Το Πρόγραμμα του  Εορτασμού της Εθνικής Επετείου «28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940» στην Καστοριά

 

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα γιορτάσει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν  για  να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς μας προγόνους, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη, δια μέσου των αιώνων με τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους.

 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας  την περίοδο της κατοχής. Η αξιοποίηση  της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της –ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα μας – ιστορικής εμπειρίας, μέσω των εκδηλώσεων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γιορτή για τη δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης  και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

 

 

Κυριακή  28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00΄

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών

 

Ώρα 07:30΄

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς  κ.κ. Σεραφείμ.

 

Ώρα 08:00΄

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών

 

 

Ώρα 10:30΄

-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ.κ. Σεραφείμ.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, κα. Αδριανή Παπαδοπούλου.

 

Ώρα 11:15΄

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και οποιονδήποτε θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

-Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

 

Ώρα 11:50΄

Προσέλευση επισήμων στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην εξέδρα των επισήμων.

 

Ώρα 12.00΄               

Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Ώρα 18:30

Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών

You May Also Like

Η μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Μαρτίου 2020

Η μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Μαρτίου 2020

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1.912.635 ευρώ για τη χρηματοδότηση Δράσεων Στήριξης Υπηρεσιών Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)

Υπογράφτηκε η Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας στην…

Νέα εντός έδρας ήττα της Καστοριάς, από τον Εθνικό Φιλιππιάδας με 0-1 και μεγάλος προβληματισμός στις τάξεις της ομάδας

Νέα εντός έδρας  ήττα της Καστοριάς, από τον Εθνικό Φιλιππιάδας με 0-1…

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας αδικεί κατάφορα την Π.Ε. Καστοριάς»

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό…

Πρόσκληση για συμμετοχή στο τρίτο θερινό σχολείο Summer Camp στην Καστοριά και Κλεισούρα

Φέτος, για τρίτη χρονιά, πραγματοποιείται το θερινό σχολείο του οργανισμού “Δράση για…

Παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Το μικροπολιτικό συμφέρον βαφτίστηκε προστασία των αδυνάμων»

Παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Το μικροπολιτικό συμφέρον…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Επιτέλους! Ας σταματήσουμε όλοι τον αγώνα για να πάρουμε λίγη δόξα και ας κοιτάξουμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου»

  Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Επιτέλους! Ας σταματήσουμε όλοι τον αγώνα για να πάρουμε…