Εβδομάδα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αυτή που ξεκινάει αύριο, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρέπει κατά το τελευταίο πενθήμερο  του τρέχοντος μήνα να τεθεί σε εφαρμογή, πιλοτικά, το πρόγραμμα σε 30 Δήμους σε όλη τη χώρα, που αφορά περισσότερα από 35.000 νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 
Παράλληλα, οι υπηρεσίες Πρόνοιας βρίσκονται σε «αγώνα ταχύτητας» αφενός για να συγκεντρώσουν έως το τέλος του μήνα, όλα τα προνοιακά  επιδόματα που χορηγούνται στην Ελλάδα, αφετέρου για να βρουν τον τρόπο να εξοικονομήσουν, έως το τέλος του έτους, τα 900 εκατ ευρώ που απαιτούνται για να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα το ΚΕΑ.
Σε πρώτη φάση η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα κοστίσει περίπου 60 εκατ. ευρώ, που οι υπηρεσίες Πρόνοιας τα αφαιρούν από τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.  Άλλα 240 εκατ ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από τα προγράμματα που αφορούν την κάρτα σίτισης, την επιδότηση ενοικίου και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα οποία πρόκειται να σταματήσουν να χορηγούνται από το 2017 και μετά, αφού θα αντικατασταθούν από τις παροχές του ΚΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει, ανεπιτυχώς έως τώρα, να πείσει τους θεσμούς ότι τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό κατά 10% των δαπανών των υπουργείων (150 εκατ ευρώ) και από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού (έως 450 εκατ ευρώ).
Στον αντίποδα, οι θεσμοί πιέζουν ώστε το ποσό που χρειάζεται για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ να προκύψει από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των παροχών µη ανταποδοτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, έχει προταθεί προς το υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, να επανεξεταστεί η καταβολή του επιδόµατος θέρµανσης, προκειµένου να εξοικονοµήσει 120-150 εκατ. ευρώ, αλλά και την έκπτωση σε ιατροφαρµακευτικές δαπάνες, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα προτείνεται να προκύψουν από περικοπές ή εξορθολογισμό προνοιακών επιδομάτων…
Σε κάθε περίπτωση, η πιλοτική εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί εν ισχύ εντός της εβδομάδας, θα περιλαμβάνει δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην πρώτη περίπτωση, οι ωφελούμενοι θα εισπράξουν εισοδηματική ενίσχυση για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ στη δεύτερη, δηλαδή για περιπτώσεις εγκρίσεων αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο, οι ωφελούμενοι θα πάρουν για ένα μήνα (Σεπτέμβριο).
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα είναι 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.
Οι 30 δήμοι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το ΚΕΑ είναι οι εξής:
Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.