Φθηνότερο αέριο από τη Ρωσία αναζητά η Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εντείνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει από τη Ρωσία φυσικό αέριο με πιο ανταγωνιστικούς όρους, αρχής γενομένης από το 2022.

Οι προκαταρκτικές επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων (στους κλάδους του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας), ωστόσο το ζήτημα του φυσικού αερίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, λόγω και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τη Gazprom λήγει το 2026 ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζητούν να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021 που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.

You May Also Like

Τέλη κυκλοφορίας: Προθεσμίες, παράταση & η επιλογή κατάθεσης πινακίδων

Τέλη κυκλοφορίας: Προθεσμίες, παράταση & η επιλογή κατάθεσης πινακίδων

Μητσοτάκης σε Μόντι: Να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο την επόμενη τετραετία

Ιστορική επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργό στην Αθήνα

Μάθιου Πέρι: Η νεκροψία έγινε, η αιτία θανάτου του παραμένει άγνωστη. Τι εξετάζουν οι Αρχές

Η νεκροψία έχει ήδη διενεργηθεί, ωστόσο οι ανακριτές αναμένουν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής έκθεσης προκειμένου να καταλήξουν στην αιτία θανάτου

Βλέπουν φαντάσματα οι Τούρκοι! Ουδέποτε ανακάλυψαν τα ελληνικά υποβρύχια (video)

Βλέπουν φαντάσματα οι Τούρκοι! Ουδέποτε ανακάλυψαν τα ελληνικά υποβρύχια (video)

Κλιματική κρίση: Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη δεν άγγιξαν την Ελλάδα

Το 2022 ήταν το πιο ξηρό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας Copernicus για το κλίμα. Πώς και γιατί διαφοροποιήθηκε η Ελλάδα από άλλες χώρες

Ν. Δένδιας: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για βελτίωση σχέσεων όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο

Ν. Δένδιας: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για βελτίωση σχέσεων όσο η Τουρκία…

Θα ζεσταθούμε φέτος – Πώς το πετρέλαιο θέρμανσης επιστρέφει σε τιμές 2009

Στη μισή τιμή θα αγοράζουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Το κόστος αναμένεται…

Μόσχα: Νεκρός κορυφαίος ερευνητής, δημιουργός του εμβολίου Sputnik V – Βρέθηκε στραγγαλισμένος

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή συνέλαβε το δράστη, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του

Ο Φουρθιώτης στο επίκεντρο διπλής εισαγγελικής έρευνας

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τις οικονομικές δραστηριότητες του Μένιου Φουρθιώτη διενεργείται τις τελευταίες ημέρες,…

Άνοιξε το επίσημο τέμενος στην Αθήνα – Ο πρώτος ιμάμης

Άνοιξε το επίσημο τέμενος στην Αθήνα – Ο πρώτος ιμάμης