Τι φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στην αποκάλυψη του χρόνου εφαρμογής της 2ης κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού προχώρησε χθες σε συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η αύξηση αυτή θα ισχύσει από την 1η Μαΐου. Αποκάλυψε, επίσης, πως θα είναι “πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%” (σ.σ. ισχύει από την 1η Ιανουαρίου).

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως: “Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022”.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέλθει μεταξύ 5% -5,5% και, έτσι, ώστε ο μικτός κατώτατος μισθός να ανέλθει κοντά στα 700 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο μικτός κατώτατος μισθός φτάσει τα 700 ευρώ, ο καθαρός κατώτατος μισθός θα φτάσει τa 601 ευρώ (έναντι 569 ευρώ που είναι από την 1η Ιανουαρίου 2022) και έτσι θα προκύψει μία καθαρή αύξηση 32 ευρώ/μήνα.

Προ της αυξήσεως του κατώτατου μισθού την 1η Ιανουαρίου 2022, οπότε αυτός ανήλθε στα 663 μικτά και 569 ευρώ καθαρά, ο μικτός κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 650 ευρώ και ο καθαρός στα 558 ευρώ. Συνεπώς σε περίπτωση που καθαρός κατώτατος μισθός ανέλθει στα 601 ευρώ από 1η Μαΐου η αύξηση του από την 31η Δεκεμβρίου 2021 θα ανέλθει στα 43 ευρώ/μήνα και 602 ευρώ ετησίως (43 ευρώ/μήνα Χ 14 μήνες).

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό με βάση τα πορίσματα επιστημονικών φορέων των κοινωνικών εταίρων, αλλά και της ΤτΕ, του ΙΟΒΕ κλπ., αλλά και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. Το ΚΕΠΕ θα καταλήξει σε ένα πόρισμα, το οποίο θα λάβει υπόψη του ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης πριν κάνει τη σχετική εισήγηση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Δεδομένου ότι ο κος Μητσοτάκης εξήγγειλε την εφαρμογή της επικείμενης αύξησης από την 1η Μαΐου, οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τον Απρίλιο και συγκεκριμένα πριν ή αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα (σ.σ. 24 Απριλίου).

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου 2022, δηλαδή ένα μήνα μετά την επικείμενη νέα αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού, θα επέλθει νέα αύξηση 0,25% των καθαρών αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -μαζί και όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό- λόγω της προγραμματισμένης μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% (0,25% για τις εισφορές των ασφαλισμένων και 0,25% για τις εισφορές των εργοδοτών). Παράλληλα, εκκρεμεί παραπέρα μείωση των εισφορών κατά 0,6 μονάδες (στα πλαίσια της υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες το 2019-2023), η οποία αν αυτή αφορούσε και τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι μόνο των εργοδοτών. Αν αυτό συμβεί, τότε οι μισθωτοί, μαζί και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα δουν παραπέρα αύξηση των καθαρών αποδοχών τους

Ενδεχόμενη νέα αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 5-5,5% από την 1η Μαΐου θα συμπαρασύρει, κατά αντίστοιχο ποσοστό, προς τα πάνω και δύο άλλα μεγέθη:

– Τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ (ανέρχονται σε 23 συνολικά), τα οποία υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

– Το μισθό τον οποίο παίρνουν επιδοτούμενοι σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης.

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…