Φιλόδημος ΙΙ: 20 εκατομμύρια  ευρώ σε Δήμους για τα αδέσποτα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, με νέα Πρόσκληση του “Φιλόδημου ΙΙ” καλεί  τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών να υποβάλλουν προτάσεις για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο OTA ορίστηκε σε 300.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.). Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε ήδη με την έκδοση της Πρόσκλησης και θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το αίτημα του Δήμου πρέπει να συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα, με τα 20 εκατομμύρια μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες οι εξής:

1.Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς των Δήμων σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του αρ.3 του π.δ. 463/1978 και της Υ.Α. 280262/3-12-2003, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους και στην προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

Η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται:

 

α) στην εκ θεμελίων κατασκευή εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του οικείου Δήμου ή Συνδέσμου Δήμων, ή σε μισθωμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο στο Δήμο ή στον Σύνδεσμο Δήμων για τουλάχιστον 10 έτη,

β) στη διαμόρφωση και επισκευή υπάρχοντος/ων κτιρίου/ων, ιδιοκτησίας του οικείου Δήμου ή Συνδέσμου Δήμων, ή μισθωμένο από τον Δήμο ή τον Σύνδεσμο Δήμων ή παραχωρημένο κτίριο/α για τουλάχιστον 10 έτη,

γ) στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου (π.χ. για τη δημιουργία εγκατάστασης απομόνωσης ζώων σε περίπτωση εμφάνισης λοιμώδους μεταδοτικού νοσήματος, εγκατάστασης αποθήκευσης και προετοιμασίας τροφής κλπ) ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί καταφυγίων και να καταστεί δυνατή η απόκτηση άδειας λειτουργίας του.

Όσον αφορά την επισκευή και συντήρηση υφιστάμενων καταφυγίων των Δήμων τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως σύμφωνα με το αρ.4 του ν.604/1977 και τις απαιτήσεις του αρ.3 του π.δ.463/1978, ενδεικτικά αναφέρονται παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ήτοι αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων,ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων, η επέκταση του καταφυγίου με επισκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων (για παράδειγμα για να αυξηθεί η δυναμικότητά του), η βελτίωση χώρου παρασκευής και αποθήκευσης τροφής, η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων), η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κλπ.

  1. Κάθε είδους δαπάνη που αφορά την εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις των καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως, σύμφωνα με το αρ.4 του ν. 604/1977 και του αρ.3 του π.δ.463/1978. Ενδεικτικά αναφέρονται: τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, εξοπλισμός ιατρείου μικρών ζώων, εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων.
  2. Κάθε είδους δαπάνη που αφορά συναφείς με τις παραπάνω δράσεις σε εγκαταστάσεις καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως σύμφωνα με το αρ.4 του ν.604/1977 και του αρ.3 του π.δ. 463/1978, και στις οποίες περιλαμβάνονται:

α) Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας ή και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ενδεικτικά αναφέρονται: αντικατάσταση καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που υποστηρίζεται από ΑΠΕ,ισοθερμικά καλύμματα, ηλιακά πάνελ για θέρμανση εγκαταστάσεων, προσθήκη μόνωσης στο κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

β) Δημιουργία παροχής πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης ή από άλλες πηγές και δημιουργία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε εκτός σχεδίου περιοχές).

You May Also Like

Αυτός είναι ο 62χρονος που ασελγούσε επί τρεις μήνες σε 12χρονο αγόρι στην Καρδίτσα

Οι αρρωστημένες ορέξεις του 62χρονου αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε στην Ασφάλεια η αδελφή του ανηλίκου παιδιού

Πτολεμαΐδα: Τι είπε ο πατέρας βρέφους που πέθανε από γρίπη

Ο ίδιος κατηγορεί τους γιατρούς για αμέλεια καθώς όπως λέει πήγαν το παιδί με 40 πυρετό και τους έδιωξαν

Ινδία: Τουλάχιστον 46 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ πλένονταν σε θρησκευτική γιορτή

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι -οι περισσότεροι παιδιά- πνίγηκαν ενώ πλένονταν σε ποταμούς και λίμνες

Αυστριακό περιοδικό: Η Ελλάδα από τους ασφαλέστερους προορισμούς – Προειδοποίηση για Τουρκία

Αυστριακό περιοδικό: Η Ελλάδα από τους ασφαλέστερους προορισμούς – Προειδοποίηση για Τουρκία

Μήνυμα της Βουλευτή Μαρίας Αντωνίου για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μήνυμα της Βουλευτή Μαρίας Αντωνίου για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Θεσσαλονίκη: Ο μικρός Γιαννάκης επέστρεψε νικήτης

Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μετά τις φυσιοθεραπείες και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκες στις ΗΠΑ ο μικρός Γιαννάκης

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον για τον «serial killer» των αστέγων

Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον ζήτησαν από τους άστεγους…

Νέα σειρά για τον Μέγα Αλέξανδρο από τον δημιουργό των Vikings – Θα γυριστεί στην Ελλάδα

Το κανάλι του ΑΝΤ1 θα συμμετέχει στην παραγωγή

Βιασμός 12χρονης: Είναι δυνατόν η μάνα να πουλήσει το παιδί της για 20 ευρώ; (βίντεο)

Ο κ. Λύτρας ανέφερε πως «είναι κατηγορηματική η μητέρα. Αρνείται την κατηγορία αυτή και κάθε κατηγορία».