4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς: «Η μουσική στη ζωή μας και τα οφέλη της»

 

Οι μαθητές των τάξεων της έκτης δημοτικού, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής, με διδάσκουσα την εκπαιδευτικό Σίσκου Ελπίδα, έφτιαξαν κολάζ με θέμα «Τα οφέλη της μουσικής στη ζωή μας». Οι εργασίες τους κοσμούν πλέον έναν από τους τοίχους του σχολείου και αποτελούν μία θεματική έκθεση για όλους τους μαθητές.

Η ενασχόληση με τη μουσική αποτελεί μία πανάρχαια πρακτική που συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς, ενταγμένη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο πέρασμα των χρόνων η σημασία της για τον άνθρωπο έχει μείνει αναλλοίωτη.

Για να δούμε μερικά από τα οφέλη που παρουσιάζονται στις εργασίες των μαθητών του σχολείου μας:

  • Ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα απολαμβάνει τη μουσική, εκφράζεται μέσω αυτής (ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας) και  παράλληλα συμπορεύεται μαζί της, καθώς είναι παρούσα σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του.
  • Εκτός όμως από την αισθητική απόλαυση της τέχνης της μουσικής, υπάρχουν και δευτερογενή οφέλη όπως η ηρεμία που μπορεί να προκαλέσει σε άτομα με αναταραχή. Η μουσική έχει την ικανότητα σύμφωνα με την έρευνα να μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.
  •  Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης για τους μικρότερους και στη διατήρηση της, όσον αφορά τους μεγαλύτερους. Δέκα χρόνια συνεχούς πρακτικής ενασχόλησης με τη μουσική είναι ικανά για να αποφύγουμε ανοϊκές διαταραχές, όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Είναι η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα (η εκτέλεση της μουσικής) που ενεργοποιεί ταυτόχρονα τόσα τμήματα του εγκεφάλου. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι είναι η καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλό μας!
  • Για τους μικρούς μας μαθητές η ακρόαση μουσικής, αλλά κυρίως η παραγωγή μουσικής βελτιώνει τις επιδόσεις τους στα μαθήματα όπως, μαθηματικά, γλώσσα, ξένες γλώσσες, αυξάνει και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα τους, βελτιώνει την ικανότητα για συγκέντρωση και προσοχή, διδάσκει την πειθαρχία και την υπομονή, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και εξομαλύνει τις συγκρουσιακές σχέσεις.
  • Είναι μία πανανθρώπινη γλώσσα, που ενώνει λαούς και πολιτισμούς. Είναι ιστορία.
  • Η μουσική είναι θεραπευτική. Χρησιμοποιείται πλέον επίσημα ο όρος «Μουσικοθεραπεία» για να περιγράψουμε μία συνεδρία με έναν έμπειρο μουσικοθεραπευτή, ο οποίος δρα υποστηρικτικά σε συνεργασία με τον κλινικό ιατρό, σε ασθενείς με ψυχικές ασθένειες, σε άτομα με ειδικές ικανότητες, σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σε ιατρεία πόνου κ.α. Ακόμη, εφαρμόζεται στη νεογνολογία και στη γεροντολογία.

Και επειδή ο Πλάτωνας πίστευε ότι η μουσική διαμορφώνει το ήθος των πολιτών, προσοχή στις μουσικές επιλογές που κάνετε!

 

Οι μαθητές και η μουσικός του σχολείου Σίσκου Ελπίδα

 

You May Also Like

Γάβρος: Το χωριό της Καστοριάς με την άγρια ομορφιά που έχει γίνει σκηνικό ταινίας

Γάβρος: Το χωριό της Καστοριάς με την άγρια ομορφιά που έχει γίνει σκηνικό ταινίας

Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς & Διεύθυνση Δασών μαζί για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεύθυνσης Δασών, προχώρησε την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 στην μεταφορά 3.550 δενδρυλλίων, τα οποία σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς συλλόγους και τοπικές κοινότητες της περιοχής, θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις αναδάσωσης που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, στις 21 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, η Π.Ε. Καστοριάς με όχημα και προσωπικό που διέθεσε, μετέβη στην Κομοτηνή και παρέλαβε το φυτευτικό υλικό, το οποίο διατέθηκε από δημόσια δασικά φυτώρια της περιοχής, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Συνολικά χορηγήθηκαν 3.000 δενδρύλλια Μαύρης Πεύκης, 500 δενδρύλλια κυπαρισσιού Ορθόκλαδου και 50 δενδρύλλια τούγιας.

  Π.Ε. Καστοριάς & Διεύθυνση Δασών μαζί για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Καστοριάς: Επετειακή εκδήλωση Μνήμης στο Βίτσι

Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε την Παρασκευή ( 26/8 ) το πρωί σε τοπικό…

Προκήρυξη Δ.Π.Μ.Σ. “Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον” ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

  Προκήρυξη Δ.Π.Μ.Σ. “Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον” ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 14 ΜΑΪΟΥ 2022

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 14 ΜΑΪΟΥ 2022

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη: Σας καλούμε να διατηρήσετε τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας

Γιατί είναι σημαντικό;

Η Σχολική Εφημερίδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

2η Κυριακή Εθελοντισμού και η σχολική μας εφημερίδα ταξιδεύει σε όλο το Άργος Ορεστικό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Σχέδια Βελτίωσης 2017» από την Π.Ε. Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20/06/2017 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,…