Αύριο στην Καστοριά η εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Δηλώσεις Ασλανίδη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

 

Η 14η Ιουνίου  έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

 

Της Χρύσας Κοσμίδου

Η 14η Ιουνίου, είναι μια ημέρα κατά την οποία αποδίδεται ο ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες ανώνυμους  εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δίνοντας το αίμα τους, προσφέρουν το δώρο της ζωής στους συνανθρώπους τους.

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη,  η  Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου  Καστοριάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών  Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α.) Καστοριάς, διοργανώνει εκδήλωση στις 10 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα του Ερυθρού Σταυρού (ώρα 8:30- 13:30). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  θα διεξαχθεί Εθελοντική Αιμοδοσία και ενημέρωση του κοινού.

 «Η 14η Ιουνίου, είναι ημέρα γιορτής για όλους εμάς τους εθελοντές αιμοδότες και για το λόγο αυτό συμμετέχουμε στην εκδήλωση της 10ης Ιουνίου με όλες μας τις δυνάμεις, την όρεξη και το μεράκι προκειμένου η Καστοριά να φανεί και πάλι μπροστά στην Εθελοντική Αιμοδοσία και στις μονάδες αίματος, τις οποίες θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη», ενημέρωσε ο  Πρόεδρος του Σ.Ε.Α. Καστοριάς Ελευθέριος Ασλανίδης και σημείωσε πως επιλέχθηκε η Τετάρτη 10 Ιουνίου ως ημέρα της εκδήλωσης για τη διευκόλυνση των εθελοντών αιμοδοτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν καλεστεί από τον Σ.Ε.Α. όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι της Π.Ε. Καστοριάς, προκειμένου να συνδράμουν σε αυτή την αξιόλογη δράση «Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα», είπε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο κ. Ασλανίδης.

Αυξημένες οι ανάγκες σε αίμα λόγω κορωνοϊού

Ο κ. Ασλανίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως φέτος οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας του COVID-19 «Από τη μια μεριά ο κορωνοϊός μας έβγαλε από το πρόγραμμα και από την άλλη πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες. Αντιλαμβάνεστε ότι φέτος θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να συγκεντρώσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες μονάδες αίματος».

Δεν σταμάτησαν οι εθελοντικές αιμοδοσίες ούτε κατά τη διάρκεια των αυξημένων μέτρων λόγω του κορωνοϊού

Ο Σ.Ε.Α. Καστοριάς, δεν σταμάτησε να διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες, παρά τη δύσκολη  κατάσταση που επικρατούσε στην Π.Ε. Καστοριάς και σε όλη τη χώρα γενικότερα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο Σ.Ε.Α. όχι μόνο ήταν παρών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε όλοι μας, αλλά κάλυψε στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες αίματος  του Γενικού  Νοσοκομείου Καστοριάς. Παρά τον φόβο των αιμοδοτών και γενικά των πολιτών οι αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες αιμοδοσίες είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή», σημείωσε ο κ. Ασλανίδης.

Τέλος να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας της δημόσιας υγείας. Οι εθελοντές αιμοδότες εξετάζονται εξονυχιστικά πριν αιμοδοτήσουν. Στη συνέχεια οι μονάδες αίματος που περισυλλέγονται ελέγχονται (μοριακός έλεγχος) .

 

Το μήνυμα της 14ης Ιουνίου

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

«Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί στάση ζωής και έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δώσε συχνά »

Comments are closed.

You May Also Like

Ένταξη του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Καστοριάς» ύψους 9.757.419,36€ στο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας

Το εξέχουσας σημασίας έργο της Αντικατάστασης του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης της Πόλης…

Ενημέρωση της ΔΙΑΔΥΜΑ στην ΠΕΔ για το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην ανακύκλωση

Με ενημέρωση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την πρόταση χρηματοδότησης με 150.000 ευρώ του…

Ε.Λ.Μ.Ε Καστοριάς: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/5 στις 13:00 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ε.Λ.Μ.Ε Καστοριάς: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/5 στις 13:00 στην Περιφερειακή Ενότητα…

Σύλληψη 44χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Φλώρινας για παράβαση του νόμου περί όπλων

Την Πέμπτη (09-06-2016) το απόγευμα σε περιοχή της Φλώρινας, αστυνομικοί της Ομάδας…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης στην Καστοριά (Video)

«Η Νέα Δημοκρατία κινείται ως δύναμη ελπίδας για όλους τους Έλληνες». Η…

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι»: Δύο ακόμη παραστάσεις στο Άργος Ορεστικό

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι»: Δύο ακόμη παραστάσεις στο Άργος Ορεστικό

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Κοζατσάνη.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Κοζατσάνη.

Εγκαίνια Παρεκκλησίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού

Εγκαίνια Παρεκκλησίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού