7 αλλαγές που θα προσέξετε όταν δεν τρώτε καθόλου ζάχαρη

Ξέρετε πόσο κακό κάνει η ζάχαρη στην υγεία σας; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
7 αλλαγές που θα προσέξετε όταν δεν τρώτε καθόλου ζάχαρη

Εσείς μπορείτε χωρίς καθόλου ζάχαρη; Είναι ευρέως γνωστό ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και έχει βλαβερές επιδράσεις στην υγεία. Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι για το πάγκρεας τόσο βλαβερή όσο και το αλκοόλ για το συκώτι, έτσι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν να τρώνε ζάχαρη.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκαλεί η κατανάλωση ζάχαρης είναι τα εξής:

 • Παχυσαρκία.
 • Διαβήτης.
 • Πονοκέφαλοι.
 • Καρδιολογικά προβλήματα.
 • Ανεπάρκεια σε χρώμιο.
 • Προβλήματα με τα δόντια.
 • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρά το ότι γνωρίζουμε αυτές τις επιδράσεις, το να μειώσουμε ή το να σταματήσουμε την κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο με το να ξεπεράσουμε τον εθισμό στο κάπνισμα ή στο αλκοόλ. Για αυτόν τον λόγο είναι καλύτερα να σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη σταδιακά.

Αυτή την εβδομάδα μπορείτε να βγάλετε τα αναψυκτικά από τη διατροφή σας. Διαβάστε περισσότερα για την περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε ζάχαρη στο άρθρο του Bray, G. A. Σε δύο εβδομάδες μπορείτε επίσης να σταματήσετε να πίνετε εμφιαλωμένα νερά του εμπορίου με γεύσεις. Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις ωφέλειες που θα έχετε κάνοντας την προσπάθεια να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη.

Ωφέλειες που θα έχετε αν τρώτε λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη

1. Η υγεία της καρδιάς σας βελτιώνεται

7 αλλαγές που θα προσέξετε όταν δεν τρώτε καθόλου ζάχαρη

Το πρόβλημα με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η υπέρταση ή η αρρυθμία, μεταξύ άλλων. Μειώνοντας ή σταματώντας την κατανάλωση ζάχαρης, η υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος δεν απειλείται πλέον. Επίσης με το να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη προλαμβάνετε τον υποσιτισμό..

2. Μειώνονται οι πιθανότητες να πάθετε διαβήτη

Με τον να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες που έχετε να παρουσιάσετε διαβήτη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αναψυκτικά διαίτης ή χωρίς ζάχαρη δεν είναι καλύτερα. Αυτό επειδή ο όρος “χωρίς ζάχαρη” σημαίνει απλώς ότι δεν έχουν σακχαρόζη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν πολλές άλλες γλυκαντικές ουσίες και χημικά πρόσθετα.

Η πιο υγιεινή επιλογή είναι να πίνετε νερό και να τρώτε φρέσκα φρούτα.

3. Η διάθεσή σας βελτιώνεται

γυναίκα που χαμογελάει

Μια άλλη ωφέλεια του να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη είναι ότι αισθάνεστε πολύ καλύτερα. Ένα κουτάκι αναψυκτικό στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί ακόμα και να ενισχύσει ή να βαθύνει τις καταθλιπτικές ή αγχώδεις καταστάσεις.

Άλλα προϊόντα όπως τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ροφήματα, τα επεξεργασμένα κρέατα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν τις ίδιες επιδράσεις με τα αναψυκτικά. Αυτό επειδή η ζάχαρη προκαλεί διακοπή στην επικοινωνία του στομαχιού και του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία.

Με τον καιρό η συνεχής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη θα οδηγήσει στον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης και της ανησυχίας. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναζητάτε υγιεινές εναλλακτικές και, αν χρειάζεται, να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

4. Βελτιώνεται η ποιότητα ύπνου σας

Το να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά είναι ουσιαστικό για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας, να βελτιώσετε την υφή του δέρματός σας και να αναζωογονήσετε τα κύτταρά σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να κοιμάστε από οχτώ έως εννέα ώρες κάθε νύχτα προκειμένου το σώμα σας να αυτορρυθμίζεται αποτελεσματικά.

