Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»

Εκρηκτικός στο ύφος και πιστός στην πεπατημένη των θέσεων που εκφράζει συνήθως στα ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας, εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Δεν θέλει διάλογο η Αθήνα»

Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απαντά ως εξής: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την Ε.Ε. εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες των Αθηνών να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τον ρωτά, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει. «Ας προσπαθήσει» τονίζει. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για να ξεκαθαριστούν τα διαμφισβητούμενα προβλήματα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της. «Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο». Στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρνει το παράδειγμα του Καστελόριζου επιχειρώντας να καταρρίψει ελληνικές θέσεις. «Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) διαθέτει χωρικά ύδατα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το μικρό νησί βρίσκεται (όμως) σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) τα χωρικά του ύδατα θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα, την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;»

«Τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν ανοιχτά»

Αλλά και για τη δυσαρέσκεια τη Γαλλίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στην πολιτική της χώρας του σε ότι αφορά τους ρωσικούς S-400 ή το μπλοκάρισμα του αμυντικού σχεδιασμού της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, ρωτά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Είναι ανοησίες, οι Έλληνες διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες. Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα αμυντικά σχέδια. Αλλά αποφασιστικής σημασίας είναι κάτι άλλο: Πρόκειται για άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία, όταν πλαστογραφεί τις πιο μυστικές νατοϊκές πληροφορίες και τις αφήνει να διαρρεύσουν για να βάλει στόχο την Τουρκία; Αυτό λέγεται προδοσία, Ζητάμε εσωτερική έρευνα».

Για τους πρόσφυγες, και με δεδομένο ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται στη λεγόμενη βαλκανική οδό, ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει πως η δήλωση Ερντογάν ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη είναι ανοιχτά ισχύει μέχρι σήμερα και ότι η χώρα του ούτε απωθεί κάποιον που έρχεται στην Τουρκία, ούτε σταματά όποιον επιχειρεί να πάει σε άλλη χώρα. «Εδώ και δέκα χρόνια η Τουρκία υποφέρει πολύ υπό το βάρος των προσφύγων. Λόγω κορωνοϊού όλα έγιναν δυσκολότερα. Το θέμα δεν είναι η Ευρώπη να πληρώνει και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Χρειάζεται συνεργασία, πρέπει επιτέλους να βρούμε λύση».

Βολές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία, η σημαντικότερη κάποτε χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να την μεταμορφώσετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» ερωτάται ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» απαντά και συμπληρώνει: «Οι Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Πόλη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Πηγή: DW

You May Also Like

Ινδία: Τουλάχιστον 46 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ πλένονταν σε θρησκευτική γιορτή

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι -οι περισσότεροι παιδιά- πνίγηκαν ενώ πλένονταν σε ποταμούς και λίμνες

Πενταπλασιάστηκαν οι τιμές του κακάο την τελευταία διετία

Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στις σοκολάτες

Ο άνθρωπος που ο Πούτιν θέλει να «σκοτώσει» με χιλιάδες memes

Ο ηγέτης της Wagner είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που παράγονται τα τρόφιμα

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θέτει ως στόχο την…

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην Τουρκία»

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην…

Γάζα: Στους 10.328 οι νεκροί, ανάμεσά τους 4.237 παιδιά

Το Υπουργείο Υγείας της Λωρίδας δήλωσε επίσης πως σχεδόν 26.000 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί

Harry Potter: Επιστροφή στο Χόγκουαρτς 20 χρόνια μετά την ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»

Harry Potter: Επιστροφή στο Χόγκουαρτς 20 χρόνια μετά την ταινία «Ο Χάρι…

Η Google μέσα σε 2 λεπτά μας δείχνει πώς καταστρέψαμε τον πλανήτη

Με ένα βίντεό της, το Google Earh απεικονίζει τις αλλαγές που έχει…

Αστυνομικός στην προστασία του Ερντογάν φέρεται να αυτοκτόνησε: Τι έγραψε σε χειρόγραφο σημείωμα

Αστυνομικός στην προστασία του Ερντογάν φέρεται να αυτοκτόνησε: Τι έγραψε σε χειρόγραφο…

Στο έλεος του καύσωνα ο Καναδάς – Στους 46,6 βαθμούς ο υδράργυρος (βίντεο)

«Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο…