Σύλλογοι Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδος: Χάος στην αγορά γυαλιών με ευθύνη ΕΟΠΥΥ και Υπουργείου Υγείας

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «χάος εξακολουθεί να επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά οπτικών με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας».

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή της η  Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος αναφέρει:« Η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής (voucher), έχει μείνει στα χαρτιά, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους, καθώς, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν στον… αέρα, σε ότι αφορά την κάλυψή τους για αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, καθώς πλέον θα αποζημιώνονται ΜΟΝΟ από τους συμβεβλημένους οπτικούς.

Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε 6(!) πανελλαδικώς, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. «Οι προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων ‘‘επαγγελματιών’’ του κλάδου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση ΟΛΩΝ των υπολοίπων οπτικών της χώρας. Είναι βέβαιον πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και μάλιστα για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

«Θα δεχόμαστε ‘χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ για το σύνολο του ποσού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

«Οι όροι που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση και μεροληπτούν υπέρ του Οργανισμού. Ήδη η ζημιά που έχουμε υποστεί στους τζίρους μας είναι μεγάλη και με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με τους οπτικούς-οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8ετία από την οικονομική κρίση.

Η ΟΣΟΟΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό, ζητώντας την άμεση κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.

Η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντά των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα κράτος που αντί να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών εκτελεί μνημονιακές εντολές, αναζητώντας κάθε μέσο περικοπής κοινωνικών παροχών και επιχειρεί να διχάσει τους καταναλωτές και τους οπτικούς – οπτομέτρες.

Η ΟΣΟΟΕ, εκπροσωπώντας τους οπτικούς και οπτομέτρες σε όλη τη χώρα, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να δεχτεί να παρακολουθεί με απάθεια το έργο της πλήρους ισοπέδωσης των μελών της και θα προασπίσει με κάθε μέσο το δικαίωμα του πολίτη στην παροχή των στοιχειωδών αναγκών για όραση!» καταλήγει.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα: Πέρασαν τα σύνορα τα πυροσβεστικά από την Ρουμανία

Η βοήθεια αποτελείται από 112 Ρουμάνους πυροσβέστες και 21 πυροσβεστικά οχήματα

Αυγενάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν λάσπη στο πρόσωπό μου

“Δούλεψα σκληρά, χωρίς να σκεφτώ το πολιτικό κόστος, πάντα με γνώμονα μόνο το καλό των ανθρώπων της αγροτιάς”

Σεισμός Τουρκία: «Ευχαριστώ φίλε και γείτονα» γράφουν οι Τούρκοι για τη βοήθεια της Ελλάδας

Οι Τούρκοι πολίτες υποδέχονται με τον πιο θερμό τρόπο τη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα.

Ηπατίτιδα – Λάρισα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη

Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, η 16χρονη δεν νοσεί…

Σχολείο χωρίς βαθμούς, παρελάσεις και προσευχή

Την κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της υποχρεωτικής…

Κατάταξη Πρωτοετών Σπουδαστών στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

Κατάταξη Πρωτοετών Σπουδαστών στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

Θεσσαλονίκη: Πατίνια, ποδήλατα, λάστιχα και μπαταρίες έβγαλαν οι δύτες από τον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου

Πρόκειται για σκουπίδια και αντικείμενα που ρίχνουν μέσα οι κάτοικοι, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΟΛΘ

Σε απόγνωση μετά τον βανδαλισμό του «Τρενοτεχνείου» ο δημιουργός του Νίκος Καλογερόπουλος (video)

Το «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία, ένας χώρος πολιτισμού που δημιούργησε με αφοσίωση και αγάπη ο Νίκος Καλογερόπουλος

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν βάρδια

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν…

Το TikTok ο μεγάλος «νικητής» της «μάχης» των social media στην Ελλάδα

Το TikTok ο μεγάλος «νικητής» της «μάχης» των social media στην Ελλάδα