Τι είναι τα rapid tests, πως λειτουργούν και ποια η αποτελεσματικότητα τους

Με τα rapid tests μέσα σε λίγα λεπτά εύκολα και γρήγορα έχουμε το αποτέλεσμα στο σπίτι μας.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Στα βήματα της Βρετανίας και της Γερμανίας με self-testing

Πρόκειται στην ουσία για τη στρατηγική του self-testing, ενός μοντέλου αρκετά διαδεδομένου στο εξωτερικό, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους.

Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε μερικά λεπτά, μέσα από μια διαδικασία απλή και εύκολη που κρατά μόλις μερικά λεπτά.

Διαδικασία

Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό.

Παράλληλα περιέχει μια ειδική μπατονέτα, η οποία βοηθά στη λήψη δείγματος από τη μύτη και το στόμα και ένα ειδικό υγρό όπου τοποθετούμε το δείγμα.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να πάρουμε την μπατονέτα, να την πάμε μέχρι το πίσω μέρος της μύτης, να το γυρίσουμε δυο τρεις φορές, για να πάρει το δείγμα, στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα σε ένα ειδικό μικρό μπουκαλάκι που περιέχει το υγρό, περιστρέφοντας 3-5 φορές τη μπατονέτα ώστε να είμαστε σίγουροι πως το δείγμα έχει μεταφερθεί εκεί και ρίχνουμε στον ανιχνευτή μερικές σταγόνες.

Ο ανιχνευτής αρχίζει να δείχνει ένα χρώμα και εμφανίζει μια γραμμή στο C που σημαίνει αρχικά πως η διαδικασία έγινε σωστά. Μετά από 15 συνήθως λεπτά, αν η γραμμή συνεχίζει να είναι μια τότε είμαστε αρνητικοί, αν δούμε δυο γραμμές δηλαδή και στο C και στο Τ τότε είναι θετικό και λογικά θα πρέπει να πάμε για μοριακό τεστ.

rapid1

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα self test

Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η ακρίβεια διάγνωσής τους κυμαίνεται στο 70%-80% ωστόσο, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη διάδοση κατά του κορονοίού καθότι ο έλεγχος γίνεται γρήγορα και εύκολα και ένα θετικό rapid test οδηγεί αμέσως τον ασθενή στην πραγματοποίηση και ενός μοριακού τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι νοσεί.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δ. Άργους Ορεστικού για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσής του από τον τουρκικό ζυγό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δ. Άργους Ορεστικού για…

Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς δημιουργεί ο Δήμος Άργους Ορεστικού

  Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς δημιουργεί ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Με επιτυχία η 2η ημερίδα ενημέρωσης του LIFE ATIAS (φωτογραφίες – βίντεο)

Με επιτυχία η 2η ημερίδα ενημέρωσης του LIFE ATIAS (φωτογραφίες – βίντεο)

Η Μαρία Αντωνίου σε Δενδροχώρι, Ιεροπηγή, Αγία Κυριακή και Οινόη

Νέος κύκλος περιοδειών για την υποψήφια βουλευτή

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

 Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς