9 σημάδια που δηλώνουν ότι κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματά του

Η καταπίεση των συναισθημάτων μας περιλαμβάνει κυρίως δύο πτυχές. Από τη μία, την εσωτερική απώθηση από το άτομο, δηλαδή την άρνηση να αποδεχτεί αυτό που νιώθει και από την άλλη, την απόκρυψη αυτών των συναισθημάτων από τους γύρω του.

Επομένως, πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη στο να εντοπιστεί. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε αν κάποιος δυσκολεύεται στη διαχείριση των συναισθημάτων του;

9 σημάδια που μπορείτε να εντοπίσετε και που μαρτυρούν καταπίεση συναισθημάτων

1. Έχουν δύστροπη, ψυχρή στάση

Η δυστροπία αποτελεί μια προσωρινή απελευθέρωση της έντασης που επικρατεί μέσα τους. Είναι το αποτέλεσμα από κάτι που τους κατατρώει, επειδή έχουν συνδυάσει την ευτυχία και τη θετική διάθεση μόνο με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν πήραν. Ίσως το άτομο που συμπαθούσαν τους πρόδωσε ή τους ταπείνωσε και ο πόνος βράζει μέσα τους. Ή ίσως κάποιος άλλος στην εργασία τους πήρε τα εύσημα για μια δουλειά που εκείνοι έκαναν. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν για ν’ αποφύγουν την έντονη έκρηξη.

2. Νιώθουν μόνοι

Τα σαββατόβραδά τους, όπως και τα περισσότερα βράδια τους, τα περνούν σπίτι τους, παρακολουθώντας άπειρες σειρές/ταινίες/ εκπομπές για να ξεχνιούνται, καθώς νιώθουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει. Απομονώνονται και δεν απαντούν ούτε στις κλήσεις των κοντινών τους φίλων. Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για τέτοια περίπτωση, χτυπήστε τους κατευθείαν την πόρτα. Ίσως εσείς τους βοηθήσετε να εξωτερικεύσουν αυτό που κρύβουν και αυτό από το οποίο κρύβονται.

3. Μένουν σιωπηλοί

Λένε ότι η σιωπή μπορεί να είναι εκκωφαντική. Από κάποιον που καταπιέζει τα συναισθήματά του, είναι μια κραυγή για βοήθεια, όσο και αν είναι σιωπηλή! Πρόκειται για έναν ακόμη αμυντικό μηχανισμό, ώστε να κρατήσουν αυτό που τους πνίγει μέσα τους και για να μη χάσουν τον έλεγχο. Μπορεί επίσης να αποτελεί έναν τρόπο να δείξουν σε κάποιον τη δυσαρέσκεια τους μαζί του.

4. Περισπασμοί

Μπορεί να τους δημιουργούν υπό διάφορες μορφές, όπως σε δουλειά, παιχνίδια, ανθρώπους, εξόδους, σεξ και η λίστα συνεχίζεται. Οι περισπασμοί χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την πιθανότητα έκρηξης των καταπιεσμένων συναισθημάτων τους και για να αποφύγουν τη διαχείριση και επεξεργασία τους. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο, στρέφουν και την προσοχή των γύρω τους σε άλλα ζητήματα πέραν των δικών τους. Ωστόσο, αυτοί οι περισπασμοί μπορούν να είναι μόνο προσωρινοί σε ένα πρόβλημα που επιμένει.

5. Αποφυγή

Αυτό δηλώνει την αποφυγή της αιτίας που φέρνει μαζί της και τα αρνητικά συναισθήματα. Ερεθίσματα που περιλαμβάνουν ανθρώπους, αντικείμενα, μέρη, γεγονότα που είχαν άσχημη κατάληξη και άλλα. Αυτό, όπως θα δείτε και το τελευταίο σημάδι, είναι ένας τρόπος αποφυγής του ατόμου να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του.

6. Εξάρτηση από ουσίες

Η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ πρόκειται για ακόμη έναν αμυντικό μηχανισμό, που είναι δυστυχώς πολύ συχνός. Το φάσμα των ουσιών ποικίλλει από αλκοόλ μέχρι ηρωίνη και σκληρά διεγερτικά. Αυτό, όπως προφανώς θα γνωρίζετε, μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, πιθανές παθήσεις και θάνατο. Και για άλλη μια φορά, αυτές ότι υποτιθέμενες «λύσεις» αποτελούν ένα πρόχειρο, προσωρινό μέτρο.

