Το ράλι του δολαρίου απειλεί με κατρακύλα τις μετοχές στις επόμενες εβδομάδες

Tου Jonathan Ponciano

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού που συμπιέζει την αγοραστική του δύναμη στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το αμερικανικό δολάριο έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι τον τελευταίο χρόνο. Ενώ αυτή είναι μια καλή εξέλιξη για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, η Morgan Stanley προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες θα υποφέρουν καθώς οι διεθνείς τους δραστηριότητες γίνονται λιγότερο κερδοφόρες, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα αποτελέσματά τους και να βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν.

Ενισχυμένος από τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, καθώς η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βυθίζει τις μετοχές, ο δείκτης που παρακολουθεί την τιμή του δολαρίου έναντι έξι ξένων βασικών νομισμάτων, έχει ενισχυθεί κατά 16% τον τελευταίο χρόνο – “ένα ιστορικό ράλι”, όπως το χαρακτήρισαν αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael Wilson σε σημείωμα της τράπεζας προς τους πελάτες της.

Δυστυχώς για τους επενδυτές, τέτοια ράλι “συνήθως συμπίπτουν με μεγάλη πίεση στις αγορές ή με ύφεση – ή και με τα δύο”, επισημαίνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο δολάριο μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση διεθνώς για τις αμερικανικές εταιρείες –οι πωλήσεις των οποίων κατά 30% αφορούν το εξωτερικό–, κι ενώ προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον υψηλό πληθωρισμό, τα ανεπιθύμητα στοκ και τις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες.

“Τελικά, η Fed χρειάζεται μια ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και το ισχυρό δολάριο είναι μέρος αυτού του κοκτέιλ”, τονίζει το ίδιο report, εκτιμώντας ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα που κερδίζει το δολάριο σε ετήσια βάση, ο S&P 500 χάνει κατά μέσο όρο 0,5% – που σημαίνει ότι η έως τώρα άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να έχει καταφέρει ένα πλήγμα της τάξης του 8%.

Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα δεν έχουν υποβαθμιστεί ακόμη παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση, αλλά είναι πλέον συγκρατημένες. Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να περικόπτουν τις προσδοκίες τους τα επόμενα τρίμηνα.

Ανεξάρτητα από το αν η οικονομία θα περάσει σε φάση ύφεσης ή όχι, η Morgan Stanley προβλέπει ότι τέτοιες αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να ρίξουν τον S&P στις 3.400 μονάδες – κατρακύλα περίπου 14% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.900 μονάδων.

Το σημείωμα της Morgan Stanley ήρθε την ίδια ημέρα που η διαχειρίστρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων BlackRock δημοσίευσε έκθεση όπου βλέπει πτώση των μετοχών, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε “υπερβολικά αισιόδοξες” τις σημερινές εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η ενίσχυση του δολαρίου έφερε το ευρώ σε χαμηλό 20ετίας και σε απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το αμερικανικό νόμισμα, ενώ πριν έναν χρόνο το ευρώ άξιζε 1,18 δολάρια.

“Κρίνοντας από την Ιστορία, η τρέχουσα bear market ίσως βρίσκεται στα μισά της διαδρομής”, σχολίασε τη Δευτέρα ο Wilson, επισημαίνοντας ότι η μέση διάρκεια των bear markets είναι 12 μήνες, και η εν εξελίξει είναι στον έκτο της μήνα. “Το ενισχυμένο δολάριο είναι ένας ακόμη λόγος για να πιστεύουμε ότι οι αναθεωρήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι καθοδικές τα επόμενα τρίμηνα”, πρόσθεσε.

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μεταξύ των εταιρειών που ανοίγουν το μπαράζ αποτελεσμάτων β’ τριμήνου αυτή την εβδομάδα: οι JPMorgan και Morgan Stanley την Πέμπτη και οι BlackRock και Wells Fargo την Παρασκευή. Καθώς το ισχυρό δολάριο δυσκολεύει τα πράγματα στις αγορές, ο Wilson εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινωθούν “θα παίξουν καταλυτικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες, συμπιέζοντας τις τιμές των μετοχών”.

Με καύσιμο τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επίμονα υψηλος πληθωρισμός ανάγκασε τη Federal Reserve να προχωρήσει στην πιο επιθετική σύσφιγξη των τελευταίων δεκαετιών – γκρεμίζοντας τις αγορές και πυροδοτώντας φόβους για επικείμενη ύφεση. Συν τοις άλλοις, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το α’ τρίμηνο του 2022, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1%, στη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας. Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές στη Wall να έχουν ανακάμψει κατά περίπου 5%, ωστόσο ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή του έτους, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει “βυθιστεί” στο -28%.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

B.A.C.A: Οι μηχανόβιοι-φύλακες άγγελοι των κακοποιημένων παιδιών (video)

B.A.C.A: Οι μηχανόβιοι-φύλακες άγγελοι των κακοποιημένων παιδιών (video)

Από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

Από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου  και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα…

Τουρκοκύπριος δότης μυελού των οστών «έσωσε» Ελληνόπουλο με λευχαιμία

Ο Τουρκοκύπριος ήταν στο αρχείο δοτών ιδρύματος και διαπιστώθηκε ότι είναι συμβατός δότης για ένα παιδί στην Ελλάδα.

Ισπανικό χωριουδάκι έχει κατοίκους 1.800 ιερόδουλες και χαρακτηρίζεται ως το χωριό της ακολασίας

Ισπανικό χωριουδάκι έχει κατοίκους 1.800 ιερόδουλες και χαρακτηρίζεται ως το χωριό της…

Μουντιάλ 2030: Η Ελλάδα καταθέτει φάκελο συνδιοργάνωσης με Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία

Μουντιάλ 2030: Η Ελλάδα καταθέτει φάκελο συνδιοργάνωσης με Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία

Κορονοϊός – Λετονία: Ανοίγει η πόρτα για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζόμενων

Κορονοϊός – Λετονία: Ανοίγει η πόρτα για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζόμενων

Υπουργείο Εξωτερικών: Να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία οι Έλληνες πολίτες – Έκτακτη ανακοίνωση

Να αποχωρήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία, συνιστά το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή…

Κοινωφελής εργασία: Τα δικαιώματα των εργαζομένων (λίστα)

Table of Contents Hide Κοινωφελής εργασία: Τα δικαιώματα των εργαζομένων (λίστα) Κοινωφελής…

Εκσυγχρονίζονται 70 χρόνια μετά οι Δασικές Διαχειριστικές Μελέτες

Εκσυγχρονίζονται 70 χρόνια μετά οι Δασικές Διαχειριστικές Μελέτες