Υπό κατάρρευση  βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας. Χρήστος Γκοσλιόπουλος: ««Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά. Τα δέκα χρόνια της κρίσης έγιναν τεράστιες μειώσεις στις τακτικές χρηματοδοτήσεις»

Την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Νεστορίου περιέγραψε ο Δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Ο κ. Γκοσλιόπουλος εκτελούσε χρέη Δημάρχου για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 2002 έως το 2014. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν ήταν υποψήφιος, ενώ το 2019  εξελέγη ξανά δήμαρχος με το συντριπτικό ποσοστό 80,11% από τον 1ο γύρο.

«Τα προβλήματα που βρήκα στο Δήμο Νεστορίου, πέντε χρονιά μετά, είναι κοινά σε όλους τους Δήμου της χώρας», δήλωσε στο μικρόφωνο της εφημερίδας “Ορίζοντες” ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Με τέσσερα σημαντικά προβλήματα έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Νεστορίου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νεστορίου τα  δύο μεγάλα αλληλένδετα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι Δήμοι της χώρας  είναι η  υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού «Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Καστοριά, αλλά σε όλη την Ελλάδα.  Τα δέκα χρόνια της κρίσης έγιναν τεράστιες μειώσεις στις τακτικές χρηματοδοτήσεις των Δήμων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες. Οι εν λόγω μειώσεις αγγίζουν το 70%.  Στην παρούσα φάση, υπάρχει μια κινητικότητα απόδοσης των παρακρατηθέντων σε διάφορες κατηγορίες, ωστόσο δεν ακούγεται τίποτα για τους Δήμους. Θα πρέπει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  (Κ.Ε.Δ.Ε) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ώστε το κεντρικό κράτος να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους».  Είναι φυσικό ακόλουθο πως με την οικονομική ενίσχυση των Δήμων, θα υπάρξει και η παράλληλη πρόσληψη προσωπικού.

Το 2011 ο Δήμος Νεστορίου έπαιρνε χρηματοδότηση 249.000 ευρώ το μηνιαίως. Το 2020 η χρηματοδότηση  κατρακύλησε στις 79.000 ευρώ μηνιαίως, οπού εξ αυτών οι 70.000 χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου καθώς και ορισμένων πάγιων εξόδων. Ο Δήμαρχος Νεστορίου υπενθύμισε επίσης πως το Κεντρικό Κράτος, πήρε από τους ορεινούς Δήμους και τη διαχείριση των δημόσιων βοσκοτόπων από τους οποίους ο Δήμος Νεστορίου εισέπραττε  120.000 ευρώ ετησίως. «Όλη αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στην έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων για τη λειτουργία του Δήμου τις οποίες δεν μπορούμε να προσλάβουμε εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Το λυπηρό είναι πως  αυτή η τεράστια μείωση δεν έχει αναπληρωθεί ούτε στο ελάχιστο μέχρι και σήμερα. Η ευθύνη είναι του Κεντρικού Κράτους και των Κυβερνήσεων που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, αφήνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην άκρη».

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Νεστορίου είναι ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και το τέταρτο  το θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνηση των μελετών.

 

Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος Νεστορίου τα προβλήματα;

Όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού,  όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Απασχόλησης, θα αυξηθεί το εργατικό δυναμικό του Δήμου κατά 50% (από 20 σε 30, για οχτώ μήνες).  «Θα είναι μια σημαντική βοήθεια για τον Δήμο μας, η έναρξη τού προγράμματος απασχόλησης.  Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, άρχισε να ανανεώνεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Στην παρούσα φάση, πήραμε την έγκριση μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος για την αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου.  Μέσω ΕΣΠΑ ετοιμάζουμε πρόταση για την αγορά και ενός δεύτερου απορριμματοφόρου και μέσω του Φιλόδημου,  που θα ξεκινήσει στα μέσα  2020,  ετοιμάζουμε πρόταση για την αγορά ενός μηχανήματος γκρέιντερ», επεσήμανε ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Νεστορίου για να αυξηθούν τα έσοδά του και να μειώσει τα έξοδά του;

Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου Νεστορίου και για να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, εκτός από την προσπάθεια χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, ο κ. Γκοσλιόπουλος  τόνισε πως  θα πρέπει να γίνουν και κάποιες επιπλέον κινήσεις από την Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα είπε πως «Επιδιώκουμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος του Δήμου.  Πληρώνουμε ως Δήμος  Νεστορίου πάνω από 250.000 ευρώ ετησίως για την ενέργεια (σ.σ. ΔΕΗ και θέρμανση). Αν ο Δήμος Νεστορίου είχε αυτά τα χρήματα, θα μπορούσε να προσφέρει  καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες του».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Δήμος Νεστορίου, ετοιμάζει μια μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση  10 δημοτικών κτιρίων και σχολείων. Ο κ. Γκοσλιόπουλος επεσήμανε πως κατά την προηγούμενη πενταετία, δηλαδή από την προηγούμενη Δημοτική,  δεν πραγματοποιήθηκε καμία  ενεργειακή αναβάθμιση σε κανένα κτίριο, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα προέβησαν σε ανάλογες αναβαθμίσεις. Παράλληλα,  έπειτα από συνεννόηση με τη Δ.Ε.Η. θα τοποθετούν πάνω σε αυτά τα 10 κτίρια φωτοβολταϊκά, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος.

Επίσης ο Δήμος Νεστορίου σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς προετοιμάζει  τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας, μέσω της οποίας θα δημιουργήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα συμβάλει στο  να μειωθούν όλες οι καταναλώσεις των δύο Δήμων «Εάν καταφέρουμε να προχωρήσουμε το φωτοβολταϊκό πάρκο νομίζω ότι θα μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα ενεργειακά έξοδα».  

Όσον αφορά στην είσπραξη εσόδων,  ο  Δήμαρχος Νεστορίου είπε πως ο υδροηλεκτρικός σταθμός μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό «Μέσα στο πλαίσιο της κατασκευής του Φράγματος του Νεστορίου προσπαθούμε να ξεκινήσουμε πάλι τον υδροηλεκτρικό σταθμό  ώστε να μπορέσουμε να εισπράξουμε έσοδα. Να τονίσω, πως σε αυτή την περίπτωση,  δεν πρόκειται για τη μείωση ενεργειακού κόστους, αλλά για την είσπραξη σημαντικών εσόδων».

Χρύσα Κοσμίδου

You May Also Like

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊου (ΒΙΝΤΕΟ)

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊου (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΟΔΕ Καστοριάς: Τα ονόματα των υποψηφίων που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθούν την στιγμή που θα θεωρηθεί αναγκαίο

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που γίνονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης σε ότι…

Συνδυασμός Αλέξανδρου Ταμήλια προτείνει τη δημιουργία του “Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου”

Συνδυασμός Αλέξανδρου Ταμήλια προτείνει τη δημιουργία του “Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου”

Λατρευτικές εκδηλώσεις στο Μαυροχώρι στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου

Λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής…

Στην Αθήνα για θέματα της Π.Ε. Καστοριάς η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Κοζατσάνη & ο Θεμ. Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μάνος

Στην Αθήνα για θέματα της Π.Ε. Καστοριάς η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Κοζατσάνη &…

Α. Τσούκας προς Γ. Γρηγοριάδη: Θερμές ευχές για την υποψηφιότητα στο Δήμο Καστοριάς

«Ας δουλέψουμε για το συμφέρον των συνδημοτών μας»

“Επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη”

“Άψογη συνεργασία προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών”

Φεστιβάλ της Αυλής 2017: Το Διήγημα Σήμερα, σημαντικοί διηγηματογράφοι της χώρας τιμούν την πόλη και διαβάζουν στην αυλή του αρχοντικού Πηχεών

Φτάνοντας στο φινάλε του φετινού Φεστιβάλ της Αυλής, η μουσική δίνει τη…

Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019

Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019

Συνεχίζονται σε ολόκληρη την Π.Ε. Καστοριάς οι εκδηλώσεις του τοπικού παραδοσιακού καρναβαλιού

Η Μαρία Αντωνίου σε Γέρμα, Μαυροχώρι, Κορησό και Λιθιά