Σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων του σώματός μας, να ακούμε ένα κλικ ή τριγμούς στην άρθρωση του ισχίου. Αυτό συμβαίνει διότι,  ο μυς ή ο τένοντας που είναι άβολα τεντωμένος και περνάει πάνω από μια οστέινη προεξοχή σε τάση, στη να συνέχεια τρίβεται καθώς απελευθερώνεται η ένταση. Μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ταλαιπωρεί το 5% έως 10% του πληθυσμού χωρίς άλλα συμπτώματα ή πόνο, και χωρίς να απαιτείται κάποια θεραπεία.

Ωστόσο, για ένα ποσοστό ανθρώπων, η πρόσκρουση του ισχίου δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά συνοδεύεται και από πόνο λόγω της μη ομαλής επαφής της κεφαλής του μηριαίου οστού με την κοτύλη, με αποτέλεσμα να απαιτείται θεραπεία.

 

Ανατομία

 

Η άρθρωση του ισχίου, σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου οστού το οποίο αρθρώνεται με την κοτύλη της πυέλου, η οποία έχει κυπελλοειδή μορφή, και αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με το σκελετό του κορμού και της λεκάνης. Το μηριαίο οστό, είναι το μακρύτερο οστό του ανθρώπινου σώματος και στο ανώτερο τμήμα του έχει μια κεφαλή η οποία έρχεται σε επαφή με την κοτύλη της πυέλου. Για να περιοριστεί η τριβή μεταξύ των δύο επιφανειών και να επιτραπεί η ευχερέστερη κίνηση, οι δύο αυτές επιφάνειες είναι καλυμμένες με αρθρικό χόνδρο, ο οποίος μαζί με μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό, εμποδίζει τα οστά να τρίβονται και να φθείρονται το ένα με το άλλο.

Τα λανθασμένα όμως κινητικά πρότυπα και η λάθος στάση σώματος στις καθημερινές μας δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τις ανατομικές ιδιομορφίες της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης, έχουν σαν αποτέλεσμα το μηριαίο οστό να μην εφαρμόζει σωστά στην υποδοχή της κοτύλης, κι αυτό να δημιουργεί συμπτώματα πόνου και περιορισμού της κίνησης στην πρόσθια, πλάγια και σπανιότερα οπίσθια περιοχή του ισχίου, ενώ ταυτόχρονα φθείρονται και τραυματίζονται οι χόνδροι των οστών. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, εμφανίζεται το ίδιο συχνά και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ είναι εξίσου πιθανό να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες ή ακόμα και να υπάρχει εκ γενετής στο άτομο, αν και σε αυτή την περίπτωση όσο ο ασθενής μεγαλώνει τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, κατηγοριοποιείται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το οστό που δημιουργεί το πρόβλημα.

  1. CAM: Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεφαλή του μηριαίου οστού
  2. Pincer:Όταν το πρόβλημα προκύπτει από το οστό της κοτύλης
  3. Μικτή: Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται και στην κεφαλή του μηριαίου οστού αλλά και στην θήκη της κοτύλης, και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ο οποίος εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα ή προς το εξωτερικό του ισχίου.
  • Πόνο κατά τη στροφή του ποδιού ή κατά την οκλαδόν θέση, όπου ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και διαπεραστικός ή πιο ήπιος και μόνιμος.
  • Ακαμψία.
  • Αίσθημα χαλαρότητας στην άρθρωση.
  • Αδυναμία παραμονής στην καθιστή θέση για παρατεταμένη χρονική διάρκεια, κάτι το οποίο μας αναγκάζει, να μεταφέρουμε διαρκώς το βάρος μας προς την μία ή την άλλη πλευρά ή να επιλέξουμε να σηκωθούμε ώστε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα.
  • Επίσης οι ασθενείς αναφέρουν συχνά ήχους τύπου «κλικ» ή μπλοκάρισμα της άρθρωσης (κυρίως σε κινήσεις του μηρού προς τα πάνω σε συνδυασμό με έσω περιστροφή), οι οποίοι συνοδεύονται από οξύ βαθύ πόνο στην περιοχή του ισχίου.

 

Διάγνωση

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου εκτός από την απεικονιστική εξέταση, μπορεί να διαγνωσθεί και με φυσική – κλινική εξέταση από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος πραγματοποιεί το λεγόμενο «τεστ πρόσκρουσης». Στο συγκεκριμένο τεστ, ο επαγγελματίας υγείας φέρνει το γόνατό στο στήθος του ασκούμενο και στη συνέχεια το περιστρέφει προς τα μέσα και προς το αντίθετο ώμο. Εάν αυτή η κίνηση δημιουργήσει πόνο στο ισχίο, τότε υπάρχει σοβαρή υποψία για σύνδρομο πρόσκρουσης ισχίου.

