6 τρόποι για να ζήσετε στο τώρα

Η ιδέα του «να ζει κάποιος την στιγμή ή στο παρόν» έχει εμπνεύσει πολλές αφίσες και μπλουζάκια που ενθαρρύνουν τον κόσμο, αλλά είναι πραγματικά μια σημαντική έννοια-αντίληψη. Έχετε πιθανώς ακούσει αρκετές παραλλαγές: Ζήσε σαν να μην υπάρχει αύριο. Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις σήμερα.

Το να ζήσει κάποιος το παρόν θέλει εξάσκηση, αλλά αν μάθετε πώς να ζείτε με αυτόν τον τρόπο, θα ζήσετε μια πληρέστερη ζωή και θα εκτιμήσετε την ομορφιά σε κάθε δραστηριότητα κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Μάθετε πώς να ζείτε στο παρόν με αυτές τις έξι ιδέες.

Συγκεντρωθείτε στο τώρα

Για να ζήσετε τη στιγμή, πρέπει να συγκεντρωθείτε στο τώρα. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε. Κλείστε την τηλεόραση, κλείστε τον υπολογιστή, ρίξτε τους ρυθμούς σας και απολαύστε το παρόν.

Ο Jay Dixit, αρχισυντάκτης του Psychology Today, αναφέρεται σε αυτό ως ενσυνειδητότητα ή να είσαι με τις σκέψεις σου όπως ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τον  Dixit, το να ζει κάποιος στο παρόν με το να εξασκεί την ενσυνειδητότητα μειώνει το στρες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, μειώνει την πίεση του αίματος και έχει άλλα ωφέλιμα σωματικά και πνευματικά αποτελέσματα. Ο Dixit προσθέτει ότι οι άνθρωποι με επίγνωση είναι πιο ασφαλείς, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο χαρούμενοι.

Σύμφωνα με την Sonja Lyubomirsky, Ph.D, ψυχολόγο και εκπαιδεύτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside και συγγραφέα του «Το πώς της Ευτυχίας» , η απόλαυση της ζωής ζώντας στο παρόν, είτε πρόκειται για ένα γεύμα που θα φάει κάποιος, είτε για ένα φλιτζάνι καφέ που θα πιει , είτε για μια βόλτα στα μαγαζιά, προκαλεί την ευτυχία και άλλα θετικά συναισθήματα.

Δώστε προσοχή στα μικρά πράγματα

Παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας. Τα μικρά πράγματα. Να είστε ευγνώμονες για αυτά. Το να ζείτε τη στιγμή και να παρατηρείτε τα μικρά πράγματα, θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε πιο θετικές εμπειρίες.

Η Cheryl Rainfield, καλλιτέχνιδα και συγγραφέας, συμβουλεύει να δίνετε σημασία στα μικρά πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους, όπως το να φάτε ένα παγωτό, να φυσάτε φούσκες ή να ακούτε μουσική, καθώς αυτά τα πράγματα μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά στον τρόπο που αισθάνεστε.

Χαμογελάστε

Αν θέλετε να μάθετε πώς να ζείτε στο παρόν, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον καθρέφτη και να χαμογελάσετε. Χαμογελάστε. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνεστε.

Το περιοδικό Scientific American Mind, αναφέρει ότι το να κάνουμε μια συναισθηματική γκριμάτσα επηρεάζει το πώς νιώθουμε. Το περιοδικό προσθέτει ότι υπάρχει μια συσχέτιση στο μυαλό μας μεταξύ του πώς νιώθουμε και του πώς αντιδράμε. Αν νιώθουμε χαρούμενοι χαμογελάμε. Αν χαμογελάμε, αυτό μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι. Το πρόσωπό μας μεταφέρει την κατάσταση του μυαλού μας στους άλλους και στον εαυτό μας. Για αυτό, χαμογελάστε. Θα σας κάνει περισσότερο χαρούμενους και θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τη ζωή στο παρόν.

Κάντε τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης. Αυτές οι πράξεις που βοηθούν τους άλλους, σας βοηθούν να ζήσετε στο παρόν με το να κάνετε άλλους να χαμογελούν και σας κάνουν να χαμογελάτε και εσείς οι ίδιοι. Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης είναι απλά αυτό: Τυχαίες. Είναι αυθόρμητες, της στιγμής και μια σπουδαία προσθήκη στην καθημερινή σας ζωή.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα άτομο να περπατάει στη βροχή, προσφέρετέ του την ομπρέλα σας. Υπάρχει κάποιος ακινητοποιημένος οδηγός; Καλέστε βοήθεια. Κάποια ηλικιωμένη κυρία που ζορίζεται με τα ψώνια της; Κουβαλήστε τα για αυτήν. Ένα από τα πιο εύκολα μαθήματα για το πώς να ζήσετε τη στιγμή, είναι να κάνετε κάτι για κάποιον άλλον, χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Δεν σας βοηθάει μόνο να ζήσετε τη στιγμή, αλλά βελτιώνει αυτή τη στιγμή και για εσάς και για κάποιον άλλον.

Να ευχαριστείτε

Να είστε ευγνώμονες. Ακούγεται εύκολο. Έτσι δεν είναι; Αλλά δεν είναι πάντα. Δεν χρειάζεται να είναι η μέρα των ευχαριστιών για εσάς ώστε να είστε ευγνώμονες και να εκφράσετε αυτή την ευγνωμοσύνη.

Που και που, θυμηθείτε να σταματάτε και να δίνετε βάση στο πόσο καλά είναι αυτά που έχετε. Όταν ο φίλος σας, σας κάνει να γελάτε, να τον ευχαριστείτε που είναι στη ζωή σας. Όταν το αφεντικό σας, σας αναθέτει μια καινούργια εργασία, να λέτε ευχαριστώ και να σκέφτεστε ότι ακόμα έχετε δουλειά και μπορείτε να φέρετε φαγητό στο σπίτι. Όταν το σκέφτεστε ή το νιώθετε, να το λέτε εκείνη τη στιγμή. Ζήστε στο παρόν εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας όταν την νιώθετε.

Μην ανησυχείτε

Είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται, αλλά προσπαθήστε να θυμάστε ότι το να ανησυχείτε σήμερα δε θα αλλάξει αυτό που θα συμβεί αύριο. Κάθε δευτερόλεπτο που ξοδεύετε για να ανησυχείτε για το μέλλον είναι ένα δευτερόλεπτο από το παρόν που το έχετε πετάξει. Επειδή η ανησυχία, σας πετάει από το τώρα και σας μεταφέρει στη σφαίρα των μελλοντικών πιθανοτήτων, είναι αδύνατον να ζήσετε το τώρα και να ανησυχείτε την ίδια στιγμή.

Αντί για αυτό, αν οι καταστάσεις είναι προβληματικές, εστιάστε στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να λύσετε ένα υπάρχον πρόβλημα τώρα, ή αλλιώς βελτιώστε την παρούσα στιγμή. Το να ξοδεύετε χρόνο εστιάζοντας στο τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά, κλέβει από εσάς το βίωμα αυτής της στιγμής. Η ζωή στο παρόν κινείται γρήγορα. Μην την χάσετε.

_______________________

   Πηγή: https://www.awakengr.com/6-omorfoi-tropoi-gia-na-zisete-sto-tora/

You May Also Like

Αντί να βρίζετε τα ριάλιτι, σταματήστε να τα βλέπετε

Είναι τα ριάλιτι χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικά προϊόντα που κάνουν κακό στην κοινωνία…

Μικρές ιστορίες: Το παλαιότερο κτίσμα της Καστοριάς

Μικρές ιστορίες: Το παλαιότερο κτίσμα της Καστοριάς

Αντόνιο Βιβάλντι. Ο συνθέτης των «4 Εποχών» ήταν ιερέας που κατηγορήθηκε ότι έκανε μόνιμο δεσμό με δύο γυναίκες ταυτόχρονα

Αντόνιο Βιβάλντι. Ο συνθέτης των «4 Εποχών» ήταν ιερέας που κατηγορήθηκε ότι…

Οι γάτες είναι μαγικά πλάσματα – έχουν ενσυναίσθηση και μπορούν να θεραπεύσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή

Οι γάτες είναι μαγικά πλάσματα – έχουν ενσυναίσθηση και μπορούν να θεραπεύσουν…

Με την σύζυγο για ψώνια: 10 ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με απελπισμένους άντρες σε απόγνωση

Με την σύζυγο για ψώνια: 10 ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με απελπισμένους άντρες σε…

300 φόνοι σε μια πόλη: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους άντρες τους για να μη χάσουν τους εραστές τους

300 φόνοι σε μια πόλη: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους άντρες τους…

Οι φοιτητές που σχεδίασαν το «τέλειο έγκλημα» για να αποδείξουν ότι ήταν «Υπεράνθρωποι». Έπνιξαν ένα συμμαθητή τους και τον έκρυψαν σε μπαούλο. Πώς αποκαλύφθηκαν

Οι φοιτητές που σχεδίασαν το «τέλειο έγκλημα» για να αποδείξουν ότι ήταν…

Ντάνιελ Κρεγκ: Ο «Τζέιμς Μποντ» και τα γκέι μπαρ – «Πηγαίνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου»

Τι λέει για τη σεξουαλικότητά του ο ηθοποιός –  «Η ποσότητα των ανδρών…

Πως κόβεις ταχύτητα; Πρώτα φρένο ή συμπλέκτη;

Για πολλούς ένα από τα πιο εύκολα ερωτήματα, για άλλους αδιάφορο και…