Φωτιές: Φόβος από την απουσία των ρωσικών Beriev – Ποιο είναι το σχέδιο;

Οι αρμόδιες αρχές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία φέτος του «Ρώσου Γίγαντα», ενώ αναζητούν νέους τρόπους και διαφορετικές μεθόδους πυρόσβεσης για να το αντικαταστήσουν.

Έναν μεγάλο πονοκέφαλο καλείται να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς οι κυρώσεις στην Ρωσία καθιστούν αδύνατη την ενοικίαση και φέτος του τεράστιου ρωσικού Beriev.

O γίγαντας των αιθέρων αποδείχτηκε καθοριστικό όπλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών το εξαιρετικά δύσκολο περσινό καλοκαίρι, και οι τεράστιες δυνατότητές του προφανώς θα λείψουν από το οπλοστάσιο των αρμόδιων αρχών και για φετινή περίοδο.

Η εμπειρία του 2021 και οι μεγάλες καταστροφές έχουν ήδη κινητοποιήσει την κυβέρνηση προς την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει όλη η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με δεδομένη και την απουσία του ρωσικού Βeriev, αλλά και της Ουκρανικής βοήθειας σε προσωπικό και ελικόπτερα.

H κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον προϋπολογισμό κατά 35% για το 2022, έχοντας ως στόχο να πολλαπλασιάσει τα εναέρια μέσα με περισσότερα μικρά και πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη, κυρίως του τύπου Air-Tractor, τα οποία θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα 6 που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή θα είναι η χρήση επιβραδυντικού υγρού για τις μεγάλες πυρκαγιές, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τις απλές ρίψεις νερού. Πρόκειται για το γνωστό υγρό κόκκινου χρώματος το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σποραδικά κατά το παρελθόν, μέσω αεροσκαφών τύπου C-130.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το επιβραδυντικό υγρό που προμηθεύτηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες φωτιές θα είναι πιστοποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Γαλλία, και η ρίψη του θα γίνεται κυρίως από τα μικρά αεροσκάφη Αir-Tractor.

Ένα νέο στοιχείο της νέας αντιπυρικής περιόδου είναι η στενή συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση γνώση του ανάγλυφου της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν οι επίγειες δυνάμεις στο πεδίο.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι όσα εναέρια μέσα και να υπάρχουν, την τελική και καθοριστική μάχη με την φωτιά και το οριστικό σβήσιμό της το επιτυγχάνουν οι πυροσβέστες.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις 17 Μαΐου από τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση 500 δασκοκομάντος. Πρόκειται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε 6 συνολικά σημεία της χώρας (Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα).

Το ειδικό αυτό σώμα θα εργάζεται μέσα στο δάσος μαζί με τους δασικούς και τους δασολόγους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, και θα εργάζεται πάνω κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών ενώ θα είναι και αυτοί που θα φθάνουν πρώτοι στο σημείο της πυρκαγιάς ώστε να επέμβουν στις κρίσιμες πρώτες ώρες όπου συνήθως κρίνεται και η εξέλιξη μιας φωτιάς.

ΠΗΓΗ:https://www.newsauto.gr/

You May Also Like

Παράταση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου για την υποβολή e-αιτήσεων για το Πρόγραμμα ΟΑΕΔ – Coursera

  Παράταση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου για την υποβολή e-αιτήσεων για το…

Δύο κλήσεις αθλητών του Ν.Ο.Κ. για συμμετοχή σε προπονητικό κοινόβιο

Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία η κλήση δύο αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς,…

Γεωργιάδης: Με τα εμβόλια έχει αρθεί η υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι αν κάποιος έχει αποφασίσει να μην…

Πώς θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία το σχολικό έτος 2019 – 2020

Πώς θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία το σχολικό έτος 2019 – 2020

Πρόεδρος Ρομά Θεσσαλίας: “Ο κoρoνoιoς δεν κοιτάει χρώμα, είμαστε άνθρωποι κι εμείς, Έλληνες είμαστε”

Πρόεδρος Ρομά Θεσσαλίας: “Ο κoρoνoιoς δεν κοιτάει χρώμα, είμαστε άνθρωποι κι εμείς,…

23χρονη Ελληνίδα βγήκε πρώτη στον κόσμο στη Ρομποτική

Η Διάνα σύντομα θα ταξιδέψει στη Γερμανία όπου θα εργαστεί σε ένα ερευνητικό κέντρο πάνω στη ρομποτική χειρουργική.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια!

Σταύρος Ξαρχάκος: Το άλμπουμ της ζωής του

Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για τον Σταύρο Ξαρχάκο, σκέφτηκα εδώ, να πούμε…

Θερινές εκπτώσεις 2021: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Ιουλίου – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2021: Την άλλη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, κάνουν… πρεμιέρα οι θερινές εκπτώσεις,…

Έμπρακτη αναγνώριση του έργου της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία, η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων με 75 εκατομμύρια ευρώ

Έμπρακτη αναγνώριση του έργου της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία, η έκτακτη χρηματοδότηση των…