Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας; Τι απαντά καθηγητής Ορυκτολογίας στο ethnos.gr

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν στο υπέδαφος και στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας ποσότητες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που να καλύπτουν ακόμα και το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σημειώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και διευθυντής του τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοισματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, βασιζόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι τέτοιου μεγέθους οι ποσότητες των κοιτασμάτων, ώστε, σε δεύτερο στάδιο, να μπορούμε ακόμα και να εξάγουμε κάποιες από αυτές, αφού, βέβαια, καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.

 

Ωστόσο, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα με σιγουριά, αναφορικά με την ποσότητα των κοιτασμάτων και σημειώνει ότι βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για επίσπευση των ερευνών, ώστε γρηγορότερα να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ενεργειακούς θησαυρούς που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Όπως αναφέρει, στη χειρότερη περίπτωση θα καταφέρουμε ως χώρα να μειώσουμε το ύψος των εισαγωγών ενέργειας.

 

«Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, τι υπάρχει κάτω από το έδαφος, ωστόσο, οι έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα, στέλνουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα και δημιουργούν ελπίδες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κατάσταση να είναι ακόμα καλύτερη από την προσδοκώμενη. Θα φέρω εδώ ως παράδειγμα τα κοιτάσματα του Πρίνου. Όταν είχαν ανακαλυφθεί πριν από αρκετές δεκαετίες, θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για μικρό κοίτασμα. Υπολογίζαμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε περίπου εξήντα εκατομμύρια βαρέλια, όμως, μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 130 εκατομμύρια βαρέλια και συνεχίσουμε να βγάζουμε», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος.

 

Ενδιαφέρονται κολοσσοί

 

Ως ενίσχυση του ενδεχομένου να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας, ο καθηγητής του ΑΠΘ φέρνει ως παράδειγμα το ενδιαφέρον που έχουν δείξει επιχειρηματικοί κολοσσοί από το χώρο της ενέργειας να δραστηριοποιηθούν στον ελλαδικό χώρο.

 

«Οι επιχειρηματικοί αυτοί κολοσσοί δεν ασχολούνται με περιπτώσεις που εντοπίζονται μικρά ή μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα. Δείχνουν ενδιαφέρον και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που εντοπίζονται γιγαντιαία κοιτάσματα. Από το 2015 και μετά έχουν γίνει διάφορες έρευνες, αλλά αυτές πρέπει να εντατικοποιηθούν και να γίνουν οι κατάλληλες γεωτρήσεις, ώστε να ξέρουμε καλύτερα το μέγεθος των κοιτασμάτων. Πλέον η χώρα μας έχει υποδομές, διαθέτει μεγάλο δίκτυο φυσικού αερίου και αν υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, μπορεί να καλύψουμε ακόμα και όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αυτό είναι το κίνητρο και η πρόκληση, σε πρώτο στάδιο να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες. Σε δεύτερο στάδιο μπορούμε να δούμε και την προοπτική των εξαγωγών. Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και να εξάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όμως, πρέπει να το εξετάσουμε αυτό», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου/AP Photos
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου/AP Photos

«Πολύ σημαντική η σύντμηση του χρόνου ερευνών»

 

Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, είναι πολύ σημαντικές οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, με σκοπό τη σύντμηση του χρόνου ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Είναι πολύ σημαντική η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας τόσο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας όσο και για την εθνική μας οικονομία. Διεθνώς αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο παράγοντα ο τομέας των ερευνών, όπως, για παράδειγμα, οι σεισμικές έρευνες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Με την επίσπευση της διαδικασίας μπαίνει το ‘’νερό στ’ αυλάκι’’ και ενισχύεται η αισιοδοξία μας για ακόμα καλύτερες μέρες. Σε κάθε περίπτωση θα καταφέρουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές», τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «μαλ@@α» σύμφωνα με το NBC

Έξαλλος φέρεται να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό

Τελιγιορίδου: Γιατί η Κεραμέως δεν πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποφοιτήσει;

Τελιγιορίδου: Γιατί η Κεραμέως δεν πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Φοβήθηκε ότι δεν…

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η Aegean σχημάτισε τον αριθμό 200 πετώντας πάνω από την Πελοπόννησο

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η Aegean σχημάτισε τον αριθμό…

Θεσσαλονίκη: «Σφραγίστηκε» το καφέ-μπαρ που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικους

Τρεις ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε γνωστό κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πώς ο Νίκος Ευαγγελάτος με τα 3D γραφικά του «ανέβηκε» στη θαλαμηγό που προκάλεσε τη φωτιά στην Ύδρα

Χάρη στην τεχνολογία βρέθηκε μπροστά από το πηδάλιο, ενώ το σκάφος λικνιζόταν στα κύματα

Πετρούνιας: Έτοιμος για το 7ο αστέρι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει την ευκαιρία το βράδυ της Παρασκευής να γράψει ιστορία

Γκράφιτι έγινε ο ήρωας πατέρας Αντώνιος – «Ψυχή» της “Κιβωτού του Κόσμου”

Γκράφιτι έγινε ο ήρωας πατέρας Αντώνιος – «Ψυχή» της “Κιβωτού του Κόσμου”

Κανείς μόνος σε αυτήν την κρίση. Η Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα

Κανείς μόνος σε αυτήν την κρίση. Η Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των ευπαθών…

Δεν φώναξε , δεν απείλησε , δεν μένει σε δομές ούτε την ταΐζουν. Ξεχασμένη η γιαγιά της Υμητού

Δεν φώναξε , δεν απείλησε , δεν μένει σε δομές ούτε την…

Ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα απαγορεύει τις εξαγωγές καυσόξυλων – Η τροπολογία και τα τσουχτερά πρόστιμα

Ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα απαγορεύει τις εξαγωγές καυσόξυλων – Η τροπολογία και…