Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις αναφορικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους στην ώρα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Εν τω μεταξύ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης και επιστροφής φόρου.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη 9 εκατ. φορολογούμενοι μέσω Taxisnet, θα εμφανίζονται για πρώτη φορά σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ολα αυτά τα στοιχεία,όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τους τρίτους που τα έχουν στη διάθεσή τους (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.λπ.), θα έχουν διασταυρωθεί πλήρως και θα έχουν επαρκώς ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Στόχος της προσυμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι να διευκολυνθούν οι φορολογικές αρχές στον έμμεσο προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, τα ποσά των παραπάνω δαπανών των φορολογουμένων όπως θα αποτυπώνονται αναλυτικά σε προσυμπληρωμένα πεδία του νέου e-E1 θα αθροίζονται αυτόματα με τα επίσης προσυμπληρωμένα ποσά των καταναλωτικών δαπανών τους, τις οποίες εξόφλησαν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Τα αθροίσματα που θα προκύπτουν θα συγκρίνονται, στη συνέχεια, με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, τόκους, υπεραξίες κ.λπ.), όπως αυτά θα αποτυπώνονται επίσης στο Ε1.

Εφόσον το άθροισμα των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων δεν καλύπτει το άθροισμα των συνολικών δαπανών, οι δηλώσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που θα εντοπίζονται με «αρνητικά» ισοζύγια εισοδημάτων-εσόδων και δαπανών θα καλούνται να δικαιολογήσουν τις αρνητικές διαφορές, επικαλούμενοι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές καλύφθηκαν με αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών προερχόμενες από νόμιμα κτηθέντα εισοδήματα και έσοδα ή με άλλους τρόπους, όπως δάνεια ή δωρεές.

Αν δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές θα φορολογούνται γι’ αυτές με συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαινόμενους από 22%-45% και επιπλέον θα επιβαρύνονται με πρόστιμα. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί θα παραπέμπονται για έλεγχο με έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος.

You May Also Like

«Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό» στις 18-19 Μαρτίου στην Αθήνα με 100 επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό»…

Τι δείχνουν για την Ελλάδα οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγηση

Ο Moody’s ολοκλήρωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έναν γύρο αναβαθμίσεων της…

Κ. Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά στους πολίτες,…

Youth Pass: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων…

ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 12 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Mε έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Προχωρεί η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων – Πυρετός προετοιμασιών από την ΑΑΔΕ

Προχωρεί η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων – Πυρετός προετοιμασιών από την ΑΑΔΕ

Γεωργιάδης: Αρχές Μαΐου ανοίγουν χώροι εκδηλώσεων – πλησιάζει το άνοιγμα της εστίασης

Έρχεται νέο ΕΣΠΑ εστιασμένο στην εστίαση για περαιτέρω στήριξη ενόψει της επαναλειτουργίας.

Όλοι στους δρόμους για τα τελευταία ψώνια: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα μαγαζιά

Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς

ΟΑΕΔ: Σε εξέλιξη πρόγραμμα 9.000 θέσεων εργασίας με μισθό 830 ευρώ

ΟΑΕΔ: Σε εξέλιξη πρόγραμμα 9.000 θέσεων εργασίας με μισθό 830 ευρώ