Οργανώνεται, για πρώτη φορά στην πόλη της Καστοριάς, Συμπόσιο Λαογραφίας και Παράδοσης από το εργαστήρι λαογραφίας και παραδοσιακού χορού (ελπχ) ΟΡΜΟΣ!
Το συμπόσιο θα λάβει χώρα το διήμερο, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου 2017 σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης μας, όπως η αίθουσα του ελπχ ΟΡΜΟΣ, το αμφιθέατρο της ΠΕΚ, η αίθουσα του HOTEL DEDIS και το ενδυματολογικό μουσείο Καστοριάς, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.
Το Συμπόσιο χωρίζεται σε δύο ενότητες που αφορούν την διδακτική του παραδοσιακού χορού και τις χρήσεις της παράδοσης στην σύγχρονη ζωή.
Το Συμπόσιο ακολουθεί τόσο θεωρητικές αναζητήσεις όσο και πρακτικές εφαρμογές στα θέματα που πραγματεύεται, και αποσκοπεί, με την βοήθεια και στήριξη όσων ασχολούνται και ενδιαφέρονται με την παράδοση, να αποτελέσει εκδήλωση θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Καστοριάς.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 6932917730.
Για το ΔΣ του
ελπχ ΟΡΜΟΣ Καστοριάς
– Ο Πρόεδρος –
Μπινιάκος Μιχαήλ
1η ημέρα : «Αφιέρωμα στον παραδοσιακό χορό και την διδακτική του»
Μέρος Α’ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – 11.00πμ – 01.00μμ- αίθουσα ελπχ ΟΡΜΟΣ
Ο πρόεδρος του ελπχ ‘Όρμος Μπινιάκος Μιχαήλ εξηγεί την σημασία της θεωρητικής και μεθοδολογικής προσέγγισης στην διδασκαλία των παραδοσιακών χορών
Ο προσκεκλημένος του συλλόγου ελπχ Όρμος Γιάννης Κωνσταντίνου εξηγεί τον παραδοσιακό χορό μέσα από τα μάτια ενός εμπειρικού και βιωματικού χοροδιδασκάλου
Η προσκεκλημένη του συλλόγου ελπχ Όρμος Έλλη Καζάκου εξηγεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις να διδάσκεις χορούς της Ηπείρου σε μη Ηπειρώτες και μη Έλληνες ακόμα.
Μέρος Β’ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – 03.00μμ – 7.30μμ – Αμφιθέατρο ΠΕ Καστοριάς (5€ κόστος)
Διδασκαλία Χορού: Μουσικό-κινητική ανάλυση των χορών της Καστοριάς – Μπινιάκος Μιχαήλ (3.00-4.15)
Διδασκαλία χορού: Το χορευτικό φαινόμενο της περιοχής της Φλώρινας – Κωνσταντίνου Γιάννης (4.30-5.45)
Διδασκαλία χορού: Χοροί και τραγούδια της περιοχής της Ηπείρου – Έλλη Καζάκου (6.00-7.15)
Μέρος Γ’ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ – 9.30μμ – αίθουσα HOTEL DEDIS (15€,πλήρες μενού & ποτά)
Πρόσκληση σε τοπικούς συλλόγους και όλο τον κόσμο με στόχο την πραγματοποίηση ενός μεγάλου παραδοσιακού γλεντιού παρέα με το μουσικό συγκρότημα ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ και τον Κώστα Ευαγγέλου στο κλαρίνο
2η ημέρα :«Αφιέρωμα σε μορφές χρήσης της παράδοσης στην ζωή μας»
Μέρος Α΄ – ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – 11.00πμ – 01.00μμ – Ενδυματολογικό Μουσείο Καστοριάς
Κωνσταντίνου Ιωάννης, ομιλία με θέμα την διοργάνωση διεθνών σεμιναρίων – το παράδειγμα του διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών χορών των Πρεσπών
Διαμαντοπούλου Κ. , ομιλία και παρουσίαση με θέμα την προετοιμασία των παραδοσιακών φορεσιών από όλη την Ελλάδα.
Πεκμεζάρυ Κάλλη, ομιλία και παρουσίαση με θέμα την κατασκευή κούκλων και αγαλματίδιων με παραδοσιακές φορεσιές και ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα.
Ζήλλας Μιχαήλ, ομιλία και παρουσίαση με θέμα την συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση σημαντικών Μουσείων της Καστοριάς από τον ΜΦΣ Αρμονία.
Μέρος Β’ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 01.00μμ-03.00μμ – Πλατεία Ντουλτσό Καστοριάς
Επίσκεψη και ξενάγηση σε δυο από τα σημαντικότερα Μουσεία της Καστοριάς , στο Λαογραφικό μουσείο της πόλης μας (Αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη), και στο Ενδυματολογικό Μουσείο (αρχοντικό Αφων Εμμανουήλ) από μέλη του συλλόγου Αρμονία.