Τι άλλο προκαλεί ρυτίδες εκτός από τη γήρανση

Οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου αντικατοπτρίζουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής. Μπορείτε να τους… φρενάρετε;

Στην πρόσφατη, αν και αδημοσίευτη, μελέτη, ο Δρ. Esquirol υποθέτει ότι όσο πιο βαθιά οι ρυτίδες του μετώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη, στην οποία παρακολούθησε γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών, κατά τη διάρκεια 20 χρόνων, διαπίστωσε ότι το “ελάχιστο έως μη ζαρωμένο δέρμα” (με βαθμολογία το μηδέν) είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Ωστόσο, μια βαθμολογία “τριών” έφερε 10 φορές περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η θεωρία είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το μέτωπο έχουν συσσώρευση πλάκας, προκαλώντας βαθιές ρυτίδες. Αλλά προτού να ανησυχήσετε, να ξέρετε ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει. Επιπλέον, η αφαίρεση των ρυτίδων σας δεν είναι η απάντηση στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Επί του παρόντος, οι ανεπιθύμητες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή σχέση είναι αυτή: οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου αντικατοπτρίζουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής (ηλικία, ανθυγιεινή διατροφή, άγχος κλπ.) οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας. Εκτός αυτού υπάρχουν και άλλοι λόγοι εμφάνισης ρυτίδων.

Αν βρίσκεστε στην ηλικία των 20 έως 30 ετών

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό στρες μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς “σχηματισμούς” στο δέρμα κάποιου. Από την πίεση που μπορεί να λάβετε λόγω μίας επερχόμενης συνέντευξης μπορεί να αναπτύξετε είτε ρυτίδες είτε ακμή.

Προσπαθήστε να μένετε ήρεμοι. Κάνετε διαλογισμό, ασκηθείτε, τρώτε τις κατάλληλες τροφές. Παλέψτε με το στρες.

Αν βρίσκετε στην ηλικία 30 έως 40

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να σκουρύνουν τις ρυτίδες. Εκτός από μία χημική απολέπιση, μπορεί επίσης να θέλετε να επενδύσετε σε ορισμένους ορούς βιταμίνης C, αν δεν έχετε ακόμα.

Φυσικά, το δέρμα που πλησιάζει τα 40 του μπορεί να είναι λιγότερο ενυδατωμένο. Έτσι, όταν κάνετε απολέπιση, φροντίστε να ενυδατώσετε το πρόσωπο με μια κρέμα νύχτας και να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και τα δύο δουλεύουν ώστε να ανασηκωθεί η ελαστικότητα στο δέρμα σας και να μειωθούν οι ρυτίδες.

Δοκιμάστε αυτό: Στόχος σας είναι να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Μετά το αντηλιακό, η ενυδάτωση είναι το επόμενο πιο σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό.

 

Όσον αφορά τα οξέα προσώπου, ποικίλλουν οι δράσεις τους. Ορισμένα οξέα, όπως το γαλακτικό οξύ, μπορούν να έχουν ενυδατικές επιδράσεις. Φροντίστε επίσης να αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ.

  • Ευαίσθητο δέρμα με ακμή: αζαλεϊκό, σαλικυλικό, γλυκολικό, γαλακτικό, αμυγδαλικό
  • Ώριμο δέρμα: γλυκολικό, γαλακτικό, ασκορβικό, φερουλικό
  • Δέρμα με πανάδες: αζελαϊκό, γλυκολικό, γαλακτικό, λινολεϊκοό, ασκορβικό

 

Αν είσαι στην ηλικία των 40 έως 50 ετών ή και μετά

Ήρθε ο καιρός να αρχίσετε την κρέμα που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας με ρετινόλη. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι μια αλλαγή στο περιβάλλον ή τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Έχει αλλάξει ο καιρός; Είναι αμφισβητήσιμος ο εξαερισμός του γραφείου σας; Ταξιδεύετε περισσότερο σε αεροπλάνα;

Το δέρμα στις ηλικίες των 40 έως 50 ετών μπορεί να είναι σημαντικά λιγότερο ενυδατωμένο και να παράγει λιγότερα σμήγματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιδράσει περισσότερο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και το άγχος.