 

Θεραπευτική άσκηση

Σημαντικό κομμάτι για τη σωστή θεραπεία – αποκατάσταση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου, είναι η αναγνώριση των παραγόντων που συντελούν και επηρεάζουν το αίσθημα του πόνου και το εύρος της κίνησης του ασθενή.

Αυτό γίνεται εφαρμόζοντας την μέθοδο της κινητικής αξιολόγησης, μέσω της οποίας  εντοπίζουμε τις λάθος θέσεις και κινήσεις του σώματος του ασθενή, οι οποίες επηρεάζουν  τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, και η βελτίωση των οποίων μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην επίλυση των αιτιών που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.

Ταυτόχρονα, ο επαγγελματίας υγείας αξιολογεί κλινικά τον ασθενή και με διάφορες άλλες δοκιμασίες ώστε να ελέγξει:

  • Για διάφορα προβλήματα της λεκάνης π.χ ιερολαγόνιας άρθρωσης, που μπορούν να έχουν άμεση επίπτωση στην εμφάνιση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.
  • Για προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση), τα οποία μπορούν επίσης να έχουν κοινά συμπτώματα.

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που συνίσταται στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, και αφού πρώτα έχουν κάνει την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης, θα πρέπει να εστιάζεται:

  1. Σε ασκήσεις κινητοποίησης της άρθρωσης του ισχίου, της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας (μέσης), οι οποίες θα στοχεύουν στη βελτίωση του εύρους κίνησης του ισχίου.
  2. Σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης των μυϊκών ομάδων του ισχίου, πυέλου και σπονδυλικής στήλης.
  3. Σε ασκήσεις ορθοσωμίας οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν το σώμα στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική ακεραιότητα στο σώμα του ασκούμενου, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.
  4. Στην Εμβιομηχανική διόρθωση και ορθωτική υποστήριξη περιπτώσεων όπου η λάθος αλληλουχία κίνησης του πέλματος (άκρου πόδα) και του γόνατος, οδηγεί στην επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του ασθενή.

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί πλέον, την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων των μυοσκελετικών πόνων και τραυματισμών, με θεαματικά αποτελέσματα και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.

Στο functional movement, εφαρμόζουμε σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης σχεδιάζοντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ανάλογα με τη μυοσκελετική πάθηση του κάθε ασκούμενου, αφού πρώτα ο ίδιος εξεταστεί από κάποιο γιατρό ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια ο ασκούμενος απευθύνετε σε εμάς, και εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπευτική άσκηση, τον απαλλάσουμε από τους χρόνιους πόνους, ενώ ταυτόχρονα τον εκπαιδεύουμε στο να κινείται σωστά, προστατεύοντάς τον από μελλοντικούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Μηλόξυδο για αδυνάτισμα: ΔΕΝ λειτουργεί αν δεν κάνετε αυτό…

  Μηλόξυδο για αδυνάτισμα: ΔΕΝ λειτουργεί αν δεν κάνετε αυτό…

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του τσιγάρου

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του τσιγάρου

Σχετίζεται η αλλαγή του καιρού με τον πόνο στις αρθρώσεις; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε το φαινόμενο αυτό;

Σχετίζεται η αλλαγή του καιρού με τον πόνο στις αρθρώσεις; – Τι…

Γαστρεντερίτιδα: Έτσι θα βρείτε ταχύτερη ανακούφιση

Γαστρεντερίτιδα: Έτσι θα βρείτε ταχύτερη ανακούφιση

Τα γλυκά των εορτών: Κίνδυνοι και εξάρτηση

  Από τη βασιλόπιτα έως τους κουραμπιέδες και τα μαρόν γλασέ οι…

Ο ΙΣΑ τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η παραπληροφόρηση του κοινού για την επιδημία και τα μέτρα προστασίας αποτελεί πράξη που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Ο ΙΣΑ τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η παραπληροφόρηση του κοινού…

Τα παιδιά σερφάρουν από τεσσάρων χρονών, το 10% πάνω από 4 ώρες στα social!

Τα παιδιά σερφάρουν από τεσσάρων χρονών, το 10% πάνω από 4 ώρες…

Τι πρέπει να τρώτε για να αυξήσετε το κολλαγόνο στο σώμα σας (εικόνες)

Το κολλαγόνο είναι είδος πρωτεΐνης και αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδετικών…

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τη μπύρα

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τη μπύρα

Αν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μειώσετε τον καφέ

Αν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μειώσετε τον καφέ