7. Κακή μνήμη

Καθώς αυτά τα άτομα συγκεντρώνονται περισσότερο στο να βρουν τρόπους καταπίεσης των συναισθημάτων τους, τείνουν να ξεχνούν συχνά και να μην βρίσκονται σε θέση να αναγνωρίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικές συνθήκες που διέπουν κάθε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό προφανώς οδηγεί σε έλλειψη επικοινωνίας και μια εμφανής πτώση του επιπέδου ικανοποίησης από τις σχέσεις με τους άλλους, ιδιαίτερα από τις ερωτικές τους σχέσεις.

8. Αύξηση βάρους

Η κορτιζόλη, «η ορμόνη του στρες», απελευθερώνεται στον οργανισμό, για να σταματήσει τη λειτουργία δύο άλλων ορμονών, της αδρεναλίνης και της κορτικοτροπίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προσωρινή μείωση της όρεξης. Αφού αυτές οι δύο ορμόνες εξαφανιστούν, η κορτιζόλη μένει και η όρεξη επιστρέφει και μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί ως «σπλαχνικό λίπος», όπως και ως κοιλιακό λίπος. Όταν η καταπίεση των συναισθημάτων συνεχίζεται για καιρό μετατρέπεται σε στρες, το οποίο πυροδοτεί την αύξηση του βάρους.

9. Επιδείνωση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος

Καθώς ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι αλληλένδετα, αφού μάλιστα το δεύτερο προσδιορίζεται ως «δεύτερος εγκέφαλος», η επίδραση σε εκείνο μπορεί να είναι έντονη, με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: ενοχλήσεις στο στομάχι, κακή πέψη, πρήξιμο, διάρροια και ναυτία.

Και η αλήθεια είναι ότι ό,τι κι αν νιώθουμε, θα φανεί αργά ή γρήγορα. Οπότε αν δεν το κάνετε εσείς, με τη θέλησή σας και σε ένα επιλεγμένο και ασφαλές πλαίσιο, θα το κάνουν τα ισχυρά συναισθήματά σας για εσάς. Δεν ήρθε η ώρα λοιπόν να το επεξεργαστείτε και εσείς;

 

enallaktikidrasi.com

You May Also Like

Όπου ακούς μεγάλα λόγια, κράτα μικρό ενθουσιασμό. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει πραγματικά, στο αποδεικνύει με πράξεις

Όπου ακούς μεγάλα λόγια, κράτα μικρό ενθουσιασμό. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει…

Βίντεο | Η ζωή είναι το πιο όμορφο και πολύτιμο δώρο!

Η υπέροχη ταινία 4 μόλις λεπτών έχει συμμετάσχει σε πάνω από 180…

Πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν το σχολείο δίδασκε ψυχική υγεία;

Πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν το σχολείο δίδασκε ψυχική υγεία;

Το Μυαλό Έχει Ένα Κουμπί Διαγραφής! Μάθε Πως να το Χρησιμοποιείς και Πάτα Τώρα το Delete!

Υπάρχει ένα παλιό ρητό στις νευροεπιστήμες που λέει «Νευρώνες που πάλλονται ταυτόχρονα, συνδέονται μεταξύ τους».

Εάν οι σκέψεις μπορούν να μας αρρωστήσουν, μπορούν και να μας θεραπεύσουν!

Εάν οι σκέψεις μπορούν να μας αρρωστήσουν, μπορούν και να μας θεραπεύσουν!

Η τεχνική που σε βοηθά να ξεπεράσεις τον φόβο και το άγχος -Την αποκάλυψαν ψυχολόγοι

Oλα τα αρνητικά συναισθήματα έχουν σαν βάση τους τον φόβο.

Διώξτε το άγχος! 15 τρόποι να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς των νεύρων σας!

Διώξτε το άγχος! 15 τρόποι να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς των νεύρων…

Με 5 τρόπους το σώμα σου φωνάζει ότι είσαι δυστυχισμένος! Το ακούς;

Τα σημάδια στο σώμα σου που δείχνουν πως είσαι δυστυχισμένος! Γλυκά και…

Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο επιλεκτικοί κι ανεχόμαστε λιγότερα

Λες πιο συχνά «Όχι» και πολύ πιο σπάνια «Ναι»