Χαλάζιο στο μάτι: Πώς φεύγει και γιατί δημιουργείται

Χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλέφαρο, που προκαλείται από φλεγμονή ενός αδένα του βλεφάρου. Μπορεί να είναι μαλακό και γεμάτο υγρό ή πιο σκληρό στην αφή.

Ποια είναι τα αίτια για ένα χαλάζιο στο μάτι

Το στενό άνοιγμα μέσω του οποίου οι αδένες των βλεφάρων εκκρίνουν σμήγμα για την ενυδάτωση της περιοχής μπορεί να φράξουν από στένωση του ανοίγματος ή από σκλήρυνση του σμηγματογόνου υγρού κοντά στο άνοιγμα. Αν συμβεί αυτό, το σμήγμα θα αρχίσει να συσσωρεύεται στον αδένα του βλεφάρου, αφού δεν θα έχει άλλη δίοδο εξόδου από το δέρμα. Αυτό οδηγεί σε πάχυνση των τοιχωμάτων του αδένα και διαρροή σμήγματος μέσα στο ίδιο το βλέφαρο, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονώδης διόγκωση είναι το χαλάζιο.

Είναι ένα χαλάζιο στο μάτι σαν ένα σπυράκι;

Εάν ο φραγμένος αδένας έχει βακτήρια μέσα του, τότε είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί. Αυτό είναι που δημιουργεί και το επονομαζόμενο κριθαράκι στο μάτι, το οποίο όντως μοιάζει με ένα σπυρί, που δημιουργείται από την απόφραξη του σμήγματος εντός του αδένα. Το κριθαράκι μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή. Ένα χαλάζιο, ωστόσο, δεν είναι μια μόλυνση, αλλά μπορεί να ακολουθήσει ή να προηγηθεί μιας κριθής (κριθαράκι) στο μάτι.

Ποια είναι η θεραπεία για ένα χαλάζιο στο μάτι;

Τα περισσότερα χαλάζια αντιμετωπίζονται με ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρο που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος προς την φλεγμονώδη περιοχή και επιταχύνουν την επούλωση. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή για να χρησιμοποιείτε αμέσως μετά από τις κομπρέσες.

Αν το χαλάζιο επιμένει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με μια σχετικά απλή εξωνοσοκομειακή διαδικασία υπό τοπική αναισθησία. Αυτό που θα κάνει ο γιατρός είναι μια μικρής τομή στο εσωτερικό του προσβεβλημένου βλεφάρου. Η απομάκρυνση ενός χαλαζίου δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ροή και ποσότητα των δακρύων στο μάτι.

www.medicinenet.com

You May Also Like

Παρουσία της Μαρίας Αντωνίου η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη για την Υγεία στην Δυτική Μακεδονία, στα Γρεβενά

Παρουσία της Μαρίας Αντωνίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου  η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη…

Φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων Συστάσεις από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς

  Φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων Συστάσεις από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Απάντηση στα ψέματα της κυρίας Αντωνίου»

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Απάντηση στα ψέματα της κυρίας Αντωνίου»

‘Eφυγε από τη ζωή ο Σωκράτης Γραικός

Σε ηλικία μόλις 63 ετών ”έφυγε” από τη ζωή ο Σωκράτης Γραικός. Η κηδεία…

Τι να προσέχετε όταν οδηγείτε στη βροχή. Οδηγίες για να μην προκαλέσετε ατύχημα

Τι να προσέχετε όταν οδηγείτε στη βροχή. Οδηγίες για να μην προκαλέσετε…

Ευχαριστήριο από τη Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Καστοριάς

”Ευχαριστούμε από καρδιάς τις φίλες και τους φίλους του Συλλόγου που στηρίζουν την προσπάθεια μας δίνοντας μας κουράγιο και δύναμη”

Το Γυμνάσιο Οινόης στηρίζει την Τράπεζα Αγάπης της Μητρόπολης

Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές

Καστοριά: Αναζήτηση Εθελοντή Παιδαγωγού/Ψυχολόγου/Κοινωνικού Λειτουργού

Καστοριά: Αναζήτηση Εθελοντή Παιδαγωγού/Ψυχολόγου/Κοινωνικού Λειτουργού

Συνελήφθη 53χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθη 53χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών