Κοινές ασθένειες φυτών και πώς αντιμετωπίζονται

Τα φυτά εσωτερικού χώρου ομορφαίνουν το σπίτι μας ενώ συγχρόνως το κάνουν πιο ζεστό καθώς η cozy ατμόσφαιρα φτιάχνει τη διάθεσή μας. Ωστόσο, ενώ τα αγοράζουμε όλο χαρά στην πορεία τα βλέπουμε να αρρωσταίνουν, να μαραίνονται ή ακόμη και να χάνουν το φύλλωμά τους πράγμα που μάς απογοητεύει.

Κοινές ασθένειες φυτών και πως αντιμετωπίζονται - Εικόνα 1

Επειδή όλοι δεν είμαστε γεωπόνοι βρήκαμε τις πιο συχνές παθήσεις των φυτών καθώς και τον τρόπο που μπορείτε να τα προστατέψετε προκειμένου εσείς και η οικογένειά σας να τα χαρείτε σε άριστη υγεία.

Κοινές ασθένειες φυτών και πως αντιμετωπίζονται - Εικόνα 2

01. Σχοινοειδής βλάστηση, λίγα λουλούδια

Πιθανή αιτία: Κακές συνθήκες φωτισμού.

Διαχείριση: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται κατά μέσο όρο 14 ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά. Αναζητήστε στο Internet πληροφορίες για την ποσότητα φωτός που χρειάζεται το συγκεκριμένο φυτό που έχετε στο χώρο σας, για να μάθετε πόσες ώρες χρειάζεται να το έχετε κοντά σε μια φωτεινή πηγή, ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

02. Λίγα λουλούδια, υπερβολική βλάστηση

Πιθανή αιτία: Υπερβολική αζωτούχα λίπανση.

Διαχείριση: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν υγρό λίπασμα μόνο μία φορά το μήνα και ακόμη πιο σπάνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε θα βάζετε λίπασμα στα φυτά σας και εφαρμόστε το.

03. Κιτρίνισμα των φύλλων

Πιθανές αιτίες: το υπερβολικό πότισμα, η χαμηλή υγρασία, η κακή αποστράγγιση του εδάφους, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ρίζες απαιτούν μεγαλύτερη γλάστρα.

Διαχείριση: Στις αιφνίδιες αλλαγές του καιρού, βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας δεν είναι σε κάποιο σημείο που πλημμυρίζει, σε σημείο που ζεσταίνεται υπερβολικά ή σε μέρος που αντιδρά απροσδόκητα στη αλλαγή του καιρού. Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες σας έχουν καλή αποστράγγιση και ότι είναι αρκετά ευρύχωρες για το ριζικό σύστημα των φυτών σας.

04. Εγκαύματα στα φύλλα

Πιθανή αιτία: Πολλές ώρες σε άμεσο ηλιακό φως.

Διαχείριση: Μετακινήστε το σε κάποιο άλλο σημείο για να μην εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως. Απομακρύντε τα φύλλα που έχουν υποστεί εγκαύματα και ποτίστε κάνοντας βαθιά και σποραδικά ποτίσματα για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη της ρίζας. Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, καθώς κάτι τέτοιο επιδεινώνει τα εγκαύματα.

05. Καστανός μεταχρωματισμός στα φύλλα

Πιθανές αιτίες: Πάρα πολύ λίπασμα, τοξικότητα φυτοφαρμάκων, ξηρό έδαφος, χαμηλή θερμοκρασία, καυτός αέρας, συσσωρευμένα άλατα στις ρίζες ή ρίζες σε σήψη.

Διαχείριση: Όπως αναφέραμε πιο πριν, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να λιπαίνονται μόνο μία φορά το μήνα, το πολύ. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ρηχά πιατάκια με νερό για να αυξήσετε την υγρασία. Μία φορά το μήνα, ρίξτε αρκετό νερό στο χώμα της γλάστρας για να εκπλυθούν τα άλατα που έχουν συσσωρευθεί και βεβαιωθείτε πως το νερό αποστραγγίζει καλά στο κάτω μέρος.

06. μικρά φύλλα ή μαρασμός των φυτών

Πιθανές αιτίες: Το έδαφος είναι είτε πολύ υγρό ή πολύ ξηρό.

Διαχείριση: Εφαρμόστε βαθιά ποτίσματα σποραδικά για να αναπτυχθεί φυσιολογικά το ριζικό σύστημα και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τη σήψη των ριζών. Εάν έχετε την υποψία ότι σαπίζουν οι ρίζες, αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα και εξετάστε το ριζικό του σύστημα. Αν εντοπίσετε ρίζες σε σήψη, αφαιρέστε τες με ένα κοφτερό μαχαίρι (μαυρισμένες άκρες στη ρίζα με γλοιώδη αποσύνθεση). Αργότερα, μεταφυτέψτε το φυτό χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο μείγμα χώματος του εμπορίου και μια καινούργια καθαρή γλάστρα.

07. Κηλίδες στα φύλλα

Πιθανές αιτίες: Μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα, σταγόνες νερού.

Διαχείριση: Αν το φυτό έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο μύκητα που προκαλεί κηλιδώσεις στα φύλλα (σεπτωρίωση, αλτερναρίωση, κερκόσπορα, κ.α.), κόψτε τα φύλλα μακριά από το φυτό για να μην μολύνουν τα διπλανά φύλλα ή φυτά. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους ασθένειες, φροντίστε να κυκλοφορεί καλά ο αέρας μέσα στο φυτό, κρατήστε σε απόσταση τα φυτά μεταξύ τους και προσέξτε να μην πέφτουν σταγόνες νερού στα φύλλα όταν ποτίζετε.

08. Οι κορυφές των φύλλων γίνονται κίτρινες, μετά καφετί και ολόκληρο το φύλλο ξεραίνεται Νόσος: ανθράκωση.

Διαχείριση: Αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα. Αποφύγετε την υγρασία στα φύλλα.

09. Ανάπτυξη λευκής σκόνης στο κάτω μέρος των φύλλων. Τα φύλλα αποχρωματίζονται και πέφτουν Νόσος: Ωίδιο.

Διαχείριση: Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό και αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα.

10. Μαλακές ρίζες με τεφρό, καστανό ή μαύρο μεταχρωματισμό και το φυτό μαραμένο

Πιθανές αιτίες: Σηψιρριζία, αδρομύκωση.

Διαχείριση: Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Απομακρύντε και καταστρέψτε τα μολυσμένα φυτά. Όταν δεν έχει καταστραφεί τελείως το ριζικό σύστημα αφαιρέστε τις μολυσμένες ρίζες (τις μαυρισμένες άκρες με τη γλοιώδη αποσύνθεση) και μεταφυτέψτε τα φυτά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο μείγμα χώματος από φυτώριο και καινούργιες καθαρές γλάστρες.

11. Ξήρανση των λουλουδιών

Νόσος: Βοτρύτης

Διαχείριση: Απομονώστε το μολυσμένο φυτό από τα υπόλοιπα και αφαιρέστε τα άνθη που έχουν ξεραθεί. Αυξήστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό κρατώντας αποστάσεις μεταξύ των φυτών.

enimerotiko.gr

You May Also Like

Δήμος Γρεβενών: Διεθνές Συνέδριο Κλεισίματος “IT CULTURE”

  Δήμος Γρεβενών: Διεθνές Συνέδριο Κλεισίματος “IT CULTURE”

Ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου συναντήθηκε με την ομάδα μπάσκετ του…

Πολιτιστικές διαδρομές στην Καστοριά κατά την περίοδο της Αποκριάς

Πολιτιστικές διαδρομές στην Καστοριά κατά την περίοδο της Αποκριάς

Έγκλημα στην Καστοριά: Φτιάχνει κομποσκοίνια στη φυλακή ο δολοφόνος

«Δεν μετάνιωσε», λέει συγγενής της Ανδριάνας

Στο Δημαρχείο Καστοριάς οι δηλώσεις ζημιάς για τις Κοινότητες που εξυπηρετούνται από το Κατάστημα της Μεσοποταμίας

Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι για δηλώσεις ζημιάς από χαλάζι και παγετό…

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό στον καταυλισμό Ρομά από Δομές του Δήμου Καστοριάς και έλεγχοι rapid test από Κινητές Ομάδες Υγείας

  Ενημέρωση για τον εμβολιασμό στον καταυλισμό Ρομά από Δομές του Δήμου…

Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους του.

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιστορικά Καστοριάς: Το πρώτο νοσοκομείο στην Καστοριά

Ιστορικά Καστοριάς: Το πρώτο νοσοκομείο στην Καστοριά

Ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους συμβασιούχους υπαλλήλους της καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κατά της απόφασης της 9ης (10-5-2017) Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας…