Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

Τσικνοπέμπτη σήμερα. Μπορεί να μην φάμε σε ταβερνάκι όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο ας μην τα βάψουμε μαύρα. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο.

Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες, αφού λόγω της πανδημίας δεν θα φάνε έξω στην γεμάτη ταβέρνα, ούτε θα συνωστιστούν. Τα νέα μέτρα μάλιστα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πλέον και χιλιομετρική απαγόρευση στις αποστάσεις, μας απαγορεύουν να μεταβούμε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Ας μην “πέφτουμε” όμως, ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας για να ψήσουμε και να τιμήσουμε την “ημέρα του κρέατος”. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

ΠΗΓΗ:https://www.news247.gr/

You May Also Like

Αίμα στην άσφαλτο: Σχεδόν 50 νεκροί σε 60 ημέρες από τροχαία

Ιαβέρης: Πρόκειται για ένα γενοκτονικό φαινόμενο

Η διπλή τιμή των φαρμάκων και η «αφαίμαξη» των ασφαλισμένων(Α.Γ.Σ.Σ.Ε.)

”Μια πρώτη απάντηση θα δώσουμε με την μαζική συμμετοχή μας στο Συλλαλητήριο της 17ης Απριλίου”.

Καιρός: Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες έως το τέλος της εβδομάδας – Πρόγνωση από τη Ν. Ζιακοπούλου

Επιμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα, καλοκαιρινές θα είναι οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Ο Μπάιντεν θα απαγορεύσει εμπόριο και επενδύσεις με τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας

Ο Μπάιντεν θα απαγορεύσει εμπόριο και επενδύσεις με τις αποσχισθείσες περιοχές της…

Γιώργος Δασκαλάκης: Πέθανε ο τραγουδιστής που έδινε μάχη με τον καρκίνο

Μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού

Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν τα πάντα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα γίνονται πολύ σύντομα οι εισαγωγές στα…

«Δωρεά Μικρούτσικου»: 33.000 Ευρώ στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας

«Δωρεά Μικρούτσικου»: 33.000 Ευρώ στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας

Στοιχεία – σοκ για τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών στην Ελλάδα: Μέσα σε έξι μήνες κατέληξαν 138 παιδιά

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους παιδιών και εφήβων…

Φλώρινα: Συνελήφθη φυγόποινος βαρυποινίτης

Σε βάρος του εκκρεμούσε καταδίκη για κλοπή, ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή με την…