Βρέθηκαν οι δύο πρώτες φωλιές Caretta caretta σε Καλαμάκι και Γέρακα | Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας

Οι δυο πρώτες φωλιές χελώνας Caretta caretta βρέθηκαν για φέτος στην παραλία του Καλαμακίου (ξενοδοχείο Crystal) και στον Γέρακα από την ομάδα παρακολούθησης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου. Συνήθως από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη του μήνα ανακαλύπτονται οι πρώτες φωλιές, με την αναπαραγωγή της χελώνας να ξεκινάει από τώρα μέχρι συνήθως τα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με τις θερμοκρασίες και τον καιρό στο νησί μας.

Η Ειρήνη Μάργαρη επιτηρήτρια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου δήλωσε για αυτό το γεγονός: «Συνεχίζεται ακόμα το ζευγάρωμα και έχει ξεκινήσει η περίοδος της ωοτοκίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου ανάλογα και με τις θερμοκρασίες. Πρέπει να έχει καλό καιρό και ζέστη». Η ομάδα παρακολούθησης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου θα συνεχίσει να αναζητά νέες φωλιές, κάτι που γίνεται από νωρίς το πρωί, με την κ. Μάργαρη να αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται σε μια τέτοια περίπτωση. «Από εδώ και στο εξής θα βρίσκουμε καθημερινά καινούργιες φωλιές σε όλες τις παραλίες. Η ομάδα παρακολούθησης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου παρακολουθεί όλες τις παραλίες το πρωί για να δούμε αν έχει γίνει φωλιά και να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για ότι συμβαίνει». Από τη στιγμή που ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα καρέτα, ο κόσμος που κάνει το μπάνιο του στην παραλία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει. Να τηρεί τους κανονισμούς για τις παραλίες ωοτοκίας. Δηλαδή να κάθεται κοντά στη θάλασσα και ό,τι δραστηριότητες κάνει να γίνονται κοντά στο νερό. Να μην κατεβαίνουν στις παραλίες από τη δύση του ηλίου μέχρι τις 07.00 το πρωί, γιατί είναι κλειστές για το κοινό, επειδή είναι οι ώρες που οι χελώνες φτιάχνουν τις φωλιές τους», συμπληρώνει η κα Μάργαρη.

Όλο αυτό το διάστημα στις παραλίες ωοτοκίας δίνεται μεγάλη προσοχή, καθώς θα πρέπει το είδος να προστατεύεται και από τους ίδιους τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου που κάνει ό,τι μπορεί για την καλύτερη δυνατή επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία του είδους.

You May Also Like

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

1η και 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» ΕΣΠΑ στην Καστοριά.

Τις εργασίες της επιτροπής παρακολούθησε και η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή

Η Μαρία Αντωνίου στην Τελετή Απονομής του Βραβείου “Θεμιστοκλής”

Η Μαρία Αντωνίου στην Τελετή Απονομής του Βραβείου “Θεμιστοκλής”

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές παγκοσμίως, γράφει η ιταλική «La Repubblica»

Η ιταλική εφημερίδα αποθεώνει το ελληνικό καλοκαίρι και τα πάνω «από 200…

Α.Σ. Καστοριάς: επίσκεψη του Περιφερειακού Ομοσπονδιακού τεχνικού

Ο περιφερειακός ομοσπονδιακός τεχνικός μπάσκετ της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. κ. Άρης Χωλόπουλος, επισκέφθηκε τον ΑΣ Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς: Εργασίες στον δρόμο Καστοριάς- Νεστορίου

Κοπή κλαδιών και διαμόρφωση τάφρων