Τριχόπτωση: Ποιες είναι οι αιτίες που πέφτουν τα μαλλιά μου;

Τι προκαλεί, άραγε, την απώλεια τριχών; Είναι το θέμα 100% κληρονομικό ή μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες;

Κάθε μέρα, χάνουμε κατά μέσο όρο 50 με 100 τρίχες από το κεφάλι μας—τρίχες που αντικαθίστανται από καινούριες. Όταν όμως αρχίζουμε να χάνουμε περισσότερες τρίχες, είτε έχει προκληθεί κάποια βλάβη στον κύκλο ζωής των μαλλιών μας, είτε ο θύλακας της τρίχας έχει καταστραφεί. Το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή του σχήματος των μαλλιών, ή και η εμφάνιση φαλακρών σημείων.

Από τι προκαλείται, όμως, αυτό;

Πολύ έντονο στρες

Το πολύ έντονο στρες, είτε σωματικό, είτε ψυχολογικό, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον κύκλο ζωής των μαλλιών, κάνοντας ακόμα περισσότερες τρίχες να πέσουν. Αυτή είναι μια μορφή τριχόπτωσης που μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλο μέρος της κεφαλής, αλλά μόλις το στρες αντιμετωπιστεί, σταδιακά η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Κληρονομικότητα

Αν συνέβη στους παλιούς, μπορεί να συμβεί και στους καινούριους. Μάλιστα, αυτού του είδους η τριχόπτωση συναντάται και σε γυναίκες, και υπολογίζεται ότι επηρεάζει μέχρι και το 40% των γυναικών, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 50.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Μερικές φορές, τα μαλλιά βλάπτονται επειδή δεν τα τρέφουμε σωστά. Όπως κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας, τα μαλλιά μας απαιτούν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να είναι υγιή. Αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, τότε τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά. Δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά μας είναι η βιταμίνη C, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Εξαντλητικές δίαιτες

Οι εξαντλητικές δίαιτες, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα – συνήθως κόβοντας εντελώς από την διατροφή μας κάποια ομάδα, όπως τους υδατάνθρακες – μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά μας. Όπως και με τις αλλαγές λόγω στρες, τα μαλλιά μας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι· πείτε όχι στις εξαντλητικές δίαιτες, και προσπαθήστε η διατροφή σας να είναι όσο πιο ισορροπημένη γίνεται.

Τοκετός

Κατά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά σας να είναι πιο πυκνά και λαμπερά από ποτέ. Και τρεις μήνες μετά τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό, και ο κύκλος ζωής των μαλλιών ρυθμίζεται ξανά. Μην πανικοβληθείτε, τα μαλλιά σας θα επιστρέψουν σύντομα. Καλού-κακού, όμως, μπορείτε να βάλετε στην διατροφή σας γερές ποσότητες φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνες Β, C και Ε, όπως και ψευδάργυρο, για να επισπεύσετε την διαδικασία.

Υπερβολική χρήση προϊόντων

Λακ, κερί, αφρός, πιστολάκι—όλα αυτά δίνουν τέλειο στυλ στα μαλλιά μας, αλλά η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Μια πολύ καλή λύση είναι τα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική διαταραχή, στην οποία το άτομο νιώθει την ανάγκη να ξεριζώνει συνεχώς τρίχες από τα μαλλιά του, από τα φρύδια, αλλά και από άλλες περιοχές του σώματος. Επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες, και υπολογίζεται ότι 1-2% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτήν.

iatronet.gr

You May Also Like

ΕΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Ο Δήμος Καστοριάς στηρίζει τον αγώνα μας και νοιώθουμε την υποχρέωση να το πούμε.

ΕΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Ο Δήμος Καστοριάς στηρίζει τον αγώνα μας…

Ο Εσπερινός των Βαΐων – Χορωδιακό αφιέρωμα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Εσπερινός των Βαΐων τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου…

Εκδήλωση παρουσίας της 19χρονης συγγραφέως βιβλίων Ιστορίας, Ευαγγελίας Λάππα

Στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Σε ετοιμότητα τα Σχολεία στο Δήμο Καστοριάς. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα βρίσκεται σε ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον

  Σε ετοιμότητα τα Σχολεία στο Δήμο Καστοριάς. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Θα συνεχίσω να δίνω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να είμαι χρήσιμη στο τόπο μας

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Θα συνεχίσω να δίνω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να…

Ευχές για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα από τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς

Ευχές για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα από τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς

Ο Παναγιώτης Κώττας στην Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Tour Nature στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας

Ο Παναγιώτης Κώττας στην Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Tour Nature στο Ντύσελντορφ της…