Ελεύθερη η μετακίνηση στα νησιά από Δευτέρα 25-05-2020. Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά με πλοίο και πως με αεροπλάνο;

Από τν Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επιτρέπεται η μετακίνηση σε όλα τα νησιά είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα. Για τις μετακινήσεις αυτές ισχύουν υγειονομικοί κανόνες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19

Συγκεκριμένα:

Τι ισχύει για την μετακίνηση στα νησιά με πλοίο

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων.

Οι οδηγίες έχουν εφαρμογή μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.

4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,

12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,

13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),

14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),

Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων των πλοίων/σκαφών διασφαλίζεται η μεταφορά κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων/σκαφών ή του πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες, καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα (4) άτομα, εφόσον είναι είτε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση ένας (1) μεμονωμένος επιβάτης και ένα (1) μέλος πληρώματος, αντιστοίχως.

 

Οδηγίες και ερωτηματολόγια επιβατών για τα ταξίδια με την ακτοπλοΐα

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, οι επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών, θα πρέπει πριν την επιβίβαση τους στο πλοίο να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.

Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR)

Εξάλλου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέχει αναλυτικά οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών (πλην των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων), μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Παρακαλούνται πολύ οι επιβάτες της ακτοπλοΐας να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια (1) ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησης του ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

Αναλυτικές οδηγίες και τα ερωτηματολόγια έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr

 

Τι ισχύει για την μετακίνηση στα νησιά με αεροπλάνο

Το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) επιβλέπουν την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή και παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή προς τον σκοπό αυτό.

Με μέριμνα του πιλότου διασφαλίζεται η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) ατόμου ανά 15 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους

You May Also Like

ΥΠΑΑΤ: 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση 4.2.2

«Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος…

Αλλάζουν χέρια οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη

Αλλάζουν χέρια οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, ποιοι θέλουν τις ITA, EasyJet,…

Από Δευτέρα διαχωρίζεται το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού και χωρίς ραντεβού στον e-ΕΦΚΑ

Από Δευτέρα διαχωρίζεται το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού και χωρίς…

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα γυμνή στη μέση κεντρικού δρόμου

Μια γυμνή γυναίκα στη μέση της οδού Κασσάνδρου αντίκρισαν οδηγοί και περίοικοι…

Αποφάσεις για σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού, ΟΠΑΠ, εστίαση -Όσα ανακοινώνονται

Αποφάσεις για σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού, ΟΠΑΠ, εστίαση -Όσα ανακοινώνονται

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στον λαό της Κύπρου κάθε είδους βοήθεια

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα των πυρκαγιών» είπε σε μήνυμά του…

Mετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος για προστασία από πλημμύρες από τιςΠεριφέρειες

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, σας διαβιβάζουμε το τηλεοπτικό μήνυμαΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ…

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά για το ειδικό επίδομα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά για το ειδικό επίδομα μετά από…

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Από τον επόμενο μήνα, λέει η Γκάγκα

Πιθανότατα από τον επόμενο μήνα θα καταργηθεί το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω…

Λινού: «Με εμβολιασμένους κάτω από 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με…