Ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην έρευνα, στην επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες ζητά η Ελίζα ΒόζεμπεργκΕρώτηση στην ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου για την Ισότητα στην Ε.Ε.

Ερώτηση προς την υποψήφια Μαλτέζα Επίτροπο για την Ισότητα κ. Helena Dalli απηύθυνε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ως μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης όλων των υποψήφιων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στη στυγερή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, που ήταν γνωστή για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικών με τα έγγραφα του Παναμά, και ζήτησε γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή δικαιοσύνης.

Η ερώτηση της κ. Βόζεμπεργκ αφορούσε στο θέμα της λεγόμενης «γυάλινης οροφής», που κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε η ίδια την ευθύνη της σχετικής έκθεσης ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο όρος αναφέρεται στις ανισότητες που ορθώνονται στις γυναίκες καριέρας στην επιστήμη, την τεχνολογία και την έρευνα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος στον τομέα αυτό και πώς η νέα Επίτροπος θα κάνει χρήση των υφιστάμενων πολιτικών ή νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε στη δευτερολογία της για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή και ζήτησε νέα μέτρα και πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών  στους τομείς της τεχνολογίας, των πληροφοριών, των επικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Είμαι Ελληνίδα δικηγόρος επί τρεις δεκαετίες και αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω ότι θεωρείται πλήγμα για τη δημοκρατία στη χώρα σας και για το κράτος δικαίου το γεγονός ότι είναι ακόμη ανεξιχνίαστη η στυγερή δολοφονία της Daphne Galizia, όχι γιατί ήταν γυναίκα αλλά γιατί ήταν μία αγωνίστρια της αλήθειας και υπηρετούσε την αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Ως προς την ερώτησή μου, θα ήθελα να σας μιλήσω για τη γυάλινη οροφή. Είχα την ευθύνη της σχετικής έκθεσης την περασμένη περίοδο και ξέρετε πολύ καλά ότι αναφέρεται στις ανισότητες που ορθώνονται στις γυναίκες καριέρας στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην έρευνα, όπου υπάρχει και μία αύξηση συμμετοχής γυναικών.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατά πόσο έχετε μία εμβληματική πρωτοβουλία ή με διαφορετικό τρόπο χρήση των ίδιων υπαρχουσών πολιτικών, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στις θετικές επιστήμες, τη μηχανική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά;»   

Η δευτερολογία της κ. Βόζεμπεργκ:

«Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά πάλι στο θέμα της ισότητας, εφόσον πρόκειται να είστε Επίτροπος για την Ισότητα, για το θέμα του χάσματος που υπάρχει στη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή εποχή. Το χάσμα αυτό θέλει μία ειδική αντιμετώπιση και θέλω να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποια σημαντική πρωτοβουλία σε αυτό, ούτως ώστε να μπορούμε την επόμενη ημέρα να πούμε ότι υπάρχει μία ισότιμη εκπροσώπηση στους τομείς της τεχνολογίας, των πληροφοριών, των επικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διότι σε αυτό τον τομέα υπάρχουν και υψηλές αμοιβές αλλά και η εκπροσώπηση των γυναικών είναι στα κατώτατα επίπεδα, κάτι που δεν τιμά τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου;».

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλος των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ),  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας.

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…