Όταν τρώτε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, μπορεί να έχετε κατά περιόδους αϋπνία, η οποία μεταβάλλει τα επίπεδα της γλυκόζης σας. Επομένως, μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης βελτιώνετε την ποιότητα του ύπνου σας και αναπληρώνετε την ενέργειά σας.

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο ύπνου, η υγεία σας επηρεάζεται. Με άλλα λόγια, αν ξυπνάτε νωρίς ή κοιμάστε λιγότερο, μερικές συνέπειες είναι οι εξής:

 • Σακούλες κάτω από τα μάτια.
 • Δεν αναπληρώνεται τέλεια όλη η ενέργειά σας.
 • Συσσωρεύετε υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους.
 • Η κούραση γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή και επέρχεται πρόωρη γήρανση.

5. Λιγότερο ή καθόλου ζάχαρη και η μνήμη σας βελτιώνεται

Όταν δεν τρώτε καθόλου ζάχαρη έχετε καλύτερη μνήμη

Ξεχνάτε γρήγορα; Αγωνίζεστε να θυμηθείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε; Αν η απάντηση είναι ναι, ίσως πρέπει να μειώσετε ή να σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης.

Η ζάχαρη επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες και προκαλεί μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο όχι μόνο οδηγεί σε παχυσαρκία αλλά επηρεάζει και την ικανότητα του εγκεφάλου.

Μια εναλλακτική για την καταπολέμηση των επιδράσεων της ζάχαρης στη μνήμη σας είναι να ασκείστε τακτικά. Έτσι θα κάψετε την ενέργεια που σας δίνει η ζάχαρη και ο εγκέφαλός σας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σωστά. Σύντομα θα προσέξετε ότι η μνήμη σας βελτιώνεται.

6. Θα δείχνετε νεότεροι με μία εβδομάδα χωρίς καθόλου ζάχαρη

Η ζάχαρη αφυδατώνει, επειδή αυξάνει την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα. Από αυτή την άποψη, το να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη θα σας κάνει να ξαναβρείτε τη νεανικότητά σας. Μετά από μία μόλις εβδομάδα χωρίς καθόλου ζάχαρη θα προσέξετε τα εξής:

 • Το χρώμα του δέρματός σας βελτιώνεται.
 • Επίσης το σμήγμα που παράγεται από το δέρμα σας μειώνεται ή ακόμα και εξαφανίζεται.
 • Το δέρμα σας μοιάζει πιο ενυδατωμένο και πιο λείο.
 • Οι ρυτίδες απαλύνονται.

Αν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι, το δέρμα σας θα είναι ακόμα πιο ενυδατωμένο. Να θυμάστε ότι μπορείτε να επιλέξετε μάσκες προσώπου ή σώματος με μέλι για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τις θερμίδες.

7. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

περισσότερη ενέργεια

Η ζάχαρη προκαλεί εξάρσεις ενέργειας ακολουθούμενες από περιόδους κούρασης και βάρους. Όταν τρώτε ζάχαρη κάθε μέρα, το σώμα σας αντιμετωπίζει προβλήματα με τον μεταβολισμό των τροφών και επομένως δεν αφομοιώνει την ενέργεια που αυτές προσφέρουν.

Είναι απαραίτητο να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης ή να μην τρώτε καθόλου ζάχαρη, αν θέλετε να αφήσετε πίσω σας την αίσθηση βάρους και κόπωσης. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, μετά από μία εβδομάδα, θα έχετε περισσότερη δύναμη κάθε μέρα και η γενική σας απόδοση θα είναι καλύτερη.

ΠΗΓΗ:https://meygeia.gr/

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε