Τουρισμός: Πληρότητα 85% τον Αύγουστο παρά την κρίση

Παρά το επιδεινούμενο για τις μετακινήσεις κλίμα στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιμακούμενης απειλής από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και των χαμηλών ακόμα ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού, στην Ελλάδα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια σε πολλούς προορισμούς από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Αύγουστο.

Από τη μία είναι η αυξημένη διάθεση για διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και εκείνων των Ευρωπαίων που αποφασίζουν να ταξιδέψουν παρά τα όποια αντικίνητρα, όπως η καραντίνα κατά την επιστροφή, και από την άλλη το γεγονός ότι πολλά εποχικά ξενοδοχεία, όπως και πέρυσι, δεν έχουν ακόμα ανοίξει ή δεν σκοπεύουν να ανοίξουν καθόλου φέτος.

Ετσι, στο αποκορύφωμα της παραθεριστικής περιόδου η προσφορά διαθέσιμων κλινών είναι σημαντικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι εύκολη η εξεύρεση δωματίων αλλά και να ωθούνται οι τιμές υψηλότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία στις δυτικές παραλίες της Αττικής, οι πληρότητες εκείνες τις ημέρες, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρονται ήδη πάνω από 85%. Σε άλλους, πιο απομακρυσμένους προορισμούς, όπως στα Δωδεκάνησα ή στις Βόρειες Σποράδες, παρατηρούνται επίσης ελλείψεις διαθέσιμων δωματίων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ξενοδόχοι περιμένουν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα τα πραγματικά μεγέθη της ζήτησης πριν προχωρήσουν στο άνοιγμα των μονάδων τους, αλλά με τις συνεχείς αναβολές στην απελευθέρωση των μετακινήσεων από τη Βρετανία, τη Ρωσία, αλλά και άλλες περιοχές από τις οποίες έλκουν τουρίστες, καθυστερούν και οι σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της δυναμικότητας σε όσα ξενοδοχεία ανοίγουν φέτος καλύπτεται από όσους κάνουν χρήση voucher που έλαβαν πέρυσι.

Την ώρα όμως που σημειώνονται τέτοιες υψηλές πληρότητες σε αρκετούς προορισμούς, άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του μείγματος των αγορών στις οποίες απευθύνονταν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μονάδων στα Δωδεκάνησα, και ειδικότερα στην Κω και τη Ρόδο, όπως και στα Επτάνησα, των οποίων η εξάρτηση από τη βρετανική αγορά είναι υψηλή.

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην παραλία αναφέρεται πάντως μεγάλη –αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια– προσέλευση Αμερικανών ήδη από τον τρέχοντα μήνα. Κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι η επόμενη μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία και τη Βρετανία, θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αμερικανικές και άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει έως και επτά απευθείας καθημερινές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Κοζάνη: Φωταγωγήθηκε και φέτος το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι της Ελλάδας (photos)

Έχει γίνει πλέον παράδοση και κάθε χρόνο τραβάει πάνω του τα βλέμματα,…

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» παραχώρησε υπερσύγχρονο όργανο για ανίχνευση του Covid 19 στο Νοσοκομείο Κατερίνης με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» παραχώρησε υπερσύγχρονο όργανο για ανίχνευση του Covid 19 στο…

ΑΣΕΠ: Γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα των πανελλαδικών – Όλες οι απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο

Table of Contents Hide ΑΣΕΠ: Γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα των πανελλαδικών –…

Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ

Δεκαεπτά κάλυκες βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος – Η δολοφονία έγινε έξω από…

«Πτήση» Τεντόγλου στα 8,40μ. και πρωτιά στο Τόρουν με την κορυφαία εφετινή επίδοση στον κόσμο!

Ο κορυφαίος άλτης του μήκους επικράτησε στο μίτινγκ στίβου που έγινε στην Πολωνία

Ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο για ανέργους: Τι επιδόματα-παροχές δίνει και στους εργαζόμενους

Ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο για ανέργους: Τι επιδόματα-παροχές δίνει και στους…

Ανατροπή για πελάτες σούπερ μάρκετ: Πόση ώρα μπορούν να ψωνίζουν & τι προϊόντα

Table of Contents Hide Ανατροπή για πελάτες σούπερ μάρκετ: Πόση ώρα μπορούν…

Προσπάθησε να τα «μαζέψει» η Ζ. Μακρή για τα πρόστιμα στους μαθητές

Προσπάθησε να τα «μαζέψει» η Ζ. Μακρή για τα πρόστιμα στους μαθητές

Αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων από τις Διευθύνσεις Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής και Μακεδονίας

Αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων από τις Διευθύνσεις Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής…

Σύσκεψη Σαββίδη με νομικούς: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να σπιλώσει τον ΠΑΟΚ»

Απαντήσεις σε όσους ρίχνουν λάσπη στον ΠΑΟΚ ή σε στελέχη της ΠΑΕ…