Σε αυτήν την ηλικία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά την ορμονική αλλαγή βλέποντας αλλαγές στο σώμα τους. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση βάρους ή περιορισμένη ευελιξία. Στα 50 σας, είναι επίσης ο καιρός να επανεκτιμήσετε τη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης καθώς ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις επίσης αυξάνεται.

Δοκιμάστε αυτό: Καθίστε, πάρτε αναπνοή και δείτε αν υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το σώμα σας. Σκεφθείτε να τρώτε περισσότερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα (ή ακολουθώντας τον κατάλογο αγορών μας). Επενδύστε σε μία πλούσια ενυδατική και σε ένα σπρέι ενυδάτωσης προσώπου.

Συνίσταται επίσης η μέθοδος dermarolling για να αυξήσετε το κολλαγόνο. Εάν εξακολουθείτε να μην βλέπετε αλλαγές, ρωτήστε τον δερματολόγο σας σχετικά με θεραπείες με λέιζερ όπως τη μέθοδο Fraxel.

Αν βρίσκεστε στη δεκαετία του ’50 έως τη δεκαετία του ’60

Τώρα είναι η ώρα που ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό, τον έλεγχο που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς σας.

Δεν είναι κακή ιδέα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής: υγιεινή διατροφή, ενεργός τρόπος ζωής, ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και έχοντας κατά νου το οικογενειακό ιστορικό σας.

Η λίστα ελέγχου των ρυτίδων στο μέτωπο:

  • Ψυχική υγεία. Έχετε κατάθλιψη ή άγχος;
  • Υγιεινή του δέρματος. Καθαρίζετε, απολεπίζετε το πρόσωπο σας; Το προστατεύετε από τον ήλιο;
  • Ενυδάτωση του δέρματος. Πίνετε αρκετό νερό και ενυδατώνετε το δέρμα σας;
  • Αλλαγή του καιρού. Αντιμετωπίζετε την υγρασία ή την ξηρότητα στον αέρα;
  • Παράγοντες του τρόπου ζωής. Κάνετε υγιεινή για την καρδιά διατροφή, ασκείστε τακτικά και εξετάζεστε;

iatronet.gr

You May Also Like

Αυτοάνοσα Νοσήματα: 7 αόρατα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Table of Contents Hide Αυτοάνοσα Νοσήματα: 7 αόρατα συμπτώματα που πρέπει να…

Εμβόλιο γρίπης με συνταγογράφηση και καταγραφή στο μητρώο

Ταλαιπωρία των πολιτών για το εμβόλιο της γρίπης βλέπουν οι φαρμακοποιοί

Μάσκα προσώπου με ασπιρίνη και μέλι για φρέσκια επιδερμίδα!

Μάσκα προσώπου με ασπιρίνη και μέλι για φρέσκια επιδερμίδα!

Γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει το συκώτι, κάνει καλό για δίαιτα, σάκχαρο, ψωρίαση, αντίδοτο σε δηλητηριάσεις

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο Silybum marianum είναι το κύριο γιατρικό που…

Αντιβίωση: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

Αντιβίωση: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

Φαρυγγίτιδα: Αίτια, αντιμετώπιση και πρόληψη – Ποιοι κινδυνεύουν

Φαρυγγίτιδα: Αίτια, αντιμετώπιση και πρόληψη – Ποιοι κινδυνεύουν

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Οι 6 πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι προφύλαξης – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Περίπου 350 περιστατικά στην Ελλάδα ετησίως

Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία: Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τη διάθεση

Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία: Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τη διάθεση

Πρησμένα πόδια: Πώς να μειώσετε το οίδημα με φυσικούς τρόπους

Table of Contents Hide Πίνετε νερόΚάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσηςΠοδόλουτρο με χλιαρό νερό και…

Συχνά συμπτώματα της παράλυσης ύπνου

Συχνά συμπτώματα της παράλυσης ύπνου