ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΥΡΙ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟ

Οκτώ αυτόματους πωλητές γάλακτος θα αποκτήσει ο Νομός Κοζάνης μέσα στο καλοκαίρι, αφού ο συνεταιρισμός που έχει ήδη συσταθεί έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής να απολαμβάνει ποιοτικό γάλα ημέρας σε συμφέρουσα τιμή (μόλις ένα ευρώ), από ντόπιους κτηνοτρόφους.

Ο καταναλωτής πολύ σύντομα θα αγοράσει στις μεγάλες πόλεις του Νομού Κοζάνης γάλα λευκό, γάλα κακάο, τυρί, γιαούρτι, μέχρι και …παγωτό, σε μια πρωτοποριακή κίνηση που έρχεται να φέρει τα “πάνω – κάτω” στην ντόπια αγορά.
Όπως εξηγεί στον “Π.Λ. η Εύη Αμανατίδου υπεύθυνη της ομάδας παραγωγών του συνεταιρισμού για το κομμάτι του ΑΤΜ, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που ήταν μέχρι πρότινος σε γαλακτοβιομηχανίες, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Οι εταιρείες παίρνουν για γάλα εισαγωγής 24 λεπτά το λίτρο, ενώ το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων είναι στα 37-39 λεπτά το λίτρο, γεγονός που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως καταστροφή.
Σε αυτή τη ζοφερή οικονομική κατάσταση, κάποιοι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχοντας στο πλευρό τους δήμους, την περιφέρεια και άλλους φορείς, αποφάσισαν να δουλέψουν ομαδικά και συνεργατικά κάνοντας έναν γεωργοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό! Κάτω από την “ομπρέλα” του συνεταιρισμού θα λειτουργούν πολλές ομάδες παραγωγής: Η μια ομάδα θα αφορά γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, η δεύτερη την παραγωγή ζωοτροφών και ακόμη μια θα αφορά τους κρεατοπαραγωγούς. Στόχος του συνεταιρισμού που ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες να λειτουργεί, είναι να συσταθούν κι άλλες μονάδες παραγωγών σε συναφή αντικείμενα!

Έλλειψη νομικού πλαισίου
Το πρόβλημα, ωστόσο και οι τυχόν καθυστερήσεις, έγκειται στο νομικό πλαίσιο που αφορά τους συνεταιρισμούς και το οποίο συνεχώς αλλάζει. (με τις αλλαγές θα χρειάζεται για να συσταθεί ο συνεταιρισμός 20 μέλη και ελάχιστο κεφάλαιο 10.000 ευρώ) , ενώ νομοθετικό πλαίσιο για το γάλα δεν υπάρχει καθόλου, παρά μόνο για τα οπωροκηπευτικά. Αυτό που ισχύει σήμερα, επιτρέπει την ίδρυση ομάδας παραγωγών μέσα από τον συνεταιρισμό, που μπορεί να συσταθεί από 5 μέλη και πάνω.
Ο νεοσύστατος συνεταιρισμός της Κοζάνης αποτελείται από 45 μέλη σύνολο (13-14 αγελαδοτρόφους και κάποιους με πρόβειο γάλα). Η καμπάνια που έχει γίνει μεταξύ του συνεταιρισμού για προσέλκυση νέων μελών είναι τεράστια, έχουν γίνει επαφές και έχουν σταλεί επιστολές, ωστόσο όπως λέει ο υπεύθυνη κ. Αμανατίδου, ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός και διστάζει.

Κτηνοτροφικές μονάδες με δυναμικότητα 6 τόνων γάλακτος ημερησίως!
Οι κτηνοτροφικές μονάδες των μελών του συνεταιρισμού είναι δυναμικότητας για παραγωγή μέχρι και 6 τόνων γάλακτος ημερησίως, ωστόσο αυτό το διάστημα παράγονται περί τους 3 τόνους . Στόχος του συνεταιρισμού είναι η αυτονομία του, ενώ για τον κάθε κτηνοτρόφο που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να δίνει το γάλα που παράγει στον συνεταιρισμό.


