Όσκαρ Σίντλερ: Η λίστα και η προστασία 1200 Εβραίων

Ο Όσκαρ Σίντλερ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βλέποντας τις ατασθαλίες των Ναζί και την συμπεριφορά τους απέναντι στους Εβραίους, κατάλαβε ότι δεν θα ωφελούσε κανέναν αν συνέχιζε να έχει τα χέρια σταυρωμένα. Παραμερίζοντας, λοιπόν, το προσωπικό συμφέρον και βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του προσπάθησε να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους έπαιρνε ως εργάτες στα εργοστάσιά του, ώστε να γλυτώσουν από βέβαιο θάνατο. Ο αλτρουιστής Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να σώσει 1200 Εβραίους δείχνοντάς μας ότι η αγάπη για τον συνάνθρωπο υπάρχει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε.


Τα παιδικά χρόνια του Όσκαρ Σίντλερ

Ο Όσκαρ Σίντλερ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1908 στο Τσβτάου. Η περιοχή αυτή αποτελούσε κομμάτι μιας γερμανικής επαρχίας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Έτσι, ο Σίντλερ φοίτησε σε γερμανικό ιδιωτικό σχολείο όταν ήταν μικρός. Είχε, επίσης, και μια μικρότερη αδερφή. Ο πατέρας του ασχολούταν με τα εργοστάσια, ενώ η μητέρα του με τα οικιακά. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920 ο Όσκαρ Σίντλερ δούλεψε ως εργάτης στο εργοστάσιο του πατέρα του. Ανέλαβε την πώληση γεωργικών μηχανημάτων.

Την περίοδο των μαθητικών του χρόνων τον αποκαλούσαν «Απατεωνίσκο». Η αιτία για τον χαρακτηρισμό αυτόν ήταν η πλαστογραφία ενός ενδεικτικού. Το σχολείο αντιλήφθηκε την ζαβολιά του και τον απέβαλαν. Τα ενδιαφέροντα του νεαρού Σίντλερ περιορίζονταν στις γυναίκες, το χρήμα, την πολυτέλεια και φυσικά τις γρήγορες μηχανές.

Οι απατεωνιές τον ακολούθησαν και αργότερα στα πρώτα του εργατικά χρόνια. Ήταν ο λόγος που ερχόταν σε σύγκρουση με τον πατέρα του. Μάλιστα το 1928 παντρεύτηκε μια γυναίκα, την Έμιλυ, που η οικογένεια του δεν επιθυμούσε. Το χάσμα γίνεται αγεφύρωτο και πλέον φεύγει από το εργοστάσιο του πατέρα του και πιάνει δουλειά σε μια εταιρία ηλεκτροδότησης κοντά στην περιοχή.


Οι σχέσεις του με τον στρατό των Γερμανών

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο στρατός των Γερμανών παραβιάζει τα σύνορα της Πολωνίας. Ο φιλόδοξος Όσκαρ Σίντλερ αντιλαμβάνεται αυτή την νέα κίνηση των ξένων στρατευμάτων ως ένα είδος ευκαιρίας για τις επιχειρηματικές του βλέψεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί σε μια περιοχή της Κρακοβίας και θα αγοράσει μια εταιρία κατασκευής σκευών εμαγιέ. Πριν την εισβολή των Γερμανών το συγκεκριμένο εργοστάσιο άνηκε σε μια οικογένεια Εβραίων. Μετά από λίγο καιρό η περιοχή αυτή έγινε το κυβερνητικό κέντρο της χώρας και έτσι, ο Όσκαρ Σίντλερ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Γερμανούς, ακόμα και με υψηλόβαθμα μέλη του στρατού.

Έχοντας βάλει στόχο το κέρδος μέσω των δωροδοκιών και του καλοπιάσματος, προσπάθησε να αποκτήσει αυτό που επιζητούσε. Προσέφερε μάλιστα στους αξιωματικούς της Βέρμαχτ όσο και των SS πράγματα που ήταν δυσεύρετα και μπορούσε να τα αποκτήσει κανείς μόνο μέσω της μαύρης αγοράς (κονιάκ, τσιγάρα).

