΕΣΠΑ Σταύρος Γιαννακίδης

 «Η αμηχανία και ο πανικός των εγκάθετων μαύρων κονδυλοφόρων βγάζουν μάτι», δηλώνει…

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκόβρυσης

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκόβρυσης