Τραγανή μηλόπιτα με κανέλα και σταφίδες, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα

 

ΥΛΙΚΑ

Ετοιμάστε την ζύμη, πατώντας πάνω στα κόκκινα γράμματα θα βρείτε την συνταγή

  • ζύμη για γλυκιά τάρτα
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/4 κτγ αλάτι
  • 1/2 κτγ κανέλα, τριμμένη καλής ποιότητας
  • 100 γρ.σταφίδες
  • 30 γρ.κονιάκ
  • 15 γρ. χυμό λεμόνι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 700 γρ. μήλα κόκκινα ή golden, κομμένα σε χοντρά καρέ
  • 1 αβγό, χτυπημένο, για την επάλειψη της ζύμης
  • βούτυρο, για τη φόρμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για 1 φόρμα 23 εκατοστά

  1. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο.
  2. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 3 χιλ. περίπου.
  3. Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του.
  4. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού, το κονιάκ και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει.
  5. Αναμειγνύουμε τη καστανή ζάχαρη και το αλάτι με τα κομμένα μήλα.
  6. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε με τα 30 γραμ. βούτυρο τα μήλα για ένα μόνο λεπτό, σβήνουμε με το υγρό μείγμα της σταφίδας, προσθέτουμε την κανέλα και η γέμιση είναι έτοιμη.
  7. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και αλείφουμε με αυγό το φύλλο που προεξέχει πάνω από τη γέμιση.
  8. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με αβγό.
  9. Τυλίγουμε τις άκρες περιμετρικά με φορά προς τα μέσα.
  10. Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πίτα με μικρές τομές σε όλη την επιφάνεια.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να φαίνονται φουσκάλες στη γέμιση, το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, για 40-45 λεπτά περίπου.

tips

  • Σερβίρουμε την μηλόπιτα ιδανικά χλιαρή με παγωτό βανίλια ή σαντιγί και μπόλικη σάλτσα καραμέλας!

 

 

Περισσότερες συνταγές του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr

You May Also Like

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητες

Table of Contents Hide Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητεςΤα θρεπτικά συστατικά…

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Ακμή: Οι 7 χειρότερες τροφές που προκαλούν σπυράκια

Ακμή: Οι 7 χειρότερες τροφές που προκαλούν σπυράκια

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Φαγητό το βράδυ; Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν κοιμηθείς

Table of Contents Hide Φαγητό το βράδυ; Οι 7 τροφές που πρέπει…

«Γρήγορο» Τιραμισού χωρίς αβγά, μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα

«Γρήγορο» Τιραμισού χωρίς αβγά, μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα

Λεμόνια και λάιμ: Έχουν παρόμοια αξία στη διατροφή;

Λεμόνια και λάιμ: Έχουν παρόμοια αξία στη διατροφή;

Μαντάρινι: Νέα μελέτη αποδεικνύει τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, έδειξε ότι το…

Cacio e pepe: H εύκολη και νόστιμη μακαρονάδα με τα 2 υλικά

Η μακαρονάδα cacio e pepe αποτελεί έχει κερδίσει παγκοσμίως πολύ έδαφος τα…