Επιθυμούσε να δημιουργήσει μια εταιρία που θα προμηθεύει τον στρατό με σκεύη σίτισης. Έτσι, χρησιμοποίησε τις φιλίες που είχε δημιουργήσει για να πάρει τα συμβόλαια παραγωγής. Χρησιμοποίησε στα εργοστάσιά του Εβραίους κατά κύριο λόγο εργάτες, καθώς ήταν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό που διέθετε ο τόπος. Ένας μάλιστα από τους ανθρώπους που βοήθησε τον Σίντλερ στην επιχειρηματική του καριέρα ήταν ένας Εβραίος λογιστής, ο Ισαάκ Στερν. Ο κύριος αυτός τον βοήθησε να αγοράσει το εργοστάσιο του και μετέβαλε τις απόψεις του Όσκαρ Σίντλερ στο πεδίο αντιμετώπισης των Εβραίων.

Όσκαρ Σίντλερ
Πηγή εικόνας: schindlersjews.wordpress.com

Η λίστα του Όσκαρ Σίντλερ

Ο Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να μετατρέψει το εργοστάσιο που αγόρασε σε μια τεράστια επιχείρηση, την «Emalia». Προσέλαβε 1000 Εβραίους ως προσωπικό. Αυτοί παρείχαν υποχρεωτική εργασία σε εργοστάσια Γερμανών, ώστε να αυξήσουν τον ρυθμό παραγωγής προϊόντων, για να καλύψουν τις ανάγκες του πολέμου. Το 1942 ο κόκκινος στρατός είχε πλησιάσει κοντά στην περιοχή που διεξήγαγε τις εργασίες του το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ. Σε κάθε τους πέρασμα οι Γερμανοί μετέφεραν τους Εβραίους που συναντούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έχοντας αλλάξει ριζικά τις πεποιθήσεις του ο Σίντλερ προσπαθεί να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους μπορεί από αυτή την τύχη που τους περιμένει. Χρησιμοποιεί λοιπόν τις διασυνδέσεις του, ώστε να προστατέψει τους εργάτες του. Το 1943 οι Γερμανοί εισβάλουν στην Κρακοβία και αποφασίζουν ότι μόνο οι υγιείς Εβραίοι θα χρησιμοποιηθούν ως εργατικό δυναμικό, οι υπόλοιποι είτε θα σταλθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε θα τους σκοτώσουν.

Αποφασίζει, λοιπόν, να μεταφέρει τις επιχειρήσεις του στο Μπρούνλιτζ. Γράφει μια λίστα με τα ονόματα και την εθνικότητα εκείνων των Εβραίων που θα μεταφέρονταν στην Τσεχία και όχι στα στρατόπεδα. Αυτή είναι η λεγόμενη «Λίστα του Σίντλερ», η οποία αποτελείται από 14 σελίδες. Σπάνε σε δύο ομάδες και μεταφέρονται στην αρχή περίπου 800 άτομα και έπειτα τα υπόλοιπα 300. Δυστυχώς, όμως, η δεύτερη ομάδα θα οδηγηθεί από λάθος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτσ. Μόλις το έμαθε αυτό ο Όσκαρ Σίντλερ χρησιμοποίησε κάθε μέσο που διέθετε για να αποτρέψει μια τέτοια μεγάλη τραγωδία. Η επιχείρηση θα στεφθεί με επιτυχία και έτσι θα σωθούν 1200 Εβραίοι από βέβαιο θάνατο.

Όσκαρ Σίντλερ
Πηγή εικόνας: thetoc.gr

Η ζωή μετά το τέλος του πολέμου

Για να ευχαριστήσουν τον Όσκαρ, οι Εβραίοι – που είχαν μετακινηθεί μακριά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ήταν πλέον σώοι και αβλαβείς – αποφάσισαν να του χαρίσουν ένα ξεχωριστό δώρο. Του έδωσαν ένα δαχτυλίδι που είχε χαραγμένο επάνω του την φράση

Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο.

Μετά τον πόλεμο ο Σίντλερ έφυγε για την Αυστρία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν υπό την αμερικανική κατοχή. Στη συνέχεια αγόρασε μια φάρμα στην Αργεντινή το 1949 και ζούσε εκεί από φιλανθρωπίες των Εβραίων πλέον φίλων του. Αρκετοί Γερμανοί της εποχής θα του ασκήσουν κριτική για την βοήθεια που προσέφερε στους Εβραίους, καθώς και για την κατάθεσή του κατά των εγκληματικών ενεργειών των Ναζί. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 9 Οκτωβρίου του 1974 και θα θαφτεί σε καθολικό νεκροταφείο στο Ισραήλ. Αυτή ήταν εξάλλου και η επιθυμία του. Ακολουθεί βίντεο με την μαρτυρία ατόμου από την λίστα του Σίντλερ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Όσκαρ Σίντλερ. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Όσκαρ_Σίντλερ (τελευταία πρόσβαση 7/10/2019).

Ο μεγάλος φιλάνθρωπος Όσκαρ Σίντλερ (2014). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/676604/o-megalos-filanthropos-oskar-sidler (τελευταία πρόσβαση 7/10/2019).

“Όποιος σώζει μια ζωή σώζει τον κόσμο ολόκληρο”. Η αληθινή ιστορία του «απατεωνίσκου» Όσκαρ Σίντλερ. Από πράκτορας των Ναζί, σωτήρας των Εβραίων. Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/opios-sozi-mia-zoi-sozi-ton-kosmo-olokliro-i-alithini-istoria-tou-apateoniskou-oskar-sintler-apo-praktoras-ton-nazi-sotiras-ton-evreon/ (τελευταία πρόσβαση 7/10/2019).

Oskar Schindler’s Personal Possessions Hit Auction Block (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.nbcboston.com/news/local/Oskar-Schindlers-Personal-Possessions-Hit-Auction-Block-506489531.html (τελευταία πρόσβαση 7/10/2019).

Κ. Καλλιαντερης. Λίστα του Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία και η υπέροχη ταινία του Σπήλμπεργκ (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.pagenews.gr/2018/10/15/kosmos/lista-tou-sintler-i-alithini-istoria-kai-i-yperoxi-tainia-tou-spilmpergk/ (τελευταία πρόσβαση 7/10/2019).

You May Also Like

Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Ένας ιπτάμενος φιλόσοφος

Table of Contents Hide Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Ένας κόμης που έγινε…

Η εκπληκτική ιστορία της πολυτιμότερης εικόνας του Αγίου Όρους

Η εκπληκτική ιστορία της πολυτιμότερης εικόνας του Αγίου Όρους

Φοβού τους αναμάρτητους, τους τέλειους, τους άσπιλους κι αμόλυντους αυτού του κόσμου

Φοβού τους αναμάρτητους, τους τέλειους, τους άσπιλους κι αμόλυντους αυτού του κόσμου

“Ο παράδεισος” Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

“Ο παράδεισος” Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Ήταν χάλια, έπεφτε, κοιμόταν όπου έβρισκε. Τα συμπτώματα σαλμονέλας της κόρης μου αφού έφαγε σοκολάτα Kinder

Table of Contents Hide Σάλος έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά από το…

H Άνω Ευρώπη η Κάτω Ευρώπη ή μήπως η Άνω- Κάτω Ευρώπη/ Γράφει η Αργυρώ Ξανθοπουλου

H Άνω Ευρώπη η Κάτω Ευρώπη ή μήπως η Άνω- Κάτω Ευρώπη/…

Κουίζ: Ποια από τις δύο είναι η μητέρα του παιδιού; Τι αποκαλύπτει η απάντηση για εσένα

Κουίζ: Ποια από τις δύο είναι η μητέρα του παιδιού; Τι αποκαλύπτει…

Νικ Βουιζίτζ: Ο άντρας που γεννήθηκε χωρίς άκρα, αλλά έκανε όλα του τα όνειρα πραγματικότητα

Ένα καλό παράδειγμα, ένα πρότυπο, μια καθαρή οδηγία, ώστε οι επόμενοι να έχουν κάτι να πιαστούν και να συνεχίσουν.

Μετατροπή αχυρώνα σε σπίτι πολυτελείας

Table of Contents Hide Παλιός αχυρώνας που μετατράπηκε σε σπίτι όνειρο με…

Η «Μαύρη χήρα», της Μεγάλης Βρετανίας. Η διάσημη γκάνγκστερ που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον εραστή της αφού τον ανάγκασε να γονατίσει. Πώς έμαθαν τα παιδιά της ότι «η μαμά είναι γκάνγκστερ»

Η «Μαύρη χήρα», της Μεγάλης Βρετανίας. Η διάσημη γκάνγκστερ που δολοφόνησε εν…