7 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων με στόχο να στρέψει την προσοχή και να παρακινήσει στην ανάληψη δράσης για την πρόληψη, εντοπισμό και διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων καθώς και να αναδείξει τη σημασία της ασφάλειας τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, την οικονομική ευημερία, τη γεωργία, τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ασφάλεια τροφίμων είναι ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των παραγωγών και των καταναλωτών. Με θέμα της φετινής Παγκόσμια Ημέρας το «Η ασφάλεια τροφίμων είναι ευθύνη όλων», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν τον εορτασμό της σημερινής ημέρας και καλούν τα κράτη και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών αλλά και τους πολίτες να αναλάβουν δράση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθεί η πρώτη ύλη για να φθάσει από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας, όλοι μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η τροφή που καταναλώνουμε είναι ασφαλής και δεν θα βλάψει την υγεία μας:
1. Κυβέρνηση: Εξασφαλίζει τρόφιμα ασφαλή και θρεπτικά για όλους
2. Παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και τροφίμων: Οφείλουν να υιοθετήσουν καλές πρακτικές
3. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων: Οφείλουν να βεβαιωθούν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή
4. Καταναλωτές: Έχουν δικαίωμα σε ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα
5. Συνεργασία για την ασφάλεια: Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κοινή ευθύνη