8 αυτόματοι πωλητές στο Νομό Κοζάνης!
Ο συνεταιρισμός προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι να τοποθετήσει 8 αυτόματους πωλητές γάλακτος σε όλο το Νομό Κοζάνης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σέρβια, Βελβεντό και Βόιο). Τα …ΑΤΜ γάλακτος θα αρχίσουν να τοποθετούνται σιγά – σιγά, ενώ ήδη έχει γίνει η παραγγελία των δύο πρώτων μηχανημάτων , ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και επαφές για το που θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα (σε κεντρικά σημεία των πόλεων). Από τη πρώτη στιγμή η στήριξη των δήμων ήταν μεγάλη, όπως και της περιφέρειας για τα μέλη του συνεταιρισμού, σημειώνει η ίδια.

Πόσο θα κοστίζει – Σχέδια για τυρί, γιαούρτι και παγωτό!
Το γάλα θα μαζεύεται από τις μονάδες, θα παστεριώνεται περνώντας όλη τη διαδικασία παστερίωσης και θα είναι έτοιμο προς πώληση. Θα τοποθετείται σε δεξαμενές, θα μεταφέρεται με ειδικό φορτηγό ψυγείο και θα “κουμπώνει” απευθείας επάνω στα μηχανήματα.
Θα είναι γάλα ημέρας, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο θα παστεριώνεται και θα μπαίνει στα μηχανήματα. “Στόχος μας είναι ο πελάτης να πίνει γάλα ημέρας και σε τρεις ημέρες να πίνει καινούριο”, αναφέρει η κ. Αμανατίδου.
Η τιμή πώλησης του γάλακτος θα διαμορφωθεί στο ένα ευρώ από το ΑΤΜ ενώ το πλαστικό μπουκάλι θα κοστίζει 20 λεπτά, καθώς επίσης στα 30 λεπτά θα κοστίζει το γυάλινο μπουκάλι. Και τα δύο είδη μπουκαλιών θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, ενώ μελλοντικά ο συνεταιρισμός θα μπορεί να συλλέγει το γυάλινα μπουκάλια, να τα αποστειρώνει και αυτά να ξαναδίνονται στον πελάτη.
Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης ενός κλειδιού με προπληρωμένες αγορές (ένα “φλασάκι”) που θα “κουμπώνει” στους πωλητές και ο πελάτης μέσω του κωδικού του, θα κάνει τις αγορές του. Αυτός που έκανε τις καλύτερες αγορές θα επιβραβεύεται παίρνοντας δώρο το γάλα!
Στόχος είναι η τιμή να παραμείνει σταθερή, ενώ το γάλα θα έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο καταναλωτής θα επιλέγει μεταξύ από γάλα ελαφρύ και πλήρες, και στην πορεία γάλα κακάο, γιαούρτι, τυρί, αριάνι! Ακόμη, θα παράγει το δικό της παγωτό, το οποίο μελλοντικά θα πωλείται σε καταστήματα με ψυγεία για παγωτό. Μελλοντικά, θα υπάρξει και ειδικό ΑΤΜ που θα βγάζει και παγωτό, αφού απαιτείται ειδικό μηχάνημα που θα ψύχει το παγωτό σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Επισκέψιμες ξεναγήσιμες κτηνοτροφικές μονάδες
Να σημειωθεί πως ο συνεταιρισμός ήδη συνεργάζεται με ζαχαροπλαστεία του Νομού, προκειμένου να βγάζουν γλυκά με γάλα δικό τους, ενώ μια ακόμη δράση αφορά την εκπαίδευση και συγκεκριμένα τη δυνατότητα που θα δίνεται σε πανεπιστημιακές και μη σχολές να κάνουν εκπαίδευση στις ντόπιες κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού, σε επισκέψιμες ξεναγήσιμες μονάδες.
Να σημειωθεί πως αναφορικά με την ποιότητα του γάλακτος, όλοι οι κτηνοτρόφοι θα χρησιμοποιούν τις ίδιες τροφές και τον ίδιο κτηνίατρο, εγγυόντας ποιοτικό γάλα και όχι γάλα “σκόνη” από εταιρείες…Η μόνη απώλεια που θα υπάρχει θα είναι από το γάλα ημέρας που δεν θα πωλείται από τους αυτόματους πωλητές , το οποίο και θα πετιέται κάθε βράδυ.

Πηγή: http://www.orizontespress.gr/www.prlogos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…